AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

G Ü N D E M

Baykal, garibanın ev parasına göz dikmiş!

CHP lideri Baykal, DYP-CHP koalisyon hükümetinde, konut edindirme hesabında biriken paraları 7 yıl öncesinin döviz kuru üzerinden TL'ye çevirince 700 milyon doların üstündeki tasarruflar 100 milyon dolara indi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın DYP-CHP koalisyon hükümeti döneminde çalışanların konut edindirme yardımı hesabında biriken paralarını pula çevirdiği ortaya çıktı. DYP-CHP koalisyon hükümetinin son gününde Başbakan Yardımcısı olarak Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararını imzalayan Baykal, hesapta biriken dövize endeksli paraları 7 yıl öncesinin döviz kuru üzerinden Türk Lirası'na çevirdi. 700 milyon doların üstündeki tasarruflar YPK kararıyla 100 milyon dolar civarına indi.

Baykal'ın 1996'da imzalayarak çalışanları mağdur ettiği YPK kararı, CHP Grup Başkanvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan tarafından araştırma önergesi ile Meclis'e taşındı. Oyan, önergesinde kesintilerin ne şekilde değerlendirildiğinin, bu konuda çalışanların hak kaybının olup olmadığının araştırılmasını istedi. Oyan, ayrıca Kanun Hükmünde Kararname ile tasfiyesinden sonra ortaya çıkan belirsizliklerin de araştırılmasını istedi.

700 milyon doların hikayesi

1987 yılının Ocak ayından itibaren işverenden kesilen konut edindirme yardımı parası 1995 yılı sonu itibariyle sona erdirildi. Dövize endeksli olan KEY hesapları Bakanlar Kurulu'nun 88/13094 sayılı kararı kapsamında nemalandırılarak, kurumlara ödeniyordu. KEY hesaplarında, 1990'da Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) 329 milyon 136 bin ECU (şimdinin euro'su), Hazine Müsteşarlığı Kamu Ortaklığı Fonu'ndan (KOF) da 368 milyon 425 bin 429 dolar bir birikim nemalanarak, kurumlara aktarılıyordu.

27 Ağustos 1990'da YPK'nın kararı çerçevesinde Başbakanlık TOKİ Başkanlığı'ndan 329 milyon 136 bin ECU, 30 Haziran 1989'da YPK'nın kararı çerçevesinde KOF'dan 368 milyon 425 bin 429 dolar karşılığı ihraç edilen kaynaklar KEY hesaplarında birikti. 1996'da DYP-CHP koalisyon hükümetinin Başbakanı Tansu Çiller ve Başbakan Yardımcısı Deniz Baykal'ın da aralarında bulunduğu YPK, KEY hesaplarında biriken bu paraları borçlanma tarihi itibariyle Türk Lirası'na çevirdi.

YPK'nın kararıyla yapılan bu işlem sonunda çalışanlar sadece döviz cinsinden 9 yıllık bir kayba uğradı. Baykal'ın Başbakan Yardımcısı olarak imzaladığı YPK kararı ile işverenden çalışanlar adına 1 Ocak 1987'den itibaren kesilen KEY payları, 5 Mart 1996'da liraya çevrilerek 28,5 trilyon olarak hesaplandı. 31 Aralık 1995 tarihinden geriye doğru yüzde 60 faiz uygulanarak yapılan hesaplamada, dövize endeksli olan bu birikimlerin döviz ve enflasyon karşısındaki kayıpları hesaba katılmadı. 5 Nisan 1994'te yaşanan krizde TL, dolar karşısında büyük bir erimeyle karşı karşıya kalmıştı. 1994 yılında enflasyon son 20-30 yılın en yüksek oranına ulaşmıştı.

"KEY HESAPLARI ÖDENSİN"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının, zorunlu tasarruf gibi çalışanların kendi paraları olduğunu ve bu paraların bir an önce hak sahiplerine ödenmesi gerektiğini kaydetti.

Akyıldız, yaptığı yazılı açıklamada, KEY hesaplarındaki paraların tasfiyesi ile ilgili olarak atılacak adımların doğru atılması ve çalışmaların bir an önce başlatılması gerektiğini ifade etti. ''Hükümet, eğer toplumsal barışı sağlamak istiyorsa, çalışanlarına hak ettikleri paraları vermelidir'' diyen Akyıldız, ''Bu paraların darboğazda olan ekonomimiz için bir canlanma getireceği, piyasalara olumlu yansıyacağı da ayrıca gözardı edilmemelidir'' dedi. Akyıldız, şunları kaydetti:

''Kamu bankaları ile ilgili olan bakanlık tarafından çıkarılacak tebliğle yeni düzenleme yapılması suretiyle tasfiye halindeki Emlak Bankası tarafından KEY hak sahiplerinin kısa sürede belirlenmesi ve Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı nezdinde gerekli işlemlerin sonuçlandırılması gerekmektedir. "

Kimler imzaladı?

5 Mart 1996 tarihinde DYP-CHP koalisyon hükümetinin giderayak imzaladığı 90/T-27 sayılı YPK kararında başbakan olarak Tansu Çiller'in, başbakan yardımcısı olarak da Deniz Baykal'ın imzasının yanı sıra diğer üyelerin de imzaları bulunuyor. DYP-CHP koalisyon hükümetinin YPK üyeleri ise şunlar: Devlet Bakanları Necmettin Cevheri ve Aykon Doğan, Maliye Bakanı İsmet Attila, Bayındırlık ve İskan Bakanı Adnan Keskin, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fuat Çay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Şinasi Altıner. YPK kararında üye olarak Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Necati Özfırat'ın da imzası bulunuyor.

  • ALİ SALİ ANKARA

  •  
    'TÜPRAŞ devlete yük değil'
    Pişmanlığa kolaylık
    İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan "Pişmanlık Yasa Tasarısı"nda, yasadan yararlanmak isteyen örgüt mensuplarına gerektiğinde yurtdışına çıkma ve estetik ameliyat olma garantisi veriliyor.
    Sığınmacılara 3 ay süre
    Bir genelge yayınlayan İçişleri Bakanlığı, savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Irak ve İranlılar'ın 3 ay süreyle sınır dışı edilmemesini kararlaştırdı.
    Mahkeme 'uyum'dan hızlı davrandı
    Yazar Fikret Başkaya, TMK 8. maddesi kapsamında bugün Ankara 1 No.'lu DGM'de yargılanmaya başlayacak.
    Neşter savcısı isyan ediyor...
    Kavaklı'da 20 gözaltı daha...
    '2030'da Anadolu çöl olacak'
    'O ŞİMDİ ASKER'E SUÇ DUYURUSU
    Jandarmadan 'Protokol Yemekleri' kitabı
    Torbalı DEHAP binasına ses bombası
    'Egemenlik olmazsa 80 bin Türk göç eder'
    Egemenliğe mutlaka sahip çıkılması gerektiğini belirten KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, Annan'ın planı en az 80 bin Türkün göç etmesine sebep olur" dedi.
    Adım adım özel okula
    Özel okullara yerleştirilecek 10 bin öğrenciden biri olmak isteyenler sınav için 16 Haziran'da başvuru yapabilecek. Sınava, maddi durumunun yetersiz olduğunu belgeleyen ilköğretim 8. sınıf öğrencileri başvurabilecek.
    15. sosyal sorusu 'hatalı' iddiası
    Önceki gün yapılan Özel Okullar Sınavı'nda, Sosyal Bilgiler Testi'nin 15. sorusunun hatalı olduğu iddia edildi.
    Türk bayrağını Kerkük'e istiyoruz
    Bir kilo asfalt lütfen
    İSFALT, marketlerde de satılabilecek yeni bir asfalt üretti. 25 kiloluk paketler halinde piyasaya sürülecek 'soğuk asfaltı' isteyen herkes, istediği yerde kullanabilecek.
    'Arabesk'ten daha beter
    Bir zamanların yanık sesli sanatçısı Hasan Temel'in hayatı 'Arabesk' filmini aratmıyor. Şaşaalı günleri çoktan geride bırakan Temel, şimdilerle sefaletle boğuşuyor...
    Ada'da fayton keyfi
    Kısa kısa...
    3 Haziran 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED