AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

B İ L İ Ş İ M
Türk Telekom'a 'ayıplı hizmet' davası

Tüketiciler Birliği, Türkiye'nin yurtdışı internet erişiminin Cezayir depremi sonrasında felce uğraması ve bu durumun halen devam etmesi üzerine internet kullanıcılarını Türk Telekom'a "ayıplı hizmet" davası açmaya çağırdı.

Tüketiciler Birliği, Cezayir depremi sonrasında internet kullanıcıların yurtdışı sitelere erişimi konusunda yeterli hizmeti veremeyen Türk Telekom'un "ayıplı hizmet" gerekçesiyle dava edilebileceğini bildirdi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. M. Bülent Deniz, sorunun hâlâ devam ettiğini belirterek, "Herhangi bir kriteri gözetmeksizin internet erişim ücretlerine ardı ardına zam yapmaktan çekinmeyen Telekom, tahsil ettiği paralar ile sağlıklı bir alt yapı yatırımı yapmayarak, bu gibi durumlara karşı ne kadar hazırlıksız olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

"Yargıya gidilmeli"

Türk Telekom'un hizmet kalitesinde, aynı sorunu yaşayan Yunanistan, İtalya, Pakistan gibi ülkelerde benzeri hizmet veren firmaların gerisine düştüğünü belirten Deniz, şunları söyledi: "Telekom yoluyla internet erişim hizmeti satın alan tüketiciler ve Telekom hatlarıyla sağlanan internet erişimini kendi müşterisine satan internet servis sağlayıcı firmalar, ayıplı bir hizmet ile karşı karşıya bulunmaktadırlar. İnternet servis sağlayıcı firmaların bu durumu ticari davalar yoluyla yargı önüne götürebileceğini hatırlatarak, Telekom'dan internet erişim hizmeti satın alan bütün tüketicileri Türk Telekom'u dava etmeye çağırıyoruz".

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa'nın 4. maddesine göre Telekom'un vermiş olduğu bu hizmetin, ayıplı bir hizmet olduğunu belirten Deniz, bu hizmeti satın alan tüketicilerin, internete erişemedikleri günler için Telekom'a ödemiş oldukları internet abonelik ücretinden indirim talebiyle bulundukları yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'ne ücretsiz başvurabileceklerini söyledi.

Başvurulara ilişkin dilekçe örneklerinin, Tüketiciler Birliği'nin www.tuketiciler.org adresindeki sitesinde yayınlandığını ifade eden Deniz, "Telekom'un kendisine çekidüzen vererek, tekel olma durumunu tüketici aleyhine kullanmasının önüne geçilebileceğini umuyoruz" şeklinde konuştu.

TÜRK TELEKOM SUSKUNLUĞUNU BOZDU

"Susmak ölümcül hatadır" sloganının geçerli olduğu yeni ekonomide Türk Telekom yurtdışı internet çıkışımızın sekteye uğramasının ardından ilk kez genel müdürlük bazında açıklama yaparak suskunluğunu bozdu. Türk Telekom Genel Müdürlüğü brifing salonunda bir basın toplantısı düzenleyen Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Celalettin Ekinalan, "Çözüme doğru önemli çalışmalar yapılıyor" dedi.

Türk Telekom'un internetin yurtdışı bağlantılarında tekel konumunda olmadığını ileri süren Ekinalan, "Mevcut 300 bin üyemiz zarar görmeden hizmet alabilirdi. Ama biz tüm servis üyelerine aynı ilgiyi göstererek mağdur olmamalarını istedik. Ama kurumumuza karşı haksız eleştiriler yapıldı" diye konuştu. İnternetin uluslararası trafiğini taşıyan SMW3 denizaltı fiberoptik kablo ağında Cezayir depremi nedeniyle yaşanan arızanın giderilmesi çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Mehmet Celalettin Ekinalan, bunun dışında Türk Telekom'un alternatif çözüm yollarını da hayata geçirmeye çalıştığını belirtti. Ekinalan, Türkiye'nin internet bağlantısının yüzde 85'ini kaybettiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Deprem sonrasında, uydu üzerinden 155 Mbps'lik bir kapasiteyi 30 Mayıs'ta devreye sokarak, internet yurtdışı bağlantılarında büyük bir rahatlama sağladık. Böylece deprem sonrası aktif halde kalabilen yurtdışı internet çıkış kapasitesini yüzde 100 oranında artırdık. Sorunun temelden çözümü için yaptığımız çalışmalar Kamu İhale Yasası'na takıldı. Biz de Kamu İhale Yasası'ndan çıkmak için gerekli girişimlerimizi sürdürüyoruz." Göreve geldikten sonra yurtdışı internet hatlarına alternatif olabilecek yeni devrelerin uydu ve fiberoptik kablolar üzerinden verilmesi için çalışmalar yaptığını söyleyen Ekinalan, bu kapsamda çok sayıda telekom idaresi ve şirketle görüştüklerini kaydetti. Türk Telekom Genel Müdürü Ekinalan, bir soru üzerine, Türk Telekom'un özelleştirilmesine destek verdiklerini belirtti. Özelleştirmenin Türk Telekom için çok iyi olacağını ifade eden Ekinalan, "Türkiye'deki tüm gruplar Türk Telekom'un özelleştirmesine taraf. Bu IMF ile ilgili sorun değil. Kendimizle ilgili sorun. Özelleştirme çalışmalarına katılıyoruz" dedi.


Office yazılımında fiyat indirimine gidiliyor

Yazılım devi Microsoft, Windows programından sonra en fazla satan ofis programlarının fiyatlarında yüzde 15'e varan indirim yapacağını açıkladı. Fiyat indiriminin, diğer firmaların ürünlerinin rekabeti yüzünden değil, Microsoft'un ürettiği değişik Ofis sürümlerinin birbiriyle rekabet etmesinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Microsoft'un yüzde 15 indirim yapacağı ürünlerin başında Ofis XP Standart ve Ofis XP Profesyonel geliyor. İndirimlerin, bu yılın sonuna doğru piyasaya verilecek Ofis 2003 için geçerli olacağı belirtildi.

 
'Bilgisayar oyunları öldürmeyi öğretiyor' Amerikan, Japon ve Alman bilim adamları, şiddet içeren bilgisayar oyunlarının gençlere öldürmeyi öğretebileceği ve kalıcı hasarlar bırakabileceği görüşünü savunuyorlar.
Microsoft Münih'te bozguna uğradı
İşletim sistemleri alanında Microsoft'un en büyük rakibi olan Linux, Almanya'da yükselişte. Almanlar ABD'li Microsoft'a diş biliyor.
WEB GEZGİNİ
Pul koleksiyonculuğu
Pul koleksiyonlarıyla ilgilenen, bu alana merak salanlar için yararlı bir kaynak. Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde hazırlanan sitede, pul galerisi, pulculukla ilgili makeleler, pulculukla ilgili internetteki diğer sitelere linkler bulmak mümkün.
pul
PC DERGİLERİ
Akıllı PC nasıl kurulur?
Bilgjsayar dergisi PCWold Haziran sayısında ev için "Akıllı PC" kurma yöntemlerini öğretiyor. Yeni nesil multimedya PC'lerin nasıl kurulacağı ve nereden satın alınabileceği konularını içeren geniş bir dosyaya yer veren dergi, bilgisayarı verimli kullanmak için de birçok ipucunu listeledi. Her sayısında iki CD veren dergi, bu sayısında CD sayısını üç çıkararak bir sürpriz yaptı. Dergide okunabilecek diğer konular şunlar: Google'de iyi arama nasıl yapılır, ICQ Çiçeğin Gücü, Karne hediyesi aldırma yolları...
NET KİTAP
Virüsler ve güvenlik
Son yıllarda internet kullanımının artışıyla birlikte hızla yayılan virüsler, korumasız bir bilgisayar için tam anlamıyla bir tehdit oluşturmakta. Acil tedbir gerektiren virüsler hakkında ihtiyacınız olan bilgileri bulabilece- ğiniz kaynak kitap Pusula Yayıncılık'tan çıktı. Kitapta, virüslerin bulaşma yolları, özellikleri, anti-virüs çözümleri ve yazılımları, virüs ve anti-virüs örnekleri gibi bilgileri bulabilirsiniz.
pusula
Microsoft ve AOL mahkeme zoruyla ortak
Microsoft ve AOL Time Warner şirketleri aralarındaki yasal anlaşmazlıkların çözümünde anlaşmaya vardı. Anlaşma sonucu, Microsoft ve AOL Time Warner, Microsoft'un "browsing" (göz atma) teknolojisinin 7 yıl süreyle kullanımı ve ürünlerin birbirleriyle uyumlu çalışması konusunda işbirliği kararı aldı. İnternet tarayıcısı geliştirme çalışmalarını anlaşma ile askıya almış olan AOL abonelerine Internet Explorer'i önerecek. AOL'ün bu hareketine karşılık Microsoft da AOL yazılımlarını destekleyecek. Anlaşma, Microsoft'un AOL'a 750 milyon dolar ödemesini de öngörüyor.
3 Haziran 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED