AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Bu faizle yakında
sokağa çıkamayız

Türkiye'de faizle yaşayan bir sistem yaratıldığını belirten İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, "Böyle giderse ekmek almaya gidemeyiz, yolda çevirirler" dedi.

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Türkiye'de faizle yaşayan bir sistem yaratıldığını belirterek, "Bıktık faizle geçinmekten. İş sahaları açılsın" dedi. Yıldırım, basının ekonomi servisi yöneticileriyle yaptığı sohbet toplantısında, güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Dolardaki düşüşe işaret ederken, 2003 yılı için ortalama 1,8 milyon lira dolar kuru öngörüldüğünü, buna göre kurun bu ay 1 milyon 780 bin lira düzeyinde olması gerektiğini belirten Yıldırım, "Şimdiki seviye sıhhatli bir rakam değil" görüşünü dile getirdi.

Yıldırım, doların gerçek değerlerine çıkması için makyaj gerektiğini belirterek, dolar faizinin 2-3 puan artırılmasının dolara talep yaratacağını kaydetti. Mehmet Yıldırım, "Faizlerde 2 puan indirme bir şey ifade etmiyor. TL faizinde 10 puan düşürsen yine düzeltemezsin. 10 puan düşüreceğine dolar faizini 3 puan yükselt, bak nasıl yükseliyor. Bunu hükümet de biliyor ama yaptırmıyorlar. IMF müsaade edecek ki yükseltilsin" dedi.

İşin kolayına kaçıyoruz

Türkiye'de faizle yaşayan bir sistem yaratıldığını kaydeden Yıldırım, şunları söyledi: "İşin kolayına kaçtık. Biz 20 yıldır geliri nemada, faiz sisteminde aradık. Faizcilikle geçinmeye devam edersek, cebimizdeki parayla ekmek almaya gidemeyiz, yolda çevirirler. 70 milyonluk ülke bu işsizlerle devam edemez. Bıktık faizle geçinmekten. İş sahaları açılsın."

İstanbul'a deprem projesi

Mehmet Yıldırım ayrıca İTO'nun, İstanbul'da oturan vatandaşların deprem riskine karşı binaları sağlamlaştırmak için yıkıp yeniden yapmalarına imkan verecek projesini, önümüzdeki günlerde hükümete sunacaklarını söyledi.

Yıldırım: Fakir ülkelerde demokrasi yaşamaz

Demokratik rejimin ancak burjuvazi ile yaşatılabileceğini, burjuvazi olmadan yatırım, marka olamayacağını, dünyadaki yatırım zincirlerine dahil olunamayacağını ifade eden İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, kişi başına milli geliri 5 bin doların altında olan ülkelerde demokrasiyi yaşatmanın zor olduğunu vurguladı. Önümüzdeki sıkıntılı dönemin atak bir politika ile aşılabileceği görüşünü dile getiren Yıldırım, "Bu dönemde Demirel'e ihtiyaç var" ifadesini kullandı. Yıldırım, muhalefet partisi CHP'yi eleştirirken de kamuoyunun desteğini alan bir muhalefet göremediğini, "kaba" bir muhalefet yapıldığını savundu.

TÜSİAD'da çıkar kavgası yaşanıyor

TÜSİAD'ı eleştiren Mehmet Yıldırım, kendilerinden beklenen misyonu yerine getirmediklerini, "Tamamen çıkar kavgası içinde oldu" görüşünü savundu. Yıldırım, Paris ve Barcelona Ticaret Odaları'nın sarayda faaliyet gösterdiklerini belirterek, 1997 yılında zamanın Cumhurbaşkanı Demirel'den Beylerbeyi Sarayı'nı istediklerini, ancak "Padişahlığa mı özendin?" diyerek önlerinin kesildiğini söyledi. Yıldırım, dile getirdiği, dilenci ve madde bağımlısı çocukların Kırklareli'nde mülteciler için yapılan kampta rehabilitasyonun sağlanması önerisinin de basında eleştiri konusunu olduğunu anımsatarak, "Bu yapılsa, İstanbul'a bir tek dilenci gelmez" diye konuştu. İstanbul'da 500 bine yakın işportacı bulunduğunu bildiren Yıldırım, "50'nin üzerinde seyyar satıcı çalıştıran üyem var. Her türlü imalat var burada" dedi.

 
Faizsiz fonlarda TL'ye dönüş var
Faizsiz özel finans kurumlarındaki fonların yüzde 90'ı döviz, yüzde 10'u Türk Lirası'ydı; şu anda Türk Lirası'nın payı yüzde 20-25'ler seviyesine çıktı.
Çiftçiye icra takibi kalktı
Kredi borçlularına yönelik icra takiplerine son verildiğini açıklayan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, kredi borcu nedeniyle hapse girenlerin tahliye edileceğini açıkladı.
SSK ve Bağ-Kur barışı geliyor
Diyarbakır'da iki deli yoksullar için birleşti
Borcun azalması faizin inmesine bağlı
Faizlerin muhakkak aşağı inmesi gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, borç yükünün azalabilmesinin buna bağlı olduğunu söyledi.
Yabancı sermaye ekmek üretecek
Doruk Grubu, Advent International ve Turkven tarafından Doğuş Grubu'ndan alınan UNMAŞ A.Ş., Uno markasıyla 3 yılda 50 milyon dolar ciro hedefliyor. Grup 10 yeni şirket almak için çeşitli sektörlerde incelemelerini sürdürüyor.
Tüpraş'ın tamamını satarız
Otomotivden bu kez ithalat rekoru
Makine sektörü Konya'da buluştu
Gümrükte sigara yarı fiyatına
Tepret, yeniden Oyder başkanı
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği'nin (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanlığı'na İsmet Tepret yeniden seçildi. OYDER'den yapılan açıklamaya göre, 5 Haziran'da gerçekleştirilen OYDER Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda belirlenen Yönetim Kurulu, görev dağılımı yaptı. Mustafa Öge Yönetim Kurulu 2. Başkanı, Uğur Doğaner ve Lütfi Baranok Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı oldu. Yönetim Kurulu'nun diğer üyeleri, Barış Dumankaya, Bülent Teymur, İsmail Güllüoğlu, Yavuz Güneş ve Adnan Ağaçlı'dan oluştu. Derneğin Genel Sekreterliğini Erol Civelek, Muhasip Üyeliği ise F. Yıldırım Uçar yapacak.
12 Haziran 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED