AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

CHP'den hükümete taktik: Biz konuşacağız siz iş yapacaksınız

Eski ANAP'lı yeni CHP'li Aksöz, AK Partili Kuzu'ya iktidar-muhalefet farkını anlattı: "İşlerin hızlı yürümesini istiyorsanız, muhalefet konuşacak, iktidar susacak ve iş yapacak."

3 Kasım seçiminden bu yana 6 ay geçmesine rağmen, "deneyimli" vekiller ile TBMM'ye ilk kez giren milletvekilleri arasında hala ilginç diyaloglar yaşanıyor. Eski vekiller, yeni vekillere zaman zaman muhalefet-iktidar ilişkilerinin ötesine geçen tavsiyelerde bulunuyorlar. Bu bazan "abi-kardeş" bazan da okullardaki "alt sınıf-üst sınıf" diyalogu şeklinde oluyor.

Anayasa Komisyonunda da öyle oldu.

Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmeler sırasında AK Partililer, CHP'lileri çok konuşmakla suçladılar. Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, "Yasama çalışmalarında zaman kaybına neden oluyorsunuz. Bakın İş Yasası için sizin yüzünüzden 3 hafta geceli gündüzlü çalıştık" deyince ANAP'ın eski grup başkanvekili yeni CHP'li Adana Milletvekili Uğur Aksöz araya girdi. "3 hafta boyunca geceli gündüzlü çalışmamızın günahı size ait, bize değil. Bakın ben size bir taktik vereyim" dedi. Aksöz'ün bu önerisine Burhan Kuzu ilgi gösterince Uğur Aksöz başladı anlatmaya: "Biz konuşacağız, siz sadece dinleyecek ama konuşmayacaksınız. İşlerin hızlı yürümesini istiyorsanız, muhalefet konuşacak, iktidar susacak ve iş yapacak." Burhan Kuzu, araya girerek bir soru sormak isteyince Uğur Aksöz, espiriyi patlattı: "Bakın yine konuşuyor. Burhan Bey, siz susacaksınız."

Hayırsever Konukoğlu 'kem gözlerden' muzdarip

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu'nun başı yaptığı yardımlardan dolayı dertte. Son olarak Bingöl'de yaşanan depremden sonra 1 milyon dolarlık yardım yapan Konukoğlu, sözkonusu yardımın "Petkim ihalesi" ile ilişkilendirilmesine tepkili. Konukoğlu TOB resepsiyonunda gazetecilere şöyle yakınıyordu: "Marmara depreminde 2,5 milyon dolarlık yardım yaptım; halen yüzlerce öğrenciyi okutuyorum. Bunları kimse görmüyor. Herkes Bingöl yardımını konuşuyor. Bu yardımlar benim zekatımdır. Son yardımdan sonra adımız 'yağcı'ya çıktı. Kardeşim bu yardımların Petkim ihalesi ile ilgisi yoktur."

TBMM tuvaletleri nasıl yenilenecek?

TBMM Halkla ilişkiler binasında çalışan personel tuvaletlerden şikayetçiydi. Konu TBMM Başkanlık Divanı toplantısında ele alındı ve bir zamanlar "en güzel tuvalet" ödülü alan tuvaletlerin yenilenmesi kararlaştırıldı. TBMM ana binadaki tuvaletlerde de tadilat ihtiyacı var. Ancak toplantıda bu ele alınmadı. Çünkü ana binada tadilat yapabilmek için TBMM'nin mimarından izin almak gerek. Oysa Avusturyalı mimar Prof. Clemens Holzmeister'den izin almak kolay değil...

'Bor'a Baykal sahip çıkmış!

Dünya'daki rezervlerin yüzde 65'ine sahip olduğumuz Bor için sonunda Araştırma Enstitüsü kurulması TBMM'de kabul edildi. Görüşmeler sırasında kürsüye çıkan her AK Parti sözcüsü, CHP lideri Baykal'a teşekkür ediyordu. Teşekkürün gerekçesini merak ettik. Meğer, Osmanlı'nın son dönemlerinden itibaren yabancıların işlettiği Bor madenleri, 1978 yılında Deniz Baykal'ın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı döneminde devletleştirilmiş... Teşekkür ondanmış...

IMF'ye verilen bilgi vekile 'sır'

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, "ticari sır" ilkesi nedeniyle, Merkez Bankası ve kamu bankalarının kredilerini inceleyemedi. Milletin vekillerinden oluşun komisyon-dan saklanan bilgilerin kimlere verildiğini araştırdık. Bu bilgi-ler, Devlet Denetleme Kurulu, Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Başbakanlık Yüksek Denetle-me Kurulu müfettişleri ile Merkez Bankası'nda ya BDDK'da inceleme yapan IMF ile Dünya Bankası uzmanlarına verilebiliyormuş.

'Siz beni amuda da kaldırırsınız'

Renkli kişiliği ve konuşmaları ile herkesin sempatisini kazanan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan nereye gitse gazeteciler çevresinde toplanıyor. Unakıtan, TOBB'un resepsiyonunda da yine gazetecilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Resepsiyonda protokole ayrılan koltuklarda TOBB yöneticileriyle sohbet eden Unakıtan'a, gazeteciler soru sormaya başladı. Ancak, Unakıtan oturduğu için kameralar rahat görüntü alamıyordu. Basın mensupları Unakıtan'dan, açıklamasını ayakta yapmasını istedi. Hazırcevaplılığı ile tanınan Unakıtan, "Siz bana yakında amuda da kalkar mısınız, dersiniz" diyerek çevresindekileri kahkahaya boğdu.

Vekile çay da yok!.

Bakan Unakıtan, gazetecilere takılsa da "kayırdığı" zamanlar da oluyor. Geçen hafta Meclis kulisinde etrafı yine gazeteciler ve milletvekilleri ile çevrilen Unakıtan, önce vekilleri dinledi ve anında çözümler getirdi. Daha sonra gazetecilere dönen Unakıtan, "Evet şimdi sıra sizde, buyrun" dedi ama hemen garsonu çağırarak, bütün gazetecilere çay ısmarladı. Bu duruma "bize çay yok mu" diye itiraz eden milletvekilleri, cevaba itiraz edemediler: "Milletvekili lojmanlarını ben satıyorum biliyorsunuz. Artık vekillere lojman da yok çay da..."


  KAYHAN ÖZER  BİLAL ÇETİN  NEVZAT DEMİRKOL  VELİ TOPRAK  ASLIHAN A. KARATAŞ  EVİN GÖKTAŞ  SAMİ GÖKÇE  HAMDİ ATEŞ


2 Haziran 2003
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED