AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
Baklavayı yutma
ustayı kızdırma

Diabetliler için light baklava üreten ünlü baklavacı Nadir Güllü, baklava yapmak kadar yemenin de bir sanat olduğunu söylüyor

  • OKTAY MEHMET
    Son yıllarda ülkemizde özellikle hanımlar arasında yaygınlaşan zayıflama modasıyle birlikte şekerli gıdalardan kaçış süreci, Karaköy Güllüoğlu Baklavaları'nın sahibi Nadir Güllü'yü de yeni arayışlara itti. Baklava satışlarında yaşanabilecek düşüşü gözönünde bulunduran Nadir Güllü, kolesterol ve doymuş yağ oranı düşürülmüş Medibak (zeytinyağlı baklava) ile kalorisi azaltılmış, şeker ilavesiz Diabak'ı (light baklava) üreterek piyasaya sürdü. Gıda mühendislerinin kontrolünde üç aylık bir çalışma sonucu üretilen light baklava, Türk Diyabet Vakfı denetiminde 150 şeker hastasında denenmiş.

    Karaköy'den başka yerde şubesi bulunmayan Karaköy Güllüoğlu Baklavaları'nın üretim merkezi adeta bir 'Baklava akademisi' gibi çalışıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen baklava ustaları, ülkelerinde Güllüğoğlu Baklavası'nın kalitesinde baklava üretebilmek için Güllüoğlu'nun Karököy'deki Merkezi'nde kurs görüyorlar. Güllüoğlu tesislerini bugüne kadar ziyaret edenler arasında Çin Engelliler Dans Grubu (My Dream), Bill Clinton'un Danışmanı Collet Goss, Yunanistan Ta Nea gazetesi yazarı Frango Karaoğlan, Bahreyn Büyükelçisi Hilal Başkal ile Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in özel baklavacısı Salih Seyido da bulunuyor.

    BAKLAVA YEMENİN 5 altın kuralı

    Kaliteli baklava yapmanın sanat olduğunu belirten Nadir Güllü, sanata saygı açısından baklava yemenin de bazı kuralları olduğunu söylüyor. Güllü'ye göre, baklava diliminin bir defada yenmesi ustaya saygısızlık anlamına geliyor. Nadir Güllü, baklava yemenin püf noktalarını şöyle sıralıyor.

    Önce göze, sonra mideye

    "Baklavaya uzun uzun bakarak önce gözün doyması gerekiyor. Ardından çatal ile baklavanın üçte birlik kısmına saplanırken çıkan 'hışırt' sesi kulağa hitap eder. Eğer baklava diliminin ortasına çatalı batırırsanız, baklava ikiye bölünür. Baklavanın alt tarafı yukarıya gelecek şekilde ısırıldığında, damakta kalacak tad ise bir başka güzeldir. Bir saat sonra baklava mideye hitap eder. Eğer baklava yendikten bir saat sonra midenizde yanma veya başka bir etki hissetmesseniz baklavanın yapımında kulanılan malzeme kaliteli demektir".

  •  
    Kurtalan Ekspres Manço için söyledi
    Tatlıses'in mağara özlemi!
    Ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses, Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nde mağara evleri gezerken, "Eğer ünlü biri olmasaydım, gelip burada mağaralarda kalırdım. Ama gelsem biliyorum ki beni rahat bırakmazlar" dedi. Batman 1. Kültür Sanat ve Doğa Festivali kapsamında vereceği konser için bu şehre gelen Tatlıses, tarihi Hasankeyf İlçesi'ni gezdi. Burada gördüğü güzelliğe hayran kaldığını söyleyen Tatlıses, "Ben dünyanın bir çok yerini gezdim. Böyle bir güzellik görmedim. Eğer ünlü biri olmasaydım, gelip burada mağaralarda kalırdım. Ama gelsem biliyorum ki beni rahat bırakmazlar" dedi.

    8 Ekim 2003
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED