T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N
Savaş neymiş, hatırlayalım!

Savaşın insani ve ekonomik bedelini anlatmak amacıyla pek çok belgesel yayınlanıyor bugün. CNN Türk, tv8 ve NTV, Körfez Savaşı'nı hatırlatan yapımlarla izleyici karşısında...

Muhtemel Irak savaşı giderek yaklaşırken, hemen bütün TV'ler savaşın yıkımlarını anlatmak için heybelerindeki "Körfez Savaşı"na dair belgesel programları sürüyorlar ekranlara. CNN Türk 'Perspektif' kuşağında "Mahşerin Sınırında: 1991 Kuzey Irak adlı belgeseli ekrana getirirken, tv8 de Körfez Savaşı adlı yapımı izleyenlerin önüne sürüyor. NTV'de ise bugün, Savaşa Karşı Cephe adlı bir belgesel yayınlanıyor.

Yapımcılığını ve sunuculuğunu Zeynep Özyol'un üstlendiği, "Mahşerin Sınırında: 1991 Kuzey Irak" belgeselinde Körfez Savaşı'nın en dramatik olaylarından biri; Saddam'dan kaçan yüzbinlerce insanın Türkiye-Irak sınırına yığılması ve sınırda kurulan kamplarda yaşadıkları ekrana taşınıyor. İki bölüm halinde yayınlanacak belgeselin ilk bölümünde ayrıca; büyük gücü ve onun yarattığı trajik sahneleri Türkiye ve Dünya kamuoyuna duyuran gazetecilerden Cüneyt Özdemir, Gökhan Güvenç, Metin Çorabatır da anılarını anlatıyor. Döneme tanıklık etmiş onlarca isim belgeselde konuyla ilgili görüşlerini belirtiyor.
Cnn Turk / 22.05

Körfez Savaşı

Körfez Savaşı'nı merkeze alan diğer belgesel ise tv8'de yayınlanıyor. Üç bölüm halinde yayınlanacak Körfez Savaşı belgeselinde, 3 Mart 1991'de barış ilan edilene dek savaşta yaşananlar, tutsak aileler, çöldeki askerler, medya, görgü tanıklarının ağzından hafızalardan silinmeyecek görüntüler eşliğinde ekrana yansıtılıyor. Belgeselde ilk kez uydu teknolojisinin kullanıldığı ve savaşın canlı yayınla dünyaya izlettirildiği Körfez Savaşı, sadece "acımasız bir diktatör"den kurtulmak için mi, yoksa başta petrol olmak üzere başka şeyler için mi yapıldı? sorusunun cevabı var.
Tv 8 / 21.00

Savaşa Karşı Cephe

NTV ise muhtemel Irak operasyonunu merkeze alan Savaşa Karşı Cephe (The Case Against War) adlı belgeseli getiriyor ekrana. BBC'nin hazırladığı belgeselde, "Irak Savaşı gerekli mi?" sorusuna yanıt arıyor. Harekatın Irak halkına ve bölgeye getireceği yıkımı araştıran belgeselde savaşa karşı çıkması beklenmeyecek 7 insanın görüşlerine yer veriliyor. Bu isimler arasında 1991 yılında Irak'a giren İngiliz zırhlı birliklerinin komutanı Emekli Tümgeneral Patrick Cordingley de bulunuyor. Ntv / 22.05


Bakan Çiçek'le 'hukuk' konuşması
Mete Belovacıklı ve Murat Yetkin'in gündemi yorumladığı Kafe Siyaset'te, Adalet Bakanı Cemil Çiçek var. Programda 'Yargının hızlandırılması', 'Abdullah Öcalan'ın durumuna ilişkin tartışmalar' ve 'Tayyip Erdoğan ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararının ardından ortaya çıkan sorular' gibi konular var... Cnn Turk / 11.05

 
Orta Asya bozkırlarında gizlenmiş tarih hikayeleri
Yapımcılığını Avni Özgürel'in, editörlüğünü Orhan Oğuz Gürbüz'ün yaptığı yönetiminde ise Veysel Yapar imzasının bulunduğu bir belgesel geliyor ekranlara: Asya'nın Yıldızları. Siyasi çekişmelerin parçaladığı Orta Asya bozkırlarından farklı bir öyküyü ekrana getiren belgeselin bugün ikinci bölümü geliyor ekranlara. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA)'nın katkılarıyla hazırlanan belgeselde bugün, Çarlık Rusyasındaki huzursuzlukların devrime doğru yol aldığı dönemde, Türklerin Lenin'le olan ilişkileri yansıyor ekrana. Programda Bolşevik ihtilalinin Türkler üzerindeki etkileri, Orta Asya'da Türk-Rus-Çin rekabeti, bağımsızlığını yitiren halkların kimliklerini koruma kaygısı ve baskıya direnişin, devrimle gelen kurtuluş ümidinin öyküsü var.
Cnn Turk / 18.30

Dramatik öyküler, zor hayatlar...
Uğur Arslan'la İşte Hayat'ta Gamze ve Ekrem çiftinin dramatik yaşamı gözler önüne seriliyor. Birbirlerini çok severek hayata başlayan çiftin acı dolu öyküsünün hikaye edileceği programda ayrıca, Doğu'da başlayan ve 17 Ağustos depremiyle son bulan bir yaşamın Ahmet Semin'in, inişli çıkışlı hikayesi yeralıyor.
Kanal 7 / 22.00

Bir çocuğun gözünden 'uhreviyat' anlatıları...
Doğaüstü güçlerle ilgili bir öyküyü son derece gerçekçi bir üslupla anlatan Angela, melekler gören 10 yaşında bir kızın başından geçen olayları konu ediniyor. Çok da sıradan bir çocukluk geçirmeyen, vaktinin büyük kısmını akli dengesini yitirmiş annesi ve 6 yaşındaki küçük kardeşiyle geçiren Angela, Allah ve Şeytan arasında süregelen ezeli kavgayı anlamaya çalışmaktadır. Dini meseleler üzerine bir hayli kafa yoran küçük Angela, kardeşi Ellie'yi kötülüklerden ve şeytanın gazabından korumaya kararlıdır.
26 Ocak 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED