AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Konya'nın otogar çilesi

Yaz aylarının gelmesiyle yıllık izinlerini kullanmak isteyen tüketiciler bütçelerine uygun tatil planlarını şimdiden yapmaya başladı. Okulların tatil olmasıyla hareketlenmeyi bekleyen turizm sektörü beraberinde de birçok tüketici şikayetinin habercisi de olabilir. Bu hareketliliği fırsat bilen bazı firmalara ise darbe üzerine darbe geliyor.

Hayal kırıklığına uğramayın

Konya Şehirlerarası Otobüs Terminali'ne gecenin geç saatlerinde ulaşan tüketicilerin işi zor. Karşılayacak tanıdıkları yoksa durumları daha da vahim. Çünkü otobüs firmaları aralarında anlaşarak şehir içi servislerini kaldırmış. Gideceğiniz yere varabilmeniz için otobüs ücreti kadar taksi parası ödemeniz gerekiyor. Öte yandan kazara cebinizde peşin paranız yok "nasıl olsa kredi kartım var, bileti onunla satın alırım" diye düşünmeyin, ikinci büyük hayal kırıklığına uğramış olursunuz. Çünkü Konya terminalinde tüm firmalar aralarında anlaşarak kredi kartı uygulamasına son vermiş. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi yazın gelmesiyle artacak müşteri sayısı iştahlarını kabartmış, yine aralarında anlaşarak % 54 dolayında zam yapmışlar.

Rekabet oluşumuna engel

Tüketiciler Birliği Konya Şubesi yapılan bu uygulamalar karşısında, Rekabet Kurumu, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti, Ulaştırma Bakanlığı, Konya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'ne müracaat ederek; Konya Otogar Derneği önderliğinde yapılan bu uygulamanın Rekabet Kanunu'na, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'a aykırı olduğu ileri sürerek şikayette bulundu.

4054 Sayılı Rekabet Kanunu 4.Maddesi ; "Belirli bir mal veya hizmet piyasasında ..... teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır" şeklinde düzenlenmiş.

Rekabet Kurumu el koydu

Yapılan şikayetler neticesinde Konya Büyükşehir Belediyesi ve Valiliği konu kendilerini ilgilendirmiyormuş gibi işlem yapma gereği duymamış. Aldığımız duyumlara göre şehir içi servislerin kalkmasında Konya Büyükşehir Belediyesi büyük rol oynuyor. Fakat Rekabet Kurumu'nun konu hakkında soruşturma başlatarak bir grup uzmanı Konya'ya yolladığı haberini aldık. Otobüs işletme sahipleriyle görüşmelerde bulunan uzmanlar Otogar Derneği'ne ait bazı evraklara el koyarak soruşturmayı derinleştiriyor.

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Kemal Özer; "halen devam eden soruşturma sonunda önemli kararların alınması ve tüketicilerin hak ihlallerinin sona ermesini bekliyoruz" dedi.

Konya'da rekabet oluşumunu engelleyen, tüketicilerin sağlık ve güvenliklerini tehlikeye atıcı ayıplı hizmet vermelerine neden olan ve haklarını kısıtlayan bu uygulamaların bitmesi için Rekabet Kurumu'na büyük iş düşüyor. Kurum soruşturma sonunda yapılan bu uygulamaları iptal etmekle kalmayıp firma cirolarının %10'u kadar para cezasına da çarptırabiliyor.

Acele etmeyin

Bu aralar kredi kartıyla ilgili reklamların sayısı oldukça fazla. Kredi kartıyla alışverişlerde vergi indirim yapılacağı söylentilerinde tüketiciyi kredi kartı almaya teşvik edercesine. 14 Haziran 2003 günü yürürlüğe girecek olan Tüketiciyi Koruma Kanunu'ndaki değişiklikler kredi kartı sözleşmeleri yapılırken bankalara uyması gereken ve tüketiciyi koruyan bazı zorunluluklar getiriyor. Hal böyleyken kredi kartı almayı düşünen okurlarımıza acele etmemelerini, 14 Haziran'ı beklemelerini, yasanın tüketiciye verdiği avantajları öğrenmelerini tavsiye ediyorum.


2 Haziran 2003
Pazartesi
 
ÖMER KESER


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED