T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
VAHŞET SENARYOSU

400 füze ile, Irak'a bir günde Körfez Savaşı boyunca kullanılandan daha çok füze atacak olan Amerika, büyük katliamlara imza atacak. ABD yönetimi, şimdi bu katliamları nasıl gizleyeceğini araştırıyor.

Amerikan Hava Kuvvetleri'nin, Irak'a saldırı halinde günde 1500 sorti yapmaya hazırlandığı ve yüksek miktarda olması beklenen sivil kayıpların kamuoyunda ters tepki yaratmasından endişe duyduğu bildirildi. Haber kanalı ABCNEWS'in haberine göre, Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından Suudi Arabistan'daki Prens Sultan Hava Üssü'nde konuşlandırılmış Birleşik Hava Operasyonları Komutanlığı'yla (CAOC) ilgili hazırlanan 104 sayfalık bir raporun ardından, savaş halinde Irak'ta sivil kayıpların yüksek olması beklentisi ve "CNN etkisi" Amerikalı askeri yetkililer arasında sıkıntıya neden oldu.

Afganistan'da çok sayıda sivil katledildi

Savaş sırasında olup bitenlerin neredeyse aynı zamanda tüm dünya tarafından kablo ve uydu televizyonları aracılığıyla izlenmesine "CNN etkisi" adı veriliyor. Amerikalı askeri yetkililer, sivil kayıpların kamuoyunda ters tepki yaratmasından endişe ediyorlar. Hava Kuvvetleri tarafından mayıs ayında hazırlanan raporda, aynı zamanda Afganistan operasyonunun da komuta edildiği askeri üste, Irak'ta sivil kayıpların fazla olması endişesi, "CNN etkisi" ve Amerikan saflarında askeri kayıp korkusunun gerginliğe neden olabileceğine işaret ediliyor.

Amerikan televizyonunun haberine göre, raporda, Suudi makamlarının üste yeterince takviye personele izin vermemelerinin sıkıntı yaratacağına dikkat çekiliyor. Raporda, Afganistan'a birçok sivil hedefin yanlışlıkla bombalanmasında, üsteki personel sayısının yetersizliği, yorgunluk ve emir komuta zincirindeki kopuklukların etken olduğu belirtiliyor.

Irak'ta taş üstünde taş kalmayacak...

ABD'nin Irak'a Mart ayında operasyon başlatmasını öngören bir plana göre, Amerikan ordusu savaşa yoğun bombardımanla başlayarak, bir günde Körfez Savaşı boyunca kullanılandan daha çok füze atacak. CBS televizyonununverdiği haber Amerikan savunma stratejisinin yeni ayrıntılarını ortaya koydu. Harekatta, ABD Hava ve Deniz Gücü'nün Irak'ta bir günde 300-400 füze atacağı belirtilerek, bunun 40 gün süren 1991 Körfez savaşı boyunca atılandan daha yüksek bir rakam olduğu belirtildi. Planda, harekatın 2. gününde yine 300-400 füze atılmasının öngörüldüğü kaydedildi.

 
BM kanıt bulamadı, rapor olumlu olacak
Irak'taki denetimler sırasında alınan örneklerin laboratuvar analizinde, şu ana kadar nükleer silah programının varlığını gösteren herhangi bir bulguya rastlanmadı. Atom enerjisi kurumu olumlu rapor verecek.
Powell: 10 ülke bizi destekliyor
ABD Dışişleri Bakanı, BM kararı olmaksızın Irak'a askeri harekat düzenlenmesine karar vermeleri halinde, 10'dan fazla ülkenin kendilerine destek vereceğini öne sürdü. Powell, isimlerini vermek istemediği bu ülkelerin, ABD gibi, Irak'a güç kullanımı konusunda BM kararı çıkmasını tercih edeceğini, ancak bunda ısrarlı olmadıklarını iddia etti. Powell, ABD'ye destek veren bu ülkelerin sayısının artabileceğini de söyledi. Powell, Avrupa ülkelerinin, Irak'ta BM silah denetçilerine daha fazla zaman tanınması yönündeki çağrılarını eleştirdi. Powell, Almanya ve Fransa'nın çağrılarına, "Neyin olması için daha fazla zaman? Irak'ın işbirlikçi olmayan tavrına karşın iki ya da üç ayda ne öğrenebiliriz?" sorularıyla cevap verdi.
26 Ocak 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED