AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Su toprağa sûret sanata can veriyor

On ünlü sanatçının eserlerinden oluşan Sudaki Sûret Sergisi, Mezopotamya'nın izlerini İstanbul'a taşıyor. Antik uygarlıklar çağdaş sanatın eliyle zamana yetişiyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Ankara GAP İdaresi Başkanlığı tarafından, Nurol Holding'in katkılarıyla gerçekleşen Sudaki Sûret Sergisi, Fırat ve Dicle kıyılarındaki antik uygarlıkların izlerini çağdaş sanatlar vasıtasıyla sürüyor. GAP'ın bölgede oluşturduğu değişiklikleri sanatçılar eserlerine yansıtan Arzu Başaran, Mehmet Güleryüz, Balkan Naci İslimyeli, Tomur Atagök, Ferhan Taylan Erder, İsmet Doğan, Kezban Arca Batıbeki, Günnur Özsoy, Mehmet Uygun ve Yusuf Taktak GAP'ın sûretini yansıttıkları eserlerini İstanbul Dolmabahçe Kültür Merkezinde sergiliyorlar. Nuhun gemisi, bölge insanı anlatan masklar, rüzgar gülleri, içine ayna yerleştirilmiş telli duvaklı kovalar, önlük kılıflar, yerde ayaklara dolanan hortumlar, burçlar, silahlar ve su ile meydana gelen birbirinden ilginç sanatsal obje, sergiyi gezenleri hayali bir GAP turuna çıkarıyor. 28 Haziran'a kadar İstanbul'da gezilebilecek olan Sudaki Sûret Sergisi, buradan Ankara ve GAP bölgesinde sergilenmek üzere yola çıkacak.

    Doğu'yu Batı'ya getirdik

    Proje koordinatörü Döne Otyam, amaçlarının bölgeyi sanatçıların gözüyle ve çağdaş sanat aracılığıyla tanıtmak olduğunu söylüyor. Sudaki Sûret'i ilk olarak İstanbul'da sergilemelerini ise Doğu'yu Batı'ya getirmek olarak açıklıyor. Sergi içinde eserini GAP bölgesinde gerçekleştirmeyi düşleyen Günnür Özsoy da eğer sponsor bulabilirse sergide maketini sergilediği projesini Mardin'e götürecek. Organik formlu üç boyutlu eserler üreten Günnur Özsoy, sergide yer alan projesinde lands cape çalışmış. Kuşbakışı bakıldığında yeryüzüne düşmüş meteor çukurlarını andıran içbükey formlar sanatçının o bölgede kalacak izleri olacak.

    Suyun bereketi üzerine

    Balkan Naci İslimyeli, bölgede suyun getirdiği bereketten olumlu, kadının hayatta görünmeyişinden olumsuz yönde etkilemiş. Sanatçının bölgedeki en kutsal sunum olan suyun adil dağıtılmasının gerekliliğini vurgulayan çalışmada, anıtsal, tarihsel dokulu çeşme sembolü ve suyun macerası görülüyor.

    Sonunda bir bardakta toplanabilen suyu bereket kavramıyla çeliştiren sanatçı, ileride su için çıkabilecek savaşlara vurgu yaparak suyun adil dağılımıyla ilgili global anlama dikkat çekiyor. Suyun macerasını anlatan hortumları karışık olarak iç mekana dağıtmış. "İstedim ki sergiyi gezenlerin ayaklarına dolaşsın" diyor İslimyeli, belki de bu şekilde akla takılır. Kezban Arca Batıbeki ise kültürlerin üst üste bıraktığı insanlık mirasından etkilendiğini söylediği bölgeyi savaş öncesi ve sonrasında eserlerine yansıtmış.

    'Toprak-yüzler' çok daha derin

    Arzu Başaran, doğadan ve doğanın gücünden etkilendiğini söylediği eserlerinde, seçtiği üç şehri, üç ayrı tuvalde yorumluyor. Her sanatçının kendi üslubunun devamında eserler ortaya çıkardığı sergide kimlik, zaman, hatıra ve hafıza üzerinde duruyor: "İnsan yüzlerini dokuların içine gömerek yansıtmayı seçtim. Baktığınızda sanki hepsi toprak gibi. O kuraklığın içinde geçmişi ve birçok olumlu-olumsuz trajediyi barındıran toprak, aslında göründüğü gibi değil, çok daha derin. Doğu kadını güçlü ve gururlu geldi bana, onları doğayla birleştirdim" Düşüncelerinin en rafine halini tuvale yansıttığını belirten sanatçı, yansımaları renklerle hissettirmeye çalıştığını söylüyor.

    İzlerin peşine düştüm

    Mehmet Uygun, bölgeyi gezerken dünyanın ikinci büyük surları olan Diyarbakır surlarındaki keçi burcundan başlamış izlerin peşine düşmeye. Oniki resimde oniki burcu anlatan Uygun, keçi, horoz, akrep, aslan figürlerini çağdaş yorumlarıyla anlatıyor. Numeroloji ve astrolojiyle ilgilenen sanatçı "Mezopotamya ilginç bir yer dinlerin ve kültürlerin kaynağı kutsal metinlerin yazıldığı yer. Benim resimlerimin beslendiği kaynak astroloji, numeroloji ve kutsal metinlerdir. Bunların doğduğu yeri görmek beni çok heyecanlandırdı" diyor.

  •  
    Miras karanlık, vâris kurban
    Kurban, bir kadının babasının geçmişiyle yüzleşmesini konu alıyor
    Altın çocuklara, bir altın kitap
    Uzun bir eğitim döneminin ardından tatilin tadını çıkaran çocuklar için Erkam Yayınevi 'Altın Çocuk Kitabı' adında, masallar, hikayeler, destanlar, fıkralar, bilmece-bulmacalar, çizgi romanlar, eğitici yazılar ve karikatürlerle dolu bir kitap yayınladı. Çocuklara kocaman, rengarenk bir dünya sunan kitap, özgün çizgiler, öyküler ve yazılarla, dolu dolu. Behlül Bera yönetiminde dalında uzman, çocuk dünyasına denk düşen bir muhteveya sahip Altın Çocuk Kitabı, yazın sıcağını eğlenerek ve bilgilenerek geçirmek isteyen çocuklar için. Bilgi tel: 0 212 671 07 00
    Genç sanatçılardan önermeler
    Borusan Sanat Galerisi, Yeni Öneriler/Yeni Önermeler Sergisi'ni sanatseverlerin ilgisine sunuyor. Sergide eserleri yer alan genç sanatçılar Cengiz Döner, Deniz Aygün, Esra Sağlık, Gülnur Atmaca, İlke İlter, Nilbar Güreş ve Seda Hepsev, yaşama, mekanlara, yaşamın fiziksel-bedensel algısına kişisellik boyutundan bakıyorlar. İçe dönük deneyimlerin ifadelerini, dolaysız, fiziksel, dürtüsel bir enerjinin sanata yansımalarını getiriyorlar. Yeni Öneriler/Yeni Önermeler, 19 Temmuz'a kadar sanatseverlerin ilgisini bekliyor.
    Düğün ya da Davul Şile'de sahneye ücretsiz çıkıyor
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ilk yaz turnesini "Düğün ya da Davul" oyunu ile Şile'ye gerçekleştiriliyor. Haşmet Zeybek'in yazdığı, Nurhan Karadağ'ın sahneye koyduğu oyun bugün saat 21.00'de Şile Anfitiyatro'da sahnelenecek. Anadolu düğün geleneklerinden yararlanılarak "seyirlik" üslubunda sahneye konan oyunda, ahlak-para ilişkisi siyasal düzene bağlanıyor. Canlı müzik ve dansla sunulan oyunda zaman zaman seyirciyle söyleşilerek taşlamalar yapılıyor. Sezon içinde ve İstanbul-Mekan-Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenen Düğün Ya Da Davul, Şile Anfitiyatroda'da seyirci ile ücretsiz olarak buluşacak.
    22 Haziran 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED