AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Unakıtan da IMF'ye fırça atar

Maliye Bakanı Unakıtan, IMF Başkan Yardımcısı Krueger'e, vergi barışına 6.8 katrilyonluk başvuru geldiğini hatırlatarak, "para gelmez" diyen IMF uzmanlarının "ders çalışması" gerektiği uyarısında bulundu.

Renkli kişiliği ve güleryüzü ile tanınan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger ile yaptığı görüşmenin de ilginç diyaloglara sahne olduğu ortaya çıktı.

Unakıtan'ın, Krueger ile görüşmesinde, söz dönüp dolaşıp vergi barış projesine geldi. Unakıtan, vergi barış projesinde yaklaşık 6.8 katrilyon liralık başvuru yapılmasının verdiği rahatlıkla Krueger'e, vergi barış projesinin rakamlarını anlattı. Ardından da, Krueger'e şöyle dedi: "Demek ki sizin uzmanlarınız da yanılabiliyormuş. Uzmanlarınızı lütfen uyarın, 'dediğim dedik' anlayışıyla rakamlara yaklaşmasınlar. Yoksa vergi barış projesinde olduğu gibi yanılabilirler."

Unakıtan hesabı kitabı ortaya koydu. "Haklısınız sayın bakan" denilmesini bekliyordu. Ancak cimriliğiyle ünlü Krueger, "O zaman bu parayı borçların ödenmesinde kullanın" dedi.

Krueger'in bu "yüzlü olmayan" yaklaşımı Bakan Unakıtan'ı şaşırttı mı bilmiyoruz ama IMF'ye sunulan niyet mektubunun dışında bir telkine boyun eğmeyeceğinin sinyalini de verdi.


Lokman Ayva'dan Bakan'a ince eleştiri

İş Kanunu görüşmeleri sırasında AK Parti'nin görme özürlü milletvekili Lokman Ayva tarafından bir önerge verildi. Lokman Ayva, zorunlu olmasına rağmen özürlü çalıştırmayan kamu kurumlarına da para cezası verilmesini istedi. Komisyon önergeyi desteklemesine rağmen Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu "Bütçe Kanunu'nda ödenek olmaması nedeniyle önergenin pratik faydası olmayacak" diyerek önergeye katılmadıklarını söyledi. Hükümetin önergeye katılmaması üzerine söz isteyen Lokman Ayva, "Sayın Bakanım, eşimin hemşehrisidir. Önergeye katılmamaları, bana bu önerge üzerinde konuşma yapma fırsatı vermek içindir" diyerek Bakan'ı ince bir ifadeyle eleştirdi. Ayva'nın önergesi hükümet katılmamasına rağmen kabul edildi.


CHP'li Bayındır 'çökertme' uzmanı

CHP İş Yasası'nı engellemek için "sıkı" bir muhalefet yapıyor. Her madde üzerinde önerge veren CHP milletvekilleri hem maddeler üzerinde hem de önerge üzerinde konuşuyorlar. Kırşehir Milletvekili Hüseyin Bayındır, hükümeti eleştirirken, "Sosyal güvenlik sistemi perişan. Hasta-neler içler acısı. Bunları çözmek yerine işçinin kıdemi ile uğraşıyorsu-nuz. Sistem çöktü, sisteme çare bulun" dedi. Bu sırada Meclis'in seslendirme sistemi bozulunca AK Parti sıralarından, "Sistemi sen çökerttin" sesleri yükseldi. Bayındır ise cevabı yapıştırdı: "Gücümü görüyorsunuz. Benimle uğraşmayın. Yoksa sizi de çökertirim."


İnci Hanım hâlâ ameliyat olamadı

AK Parti İstanbul Milletvekili İnci Özdemir'i Meclis'te ayağında sargı ile görenler oldukça şaşırdı. Seçimde kapı kapı dolaşarak oy isteyen İnci Özdemir'in ayağında bir zedelenme olmuştu. Doktora giden Özdemir, menisküs olduğunu öğrenmiş, ancak buna rağmen Meclis çalışmalarını aksatmamıştı. İnci Hanım, Meclis'e gelme sorumluluğunu da şöyle özetledi: "Ormanlarla ilgili Anayasa değişikliği Meclis'e gelir diye ameliyat olamıyorum. Bir oy da önemlidir." AK Parti'li İrfan Gündüz ise "Sen ameliyat ol, biz seni oylamaya sedyeyle getiririz" dedi.


Kadınları 'sabahlamaktan' muaf tutun

Meclis Genel Kurulu İş Kanunu dolayısıyla sabahlara kadar çalışmak zorunda kalıyor. Meclis'in sabahlara kadar çalışmasına AK Parti'nin kadın milletvekillerinin de katılması dikkat çekiyor. AK Parti'li Fatma Şahin, Ayhan Zeynep Tekin, Halide İncekara ve Nimet Çubukçu'nun Genel Kurul'un sabaha kadar çalıştığı Çarşamba günü Genel

Kurul'da oldukları görüldü. Kuliste Tarım Bakanı Sami Güçlü ile sohbet eden Çubukçu, "Bakan, grup başkanvekili veya genel başkan yardımcısı seçimi olduğu zaman kadınlar muaf tutuluyor. Aslında Meclis'te gece çalışmaları olduğu zamanda kadınların muaf tutulması gerekir" dedi. Tarım Bakanı da Çubukçu'ya destek verdi.


Genel müdürün villası 'gece konuyor'

Yazın gelmesiyle birlikte, tatil planları yapılmaya başlandı. Ankara kulisleri, AK Parti hükümeti döneminde görevden alınan bir genel müdürün, Bodrum'da yaptırdığı villa ile çalkanıyor. İlginç olan ise, villanın "gece" yapılıyor olması. Kulislerde dolaşan iddiaya göre, görevde kalacağını tahmin eden genel müdür, villanın yapımını önceden ağırdan alıyormuş. Ve işçiler sadece gündüzleri çalışıyordu. Görevden alınınca, genel müdür Bodrum'a yerleşmeye karar verdi. Ancak villa henüz tamamlanmadığı için eski genel müdür villasına gidemedi. Bunun üzerine, işçilere geceleri de çalışma talimatı verdi. İşçiler şimdi, yaz aylarını yetiştirmek için, ışıldaklarla geceleri de çalışıyor.


Doğum iznini uzatırken eşi doğum yaptı

İş Kanunu'nda yapılan bir düzenleme ile doğum izni 3 aydan 4 aya çıkartıldı. Özellikle hamile işçiler bu düzenlemeyi dört gözle beklemeye başladı. Çalışma Bakanı Murat Başesğioğlu "Bu madde ile hamile kadınların desteğini aldık" diyerek arkadaşlarına espri bile yaptı. Bu madde Meclis'te görüşülürken AK Parti Giresun Milletvekili Adem Tatlı'nın eşi ise doğum yaptı. Meclis'teki görüşmeler yapılırken eşinin doğumu için hastaneye gidip gelen Adem Tatlı'ya bazı arkadaşları "Neredesin kardeşim. Doğum iznini uzatan maddeyi oyluyoruz" diye sorunca "Kardeşim eşimiz doğum yaptı. Hastaneden geliyoruz" cevabını verdi.


  KAYHAN ÖZER  BİLAL ÇETİN  NEVZAT DEMİRKOL  VELİ TOPRAK  ASLIHAN A. KARATAŞ  EVİN GÖKTAŞ  SAMİ GÖKÇE  HAMDİ ATEŞ


19 Mayıs 2003
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED