AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

H A Y A T
BİRİMİZ HEPİMİZ İÇİN

Dünya belli kurallar ve sorumluluklar çerçevesinde dönmektedir. Bizlerde bu dünyanın birer parçası olduğumuzdan, tüm bu kurallar ve sorumlulukların işleyen birer dişlisi olmak durumundayız. Toplum bilinci geliştikçe hayat bizler için daha da kolay olacaktır. Gelin hep beraber hayatımızı kolaylaştırmak için çaba sarf edelim.

SORULAR

1-Önemli bir toplantıya katılacaksınız ama katılımcıların lacivert giymesi mecburi ve sizin lacivert takımınız yok

a-) Birisinden ödünç alırım
b-) Siyah takımım var, olmaz mı?
c-) Gider alırım

2- Bir tanıdığınızla buluşmak üzere randevuleştiniz. Randevu saatine 30 dakika var, otobüs durağındasınız ve sizin otobüsünüz hâlâ gelmedi.

a-) Otobüs birazdan gelir
b-) Taksiye atlarım
c-) Birkaç otobüs değiştiririm

3- Bakkaldan bir şeyler aldınız ve paranız aldıklarınızı karşılamadı

a-) Paranın yettiği kadarını alırım
b-) Aldıklarımı daha ucuzlarıyla değiştiririm
c-) Bir ara kalan parayı gönderirim

4-Duvara astığınız tablo biraz eğri duruyor

a-) Bir ara düzeltirim
b-) Önemli değil
c-) Kalkar düzeltirim

5- Bir yakınınızı doktora götürdünüz. Doktor size söz verdiği saatte muayenehanesinde değildi.

a-) Bekleriz vaktimiz var
b-) Belki önemli bir işi çıkmıştır
c-) Bu ne sorumsuzluk

6-Bir arkadaşınızın evindesiniz ve telefonla acil olarak bir yeri aramanız gerekiyor

a-) Dışarı çıkar bir kulübe ararım
b-) Arkadaşımdan telefonunu kullanmak için izin isterim
c-) Eve gidince ararım

7-Yayalara kırmızı yanıyor ama karşıdan da hiç araba gelmiyor

a-) Etrafa bakar polis yoksa geçerim
b-) Hemen geçerim
c-) Yeşil ışığı beklerim

8- Telefon da .................

a-) Sohbet etmeyi severim
b-) Derdimi anlatır kapatırım
c-) Daha rahat konuşurum

9- Faturanın son günü ve faturayı yatırmak üzere bankaya gittiniz fakat bankada hayli uzun bir sıra var

a-) Ne yapalım beklerim
b-) Akşama doğru tekrar gelirim
c-) O kadar bekleyemem yarın cezalı öderim

10- Arkadaşınız sizinle buluşup alışverişe gitmek istediğini söyledi. ....... buluşacağımızı sorarım

a-) Nerede
b-) Nasıl
c-) Saat kaçta

PUANLAR

	A	B	C
1	2	3	1
2	3	1	2
3	1	2	3
4	2	3	1
5	3	1	2
6	1	2	3
7	2	3	1
8	3	1	2
9	1	2	3
10	2	3	1
DEĞERLENDİRME

13 puan ve aşağısı
Tam bir sorumluluk abidesisiniz. Kurallara uyduğunuz ölçüde hayattan lezzet alıyorsunuz. Bu da çevrenizdekilerin size güven duymasını sağlıyor. Dostlarınız hep sizin yanlarında olmanızı istiyor. Dikkatli olun da kendinizi fazla yormayın. Yardıma ihtiyacı olan siz olduğunuzda yanınızda birilerini bulamayabilirsiniz. Sizin gibi kurallara uyan ve sorumluluk sahibi insan sayısı tahmin ettiğiniz kadar çok değil.

14-22 puan arası
Sorumluluk sahibi olmayı ve kurallara uymayı istiyorsunuz ama bir türlü istikrar sağlayamıyorsunuz. Bunun nedeni de çok tez canlı olmanız. İnsanların ortak paylaştıkları alanlarda kuralların olması ve bunlara herkesin uyması toplumun yaşaması için bir gerekliliktir. Siz de bu sorumluluğu taşıyabilecek kapasitedesiniz.

23-30 puan arası
Çok rahat bir insansınız. Mümkün olsa hiçbir kurala uymayacak ve hiçbir sorumluluğun altına girmeyeceksiniz. Ama hayat o kadar basit değil. Herkesin ve her ortamın ciddiyetine oranla artan kuralları var. Siz toplumdan soyutlanarak kurtulamazınız. Eninde sonunda bir ortama girmek ve insanlarla görüşmek zorundasınız. Sorumluluklardan ve kurallardan keyif almayı öğrenebilirsiniz.

HAZIRLAYAN: Efser SELAMET GÖKSU
efserselamet@mynet.com

 
'Asmalı Konak', hastaların psikolojisini bozdu
'Asmalı Konak' adlı dizinin finalinde lenf kanserine yakalanan Bahar'ın tedavisinin Amerika'da yapılacak olması, Türkiye'deki kanser hastalarının tedirginlik yaşamasına sebep oldu. Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sedat Demir, Asmalı Konak dizisinin finalini seyreden kanser hastalarının umutsuzluğa kapıldığını belirterek, "Her gün onlarca hasta, tedavinin güçlüğü ve Amerika'da daha ileri tedavi imkanları olup olmadığı konusunda doktor arkadaşlarımıza sorular yöneltiyor. Hastaların psikolojisi bozuldu" dedi. Dizinin finalinde son derece dramatize edilmiş sahnelerinden en çok kanser hastaları ve yakınlarının etkilendiğini ifade eden Doç. Dr. Sedat Demir, "Senaristler sağlık konusunda çok hassas davranmalı" dedi. Lenf kanserleri başlangıç aşamasında tespit edilmesi halinde yüzde 80 tedavi edilebilebiliyor.
Japon Prensi Mikasa Ihlara Vadisi âşığı
Japon İmparatoru Hirohito'nun yeğeni Prens Tomohito Mikasa, Aksaray'ın Güzelyurt İlçesi'ne bağlı Ihlara Beldesi'nde bulunan Ihlara Vadisi'ni ziyaret etti. Beraberinde yaklaşık 60 kişilik heyetle Ihlara Vadisi'ne gelen Mikasa, bölgedeki kaya oyma mağara ve tarihi kiliseleri gezdi. Mikasa, turistik gezileri çok sevdiğini, ancak en çok hoşlandığı yerlerin başında, Kapadokya bölgesi gibi köklü bir tarihi geçmişi barındıran merkezlerin geldiğini söyledi. Mikasa, "Türkiye'ye bu, 9 ya da 10. kez gelişim. Ülkenize her gelişimde, Ihlara Vadisi'nin büyüleyici güzelliğinden son derece etkileniyorum ve Kapadokya'yı görmeden gitmiyorum" dedi. Ihlara Vadisi'ni, Vadi Başı mevkiinden yaklaşık 20 dakika seyreden Mikasa, beraberindeki grupla Nevşehir'in Kaymaklı Beldesi'ne geçti. Mikasa'nın, 28 Haziran'a kadar Türkiye'de kalacağı bildirildi.
Üçhisar yabancıların eline geçiyor
Kapadokya bölgesinin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Uçhisar kasabasında bulunan Osmanlı ve cumhuriyetin ilk dönemlerine ait 600 tarihî binanın 400'ü Fransız ve Almanlar tarafından satın alındı. Kasabanın büyük bir bölümünün yabancıların elinde bulunması ve Müslüman cemaat kalmaması nedeniyle Aşağı Mahalle'de bulunan cami kapandı. Son 10 yıl içerisinde 400'ün üzerinde tarihi bina yabancılar tarafından satın alınırken, Uçhisar Belediye Başkanı Savaş Taşkın, Fransız ve Almanlar'ın kasabaya olan ilgisinden memnun. Belediye Başkanı Taşkın, "Şu anda kasabada 850 adet tarihi ev bulunuyor. Şu anda kasabadaki yıkık bir evin fiyatı 70-80 milyar liraya çıktı" dedi. Öte yandan, Aşağı Mahalle'de bulunan ve 1952 yılında yapılan Emine Hatun Camii, bugün mahallede Müslüman Türk cemaat kalmaması nedeniyle kapalı durumda. Mahalledeki 100'ü aşkın evden sadece birinin sahibi Türk.
KUMANDA SİZİN ELİNİZDE OLSUN
Uzmanlar, çocukları televizyonun olumsuz etkilerinden korumak için anne ve babaların, izleme alışkanlıklarını çocuklara göre düzenlemeleri gerektiğini belirtiyor. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Avcı, "Televizyon izleme alışkanlığınızı çocuğunuza göre düzenleyin. Bir belgeseli çocuğunuzla konuşarak küçük yaştan bu yana birlikte izliyorsanız olumlu alışkanlıklar kazanılabilir" dedi.
22 Haziran 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED