AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Dünyayı aldatan ikili

Irak'ı kitle imha silahlarına sahip olduğuna dair kanıt olmadan işgal eden Bush ve Blair'in bütün dünyayı aldattığı ortaya çıktı. ABD Kongresi soruşturma başlatmaya hazırlanıyor. İngiltere'de ise Blair hakkında soruşturma isteniyor.

Irak savaşına başlarken ABD yönetiminin elinde, Irak'ın kitle imha silahlarına (KİS) sahip olduğuna dair elle tutulur kanıt bulunmadığı, bu yoldaki bilgilerin sadece varsayımlara dayandığı belirtildi. Newsweek yarın piyasaya çıkacak sayısında, "kesin istihbarat bulunmamasının, Bush yönetiminde iç savaşa yol açtığını" yazdı. Dergi CIA başkanı George Tenet'in hayal kırıklığı içersinde "herkes bizi Tom Cruise sanıyor. Oysa değiliz" dediğini de kaydetti. Bush yönetiminin üst düzey yetkilileri ve istihbarat uzmanlarıyla konuşan Newsweek muhabirlerine bilgi veren Greg Thielmann adlı eski bir istihbaratçı, "toplanan bilgilerin yanlış biçimde kullanılmasının hükümet içerisinde büyük üzüntü ve kızgınlığa yol açtığını" ifade etti.

CIA Başkanı'nın isyanı

Dergi "Amerikalı istihbaratçıların geçen kış Saddam Hüseyin'in elinde KİS'ler bulunduğu ve Irak'ın ABD açısından çok ciddi tehdit oluşturduğu" iddiasını kanıtlamaya çalıştıklarını, "oysa elde edilen bilgilerin spekülatif olduğu, ya da güvenilemeyecek kaynaklardan geldiğini görerek hayal kırıklığına uğradıklarına" işaret etti. Dergiye açıklamada bulunan ve kimliği saklı tutulan bir yetkili, istediği sonucu alamayınca CIA Başkanı Tenet'in, "Herkes bizim Tom Cruise olduğumuzu sanıyor. Oysa değiliz. Her yatak odasına bakamıyor, her telefon konuşmasını dinleyemiyoruz. Teröristlerin kullanmaya başladıkları yeni cep telefonlarını bile dinleyemiyoruz" diye isyan ettiğini anlattı.

Toplantılarda konuşuluyor

Dergi konunun, geçen hafta Washington'da düzenlenen ve Tenet dahil üst düzey yetkililerin katıldıkları bir akşam yemeğinde ele alındığını ve herkesin CIA ve Tenet hakkında konuştuğunu yazdı. Dergiye konuşan Thielmann, "Bush ocak ayında yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Saddam'ın Afrika ülkelerinden önemli miktarda uranyum satın alma girişiminde bulunduğu iddiasını, İngiliz istihbarat kaynaklarına dayanarak açıkladı. Bunu görünce beynimden vurulmuşa döndüm" dedi. Dergi Thielmann'ın bu istihbaratın kaynağını çok iyi bildiğini, Saddam'ın Nijer'den 500 ton uranyum oksit satın aldığı yolundaki belgelerin sahte olduğunun CIA tarafından bilindiğini kaydetti. Belgede adı bulunan Nijerya Dışişleri Bakanı'nın ise 10 yıl önce görevden ayrılmış olduğu da Newsweek tarafından vurgulandı.

Tony Blair, Bush ile gizli anlaşma yaptı

Irak savaşına muhalefet etmesine rağmen hükümetten ayrılmayan, fakat savaştan sonra Irak'ın yeniden inşasında Birleşmiş Milletler'in saf dışı bırakılması nedeniyle Uluslararası Kalkınma Bakanlığı'ndan istifa eden Clare Short'un, BBC televizyonuna verdiği mülakatı Guardian gazetesi baş sayfadan verdi. Ana başlığına da Clare Short'un "Blair Kabine'ye yalan söyledi ve ABD ile gizli bir savaş anlaşması yaptı" şeklindeki sözlerini çekti. Guardian, Short'un bomba etkisindeki iddiasının ardından, Başbakan Tony Blair'in bağımsız bir soruşturma başlatması için Avam Kamarası'nın bütün kesimlerinden gelen bir baskı altında olduğunu yazdı. Gazete, Clare Short'un BBC mülakatında dile getirdiği iddiaları şöyle sıraladı: "Geçtiğimiz Eylül ayında Camp David'de savaşa gitme konusunda Başkan Bush ile gizlice anlaştı. Daha sonra kabineye Amerika Birleşik Devletleri'ni dizginleyici bir rol oynayacağını söyledi. Irak'ın silah yeteneği konusunda kabineyi yanlış bilgilendirdi. Irak'ın 45 dakika içinde kimyasal ya da biyolojik saldırı başlatabileceği iddiasını istismar etti. İstismar şuradaydı: Irak'ın tümüyle silahlandığını ve harekete geçmeye hazır olduğunu, her an tehlikeli olduğunu, bu silahların El Kaide'nin eline geçebileceğini ve her şeyin son derece acil olduğunu söyledi. Yanlış olmasına rağmen kabineye ve tüm dünyaya Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, savaş yetkisi veren ikinci bir Güvenlik Konseyi kararını veto edeceğini söyledi."

ABD SENATOSU SORUŞTURMA AÇACAK

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Warner, Bush yönetiminin, Irak'tan gelen kitle imha silahları tehdidini kasten abartıp abartmadığı konusunda soruşturma başlatacağını söyledi. Warner, CNN televizyonunda yayınlanan Son Baskı adlı programda yaptığı açıklamada, başkanı bulunduğu Silahlı Hizmetler Komitesi'nin, İstihbarat Komitesi ile birlikte kitle imha silahları raporunun kasten abartılıp abartılmadığı konusunda, tam bir inceleme ve soruşturma yürüteceğini belirtti.

Demokrat Parti Florida Senatörü Bob Graham ise Bush hükümetinin bilgileri çarpıtmış olabileceğini söyledi. Graham, "Kitle imha silahı bulunmazsa bu ya Amerikan istihbarat servislerinin ciddi başarısızlığı ya da bu servislerin istihbaratlarını manipüle ederek, Amerikalılar'ı yanıltma girişimi olduğu anlamına gelir" dedi.

İngiliz vekiller de soruşturma istiyor

The Guardian gazetesi, Clare Short'un bu iddialarına ek olarak, yine savaşa karşı olduğu için İşçi Partisi'nin parlamentodaki grup başkanlığından istifa eden Robin Cook'un bağımsız bir soruşturma açılmasını talep ettiğini aktardı.

Daily Telegraph Başbakan Blair'in, Saddam Hüseyin'in kitlesel imha silahlarına sahip olduğunu gösteren yeni kanıtları açıklamayı vaat ettiğini bildirdi.

 
Zoraki gülümseme
ABD Başkanı Bush ve Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, Irak konusunda yaşanan sert tartışmaların ardından ilk kez G-8 zirvesinde biraraya geldi. Bush ve ev sahibi Chirac, samimi görüntü vermeye çalıştı.
Irak'ta hükümet planı iptal edildi
ABD, Irak'ta geçici hükümet oluşturulması planını süresiz erteledi. ABD, Irak'ta ulusal konferans toplamak yerine, Iraklılar'dan oluşacak geçici danışma konseyi seçmeye karar verdi.
ABD yüzlerce kişiyi boş yere tutuklamış
Amerika Adalet Bakanlığı araştırmasının sonucu: "11 Eylül sonrası yüzlerce kişi gereksiz yere hapiste tutulmuş". Tutuklananların çoğu aylarca içerde kaldı.
Barguti, savunmasında Şaron'dan destek aldı
İsrail'in geçen yıl yakalayarak yargılamaya başladığı intifada lideri Mervan Barguti, savunmasında İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un sözlerinden yararlandı. Barguti, mahkemede yaptığı açıklamada, "Başbakanınız işgal olduğunu tanıyorsa işgal altındaki bir halkın ne yapmasını bekliyorsunuz? Direnmek" dedi. ABD Başkanı George Bush'un da katılacağı çarşamba günkü barış görüşmelerine atıfta bulunan Barguti, Şaron'un iki gün içinde Filistin devletini tanıyacağını hatırlattı ve direnişin meşru olduğunu söyledi.
El Kaide konulu opera besteleniyor
İngiliz besteci Keith Burstein'ın, El Kaide konulu bir opera üzerinde çalıştığı kaydedildi. İngiltere'de üniversitede okuyan Leyla isimli genç bir Müslüman kızın, babası katledildikten sonra El Kaide'ye üye olmasını konu alan operanın sonunda, intihar komandosu olan Leyla, yakalanır ve Küba'daki ABD üssü Guantanamo'da tutulur. "Manifest Destiny" isimli opera, sonbaharda Londra'daki Cockpit Tiyatrosu'nda sahnelenecek.
Çeçen liderden savaş çağrısı
Çeçenistan Devlet Başkanı Aslan Mashadov, kendisine bağlı kuvvetlerinden Çeçenistan'daki Rus birliklerine karşı direnişe geçmeleri çağrısında bulundu. Çeçen lider, yaptığı yazılı açıklamada, "Düşman artık kendi bölgesi haricinde tutunamayacak, çünkü gerillalar çok kararlı" dedi. Çeçenistan'da geçen ay 70'ten fazla kişinin ölümüne yol açan intihar saldırısını da kınayan Mashadov, "Çeçen Devlet Başkanı, kendisini ve başkalarını havaya uçuran kişilere liderlik etmez" dedi. Mashadov, Putin'in sunduğu barış planının da, "anlamsız" olduğunu savundu.
3 Haziran 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED