T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Satıcı: ABD'nin sözü senet mi göreceğiz

ABD'nin nitelikli sanayi bölgeleri konusunda söz verdiğini belirten TİM Başkanı Oğus Satıcı, "Bize verilen bu sözlerin senet olduğu söylendi. Şimdi bu senetlerin protesto olmadan yerine getirilmesini bekliyoruz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türkiye'de nitelikli sanayi bölgelerinin kurulmaması için, rakip ülkelerin ABD'de Türkiye aleyhinde lobi oluşturduğunu söyledi.

Satıcı, nitelikli sanayi bölgelerinin kurulması ile ilgili ABD'den çeşitli sözler aldıklarına dikkat çekerek, "Bize verilen bu sözlerin senet olduğu söylendi. Şimdi bu senetlerin protesto olmadan yerine getirilmesini bekliyoruz" dedi.

Bu bölgelerde kullanılacak olan iplik, elyaf gibi hammaddelerin "ABD'den getirilme şartı" olduğunu söyleyen Satıcı, "Nitelikli bölgelerle Türkiye'nin sadece ihracatı değil, ithalatı da gelişecek. Bu her iki tarafa da faydası olan bir olay, çünkü Amerikan pamukçusu, elyafçısı ve yan sanayisi için yeni bir pazar açılacak. Bunun onlara da büyük getirisi var. Nitelikli sanayi bölgeleri, Türkiye ve ABD arasındaki dış ticaret hacmini 1-2 yıl içinde 4-5 katına çıkaracak" dedi.

Satıcı, "Dışişleri Bakanlığı bunu altını çize çize, ısrarla, bir tüccar gibi bu işin iki tarafın ekonomisine de katkı yapacağını iyi anlatması ve bunu söke söke alması gerekiyor" dedi.

Oğuz Satıcı, ABD'den gelecek ipliğinin, geniş ihracat potansiyeline sahip Türk iplik sektörünü etkilemeyeceğini ileri sürerek, "Elyaf, yönünden bakarsanız, Türkiye zaten elyaf ithal ediyordu. Bunu artık başka ülkelerden değil ABD'den yapacak" diye konuştu.

Türkiye aleyhine çalışan lobi var

Nitelikli sanayi bölgelerinin kurulmasına karşı bir lobi çalışması olduğuna dikkat çeken Satıcı, şunları söyledi: "Bizim ABD'de ilişkide olduğumuz tüm hazır giyim ve tekstilciler, Türkiye'de nitelikli bölge kurulmasını ve burada yatırım yapmayı istiyor. Bu (terzilik ticareti) anlaşmasına ABD'liler değil, Türkiye'nin rakipleri karşı çıkıyor. Tayvan, Çin, Malezya, Hong Kong, Pakistan ve Hindistan gibi Türkiye'nin rakibi ihracatçılar, ABD'de nitelikli sanayi bölgeler aleyhine lobi oluşturdu. Türkiye'ye verilecek olan ayrıcalıkları engellemek istiyorlar. Bu lobilere karşı, biz elimizden geleni yapıyoruz."

Hükümetin de bu lobilere karşı "uyanık" davranması gerektiğine değinen Oğuz Satıcı, Dışişleri Bakanlığı'nın ABD'ye bu bölgelerini kurulmasının her iki ülkeye de fayda getireceğini anlatması gerektiğini belirtti.

 
Vergide barış için son şans
AK Parti hükümetinin, Vergi Barış Projesi Cumhurbaşkanı Sezer'in onaylamasıyla birlikte yürürlüğe girdi.
Çalışana güvence 15 Mart'ta geliyor
Kıdem tazminatlarını ödemek suretiyle dilediği zaman işçi çıkarma hakkına sahip olan işverene İş Güvencesi Yasası ile sınırlamalar getiriliyor.
Elektrikte serbest dönem başlıyor
Yarından itibaren yılda 9 milyon kilovatsaatin (kwh) üzerinde tüketim yapanlar serbest tüketici hüviyetiyle dilediği üreticiden elektrik alabilecek.
Elektronik burun girişimci bekliyor
TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi'nin (TÜBİTAK-MAM), yeni fikirleri değerlendirerek, değişik ürünler hazırlandığına işaret edilirken, piyasaya sunulmaya hazır ürünlerin girişimcileri bekliyor. Söz konusu merkezde, fındık liköründen, tablet çaya, elektronik burundan, korunma elbiselerine kadar pek çok ürün projelendiriliyor. Piyasaya hazır hale gelen ürünler ise üretim için girişimcileri bekliyor. TÜBİTAK-MAM Gıda Bilimi ve Teknolojisi Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Güner Özay konuyla ilgili yaptığı açıklamada, projelerikar amacı gütmeden, sadece kullandıkları malzemelerin ücretini talep ederek girişimcilere sunduklarını ifade etti.
2 Mart 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED