AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
MERKEZ BANKASI rantiyeye çalışıyor

Dolara müdahale etmeyen Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'yi eleştiren TİM Başkanı Oğuz Satıcı, üreten ve ihracat yapanın değil üretmeyenin teşvik edildiğini söyledi.

  • Yılmaz YILDIZ İSTANBUL
    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlediği basın toplantısı ile Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Satıcı'nın toplantısı, Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen ihracatçı birlikleri başkanlarının katılımıyla tam bir gövde gösterisine dönüştü. İhracatçıların düşük döviz kuru ve yüksek faize karşı seslerini yükselttiği toplantıda hedef isim Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti oldu.

    Bu faiz kurumları vergi rekortmeni yapıyor

    Merkez Bankası'nın 'kalan sağlar bizimdir' mantığını güttüğünü ileri süren Oğuz Satıcı, şunları söyledi, "Bin dolarını Mart ayında bozduran bir kişi, bononun dolar cinsinden yüzde 25,7 kazançlı olacaktı. Bu kazanç dünyanın hiçbir ülkesinde yok. Hatta bu şekilde vergi rekortmeni olan finans kuruluşları bile mevcut. MB, bu durağan tavrıyla, üreteni değil, üretmeyeni teşvik etmektedir."

    Merkez Bankası'nın özerk olduğunu ancak özel bir kurum olmadığını kaydeden Satıcı, "Özerklik başıboş piyasa demek hiç değildir. Özerk kurumları denetleyecek mekanizmalar da gereklidir" dedi.

    Mayıs'ta yine rekor kırıldı

    TİM Başkanı Oğuz Satıcı, ihracatta geçen yıl sağlanan yüksek artışın 2003 yılında da, döviz kuru sorunu ve belirsizliğine rağmen devam etmesinin, Türkiye ekonomisi için son derece sevindirici olduğunu söyledi. Satıcı, "Artık bir alışkanlık halini almaya başlayan ihracat rekorlarından bir yenisi, Mayıs ayında kırılarak aylık 4 milyar dolar sınırına gelinmiştir'' dedi.

    İlk 5 aylık ihracatın geçen yıla göre yüzde 33,7'lik bir artışa denk geldiğine işaret eden Satıcı, bir yıllık dönem göz önüne alındığında 40 milyar dolar sınırının aşılmasının, ihracat açısından Mayıs'ın en kayda değer gelişmesi olduğunu vurguladı. Mayıs ihracatı ise yüzde 30,7 artışla, 3 milyar 916 milyon dolara yükseldi.

    İşte ihracatçıyı üzen tablo

      Üretimde maliyet artışı, döviz artışının çok üstünde.

      Döviz sepeti artışı, dolar artışının gerisinde, TEFE artışının ise çok gerisinde kaldı.

      Reel faizlerin oranlarındaki düşüş son derece yavaş gerçekleşiyor.

      Hazine-Kredi faizleri, Türkiye'nin üretimi değil, rant gelirlerini teşvike devam ettiğini gösteriyor

      Dış ticaret, cari işlemler ve ödemeler dengelerinde bir iyileşme gözlemlenmemektedir.

      Hazine faizlerinin düşmemesi, kredi faizlerine de yansıyor ve düşüşü engelliyor.

      İhracatta miktar artışı sürüyor, fiyatlar ise aynı seviyelerde devam ediyor, dolayısıyla kârlılık düşüyor

      İthalatta ise artış artarak sürüyor.


  • Ucuzluğa soğuk fren
  • Batıkların zararı 9 katrilyonu aştı
  • Ücretler geriliyor
  • Delta Havayolu seferlerine yeniden başladı
  • Batı Afrika pazarına navlun darbesi

  •  
    Serdengeçti, bizle uyum içinde olmalı
    Merkez Bankası'nın faiz indirimine yanaşmamasını eleştiren Ali Babacan, "Merkez Bankası, hükümetin politikaları ile uyum içinde olmalıdır" dedi.
    KOBİ'lere kredi dopingi
    Ekonomideki canlanmayı sürdürebilmek ve mevduatları elden çıkarmak için atağa kalkan bankalar küçük ve orta ölçekli işletmeler için kesenin ağzını açtı.
    Oto satışında çıta yükseldi
    Piyasalarda esen iyimser hava otomotiv piyasasına da yansırken, hedeflerinin yükseltilmesine yol açtı.
    Tüp geçitte geri sayım başladı
    İnşaatla ilgili ihale şartnamelerine ilişkin onay bu ay verilecek. Tüp geçitle ilgili fiili inşaat çalışmalarına bu yıl sonunda başlanacak.
    Frekans ihalesinden 100 MİLYON DOLAR RTÜK, 1993 yılından bu yana gerçekleştirilemeyen frekans ihalesine yeniden çıkıyor. İhaleye 20'den fazla televizyon kanalının katılması bekleniyor.
    Kısa kısa..
    TÜSİAD: Merkez doğru yapıyor
    Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanlar Konseyi, İstanbul'da toplandı. Toplantı sonrasında gazetecilere açıklama yapan Başkan Tuncay Özilhan, Merkez Bankası'na bir baskı oluşturulmaması gerektiğini belirterek, "Merkez Bankası Başkanı doğru işi yapıyor. Zamanı gelince adım atacaktır" dedi.
    Yeni Türkiye Masası şefi Moghadam
    Juha Kahkonen'in ayrılmasıyla Türkiye Masası şefliğine gelen Rıza Moghadam Türkiye ile IMF arasındaki 5. Gözden Geçirme çerçevesindeki çalışmalarına başladı. IMF Birinci Yardımcısı Anne Krueger'in de danışmanlığını yapan Rıza Moghadam'ın, Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve 5. Gözden Geçirmeye ilişkin değerlendirmeleri IMF yönetimine anlatacağı ifade ediliyor. IMF İcra Direktörleri'nin Türkiye'nin 5. Gözden Geçirmesini onaylamasının ardından 500 milyon dolarlık kredi dilimi serbest bırakılacak.
    3 Haziran 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED