AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
Simit sınıf atladı

Geleneksel fast food yiyeceğimiz simit, simitçilerin kafalarında taşıdığı tablalardan ve 'sıcak simit' diye bağırarak yürüttükleri tekerlekli arabalardan şık dekore edilmiş mekanlara terfi etti.

  • ÜRÜN DİRİER
    İstanbul'da sayısı gitgide artan ve adeta moda mekanlar haline gelen simit mekanları, simidin yüzyıllara dayanan sokak yiyeceği lakabını da ortadan kaldırıyor. Simit Sarayı ve Simit Dünyası isimleriyle, simidi güzel masaların üzerinde müşteriye sunan bu mekanlar, ucuz oldukları için et, balık lokantalarından, Mc. Donald'slardan ve diğer restaurantlardan daha çok tercih ediliyorlar. Ekonomik yetersizliklerden dolayı restaurantlara gidemeyen vatandaş da, sıcak simit, çay ve peynirden oluşan mönü ile bir milyon liraya karnını doyurmanın keyfini yaşıyor.

    Hamburger'e alternatif

    Hamburger, donat, spagetti ve sushi gibi geleneksel yiyeceklerin markalaşıp dünyaya açılmasına rağmen yüzyıllarca keyifle yenen, bazen de sokak yiyeceği olduğu için hor görülen simit, dünyaya kendisini tanıtamamıştı. Restaurantlaşmasından sonra, kan menşeili yerlerin de müşterilerini kapan simit mekanları, simidin kendini tanıtmasında da yardımcı olacak.

    Simidi dünya tanıyacak

    Beyoğlu'nda günün her saati dolu olan Simit Dünyası'nın sahibi iki kardeşten biri olan CHP Ağrı milletvekili Cemal Kaya ise, mekanı açma sebebinin Anadolu kültürüne ait olan simidi hak ettiği yere getirmek olduğunu belirtti. Fransa'da hilal şekilli simitlerin yapıldığını anlatan Kaya, "Çünkü simidi onlar Osmanlı'dan görmüşlerdir, o yüzden de şekli hilaldir." dedi.

    "Avrupa'nın Amerika'nın, Japonya'nın kendisine has ve dünyaca bilinen aperatif yiyecekleri var. Ve bunu bütün dünyaya tanıtıyorlar." şeklinde konuşan Kaya, "Yabancı yiyecekler yerine, kendi kültürümüze ait olanı yemeliyiz." dedi. Osmanbey'deki "Efsane geri dönüyor" sloganlı Efsane Simit Dünyası'nın sahibi Adnan Güroğlu da, mekanı açmadaki sebeplerinin ekonominin bozuk olmasından kaynaklandığını belirtti.

    Sokakların simidi kapalı mekana terfi etti

    Mecidiyeköyídeki Simit Sarayı'nın ortaklarından Mehmet Tarakçı, "Halkın ekonomik durumu ortada. İnsanların bir restauranta oturup karnını doyuracak parası yok. Biz de bu şartları düşünerek vatandaşın cebindeki bir milyonla çayını içip, peynirini ve çıtır simidini yiyip karnını doyurması için simidi restaurantlaştırdık." şeklinde açıklama yaptı. Halkın mekana olan yoğun ilgisinden de söz eden Tarakçı, öğle yemeğini ucuza getirmek isteyen çalışan kesimden öğrenci kesime, zengin kesimden maddi açıdan imkansızlıklar içinde olan kesime kadar her tür insanın Simit Sarayıínda karınlarını doyurduğunu ifade etti. Tarakçı, mekanını bir marka haline getireceğini belirterek, yakında yurtiçi ve dışında bayilikler vereceğinin altını çizdi. Amerika, Avusturya, Arabistan ve Rusyaídan Simit Sarayı'nın bayiliğinin istendiğini ifade eden Tarakçı, "Bu geleneksel Osmanlı yiyeceğimizi tüm dünyaya tanıtacağız. Dünya insanı da artık simit yiyecek." şeklinde konuştu.

  •  
    Madonna çocuklar için ahlak kitabı yazdı
    Kitapların çocuklara gerekli ahlak dersini vermekten uzak olduğunu savunan Madonna'nın bu amaçla yazdığı 5 dizilik kitabın ilki 100 ülkede aynı anda satışa sunulacak
    Varislerden lazerli tedaviyle kurtulun
    Uzman doktor Nilgün Özkahraman ülkemizde Amerika ve İngiltere ile aynı anda uygulanmaya başlanan "LYRA-XP lazer yöntemi" ile özellikle kadınların, hem estetik hem de sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğuran varis rahatsızlığından kurtulabileceklerini söyledi. Tedavi edilmeyen varis rahatsızlıklarının ileri dönemlerde ağrı, ödem bozukluğu hatta deri ülserlerine neden olabileceğini vurgulayan Özkahraman, "Daha önceleri sklerezon madde enjeksiyonu veya ameliyatla yok edilebilen varislerin bir kısmı artık lazerle ordadan kaldırılabiliyor" dedi. Ayrıntılı bilgi için (0212) 441 78 87
    SARS'tan ölenlerin sayısı 770'e çıktı
    Hong Kong'da, Akut Solunum Yetmezliği Sendromu (SARS) hastalığı 1 kişinin daha ölümüne yol açtı. Bölgede son 24 saat içinde 4 yeni SARS vakasının tespit edildiği açıklandı. Ölen kişinin bir doktor olduğu, hastalığa yakalanan kişilerden birinin de hemşire olduğu bildirildi. Çin'de de iki kişinin SARS'tan hayatını kaybettiği açıklandı. SARS hastalığından ölenlerin ülkelere göre dağılımı şöyle: Çin: 334, Hong Kong: 282, Tayvan: 81, Singapur: 31, Kanada: 30, Vietnam: 5, Malezya: 2, Filipinler: 2, Tayland: 2, Güney Afrika: 1. Toplam: 770.
    3 Haziran 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED