AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A

Kelly'nin sırrı maillerde

İngiliz silah uzmanı Dr. Kelly'nin ölümünden birkaç saat önce arkadaşlarına ilginç mailler gönderdiği ortaya çıktı. Tony Blair, baskılara rağmen istifa etmeyeceğini açıkladı.

İngiliz istihbaratının bozuk sicili, Savunma Bakanlığı bilim adamlarından Dr. David Kelly'nin ölümüyle ilgili kuşkuları artıyor. Resmi açıklamaya göre bileğini keserek intihar ettiği bildirilen Kelly, Başbakan Tony Blair'in sözde istihbarat raporlarına dayanarak açıkladığı Irak'ta biyolojik ve kimyasal silahların varlığıyla ilgili bilgilerin abartılı olduğu yönündeki BBC haberinin kaynağı olarak gösterilmişti.

Kelly'nin ölümünden saatler önce bir gazeteciye gönderdiği maillerde, 'pekçok karanlık aktörün oyun oynadığı' yönünde bir ifade kullandığı belirtildi. The Newyork Times gazetesine göre Dr. Kelly Oxfordshire'daki evinden son kez ayrılmadan önce birkaç arkadaşına e-mail gönderdi. Bu mesajların içeriği şimdilik bilinmiyor. İngiliz istihbaratının mailleri incelemeye aldığı belirtildi. Kelly'nin ölümü, hükümetin Irak politikası konusunda süregiden eleştirileri körükledi.

Blair istifayı reddediyor

Kelly'nin şüpheli ölümüyle ortaya çıkan skandal büyürken, istifaya çağrılan İngiltere Başbakanı Tony Blair, bu çağrıları görmezden gelmeyi yeğliyor. Blair dün istifa çağrılarına, "Bu işi yapabilmek için sorunları yüklenebilecek güçte olmalısınız. Ben buna sahibim" şeklinde dolaylı bir yanıt vererek istifa etmeyeceğini bildirdi. Ülke için doğru olanı yaptığına inandığını söyleyen Blair, aksi takdirde Başbakan olarak bu görevde olmanın anlamsız olacağını söyledi. Blair devam etme isteğinde olup olmadığının açıkça sorulması üzerine, "Kesinlikle" dedi.

İngiliz istihbaratının sicili bozuk

İngiliz istihbaratı bir yüzyıldan fazla bir süredir stratejik istihbarat ve komplolardaki başarısıyla (!) tanınıyor. İhanete karşı çok sert önlemler alan İngiliz servisleri, bu önlemlere rağmen Kim Philby, Guy Burgess ve Donald MacLean adlı üç ajanının Sovyetlere yıllarca çalışmasını engelleyememişti. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Araplar'ı çeşitli entrikalarla Türkler'e karşı ayaklandırmaya çalışan Thomas Edward Lawrence gibi casusluk tarihinin en tanınmış ajanlarından birine sahip olan İngilizler, Ortadoğu'daki grupları etkilemek için parayla tüm imkanlarını seferber ediyorlardı.

İngiliz istihbaratı planlarını uygulamak için Araplar'ı çok seven idealist bir genci seçmişti. Lawrence, bu idealizmine karşı Araplar'ı ayaklandırmak yönündeki tüm çabalarının, sonunda Yahudiler'in işine yaradığını görünce bunalıma düşmüş ve 13 Mayıs 1935'te Dorset'te kuşkulu bir motosiklet kazasında ölmüştü.

Olayı gören dört tanık siyah bir kamyonetin Lawrence'ın motosikletine doğru geldiğini söylemişlerdi. İngiliz istihbaratı İkinci Dünya Savaşı'nın sürdüğü 1943 yılında ölü birine asker kıyafetleri giydirmiş ve ölünün beline -içinde bazı sahte belgeler olan- bir torba bağlayıp denize atarak Almanlar'ı kandırmıştı. İngilizler sahte savaş planlarını Almanlar'a yem olarak sunduktan sonra, "Almanlar etli hamuru yedi" demişlerdi. İngilizler, tarihte özellikle İrlanda için bağımsızlık mücadelesi veren Sinn Fein hareketine karşı da çok sert önlemler almış ve çeşitli casusluk oyunlarıyla muhalifleri 'avlamıştı.'

BBC: Kaynağımız DR. KELLY

İngiltere'nin en büyük yayın kuruluşlarından BBC, Irak dosyası ve Savunma Bakanlığı bilim adamlarından Dr. David Kelly'nin ölümü konusunda bir açıklama yaparak, Kelly'nin, konuyla ilgili haberlerinin ana kaynağını oluşturduğunu bildirdi. BBC'den yapılan açıklamada, Dr. Kelly'nin BBC muhabiri Andrew Gillighan'ın hükümetin Irak dosyası konusunda yazdığı iki haberin de ana kaynağı olduğuna işaret edilirken, Gillighan'ın ve haber editörlerinin Kelly'nin sözlerini tam anlamıyla yansıtabilmek için büyük dikkat sarfettikleri belirtildi. Açıklamada, Kelly'nin görüşlerini halkın dikkatine sunmayı bir görev bildikleri için, Irak dosyası konusundaki haberlerin yayınlandığı kaydedildi. Açıklamada, BBC'nin konuyla ilgili olarak açılan soruşturmada üzerine düşen her türlü görevi yerine getireceği bildirildi.

 
Cheney'nin yolsuzluk haritası
Judicial Watch, Cheney ve Bush yönetimi aleyhine, yolsuzluk yapmaktan dolayı dava açtı. Irak savaşı öncesi Irak'ın petrol ve gaz projelerinin Cheney tarafından pazarlandığını ortaya çıkaran Judicial Watch, Cheney'nin Irak, Suudi Arabistan ve BAE'deki yolsuzluklarını bir bir belgeledi.
Moskova Notları
Politizeden kurtulamayan bir sistem
Necef'te büyük isyan
Irak'ın Necef kentinde, 25 binden fazla göstericinin Amerikan ordusunun Irak'ta bulunmasını protesto ettiği, bazı göstericilerin Belediye Başkanlığı binasını koruyan Amerikan deniz piyadelerini taşladığı bildirildi. Göstericiler, özellikle Amerikan askerlerinin önceki gün Iraklı Şii lider Seyid Muktada es-Sadr'ın evini sarmasına şiddetli tepki gösterdiler. Gösteriye katılan imamlar, göstericileri sakinleştirmeye çalışırken, gösterciler, göğüslerine vurarak ABD karşıtı sloganlar attılar. Öte yandan Musul'da dün saldırıya uğrayan 2 ABD askeri öldü, biri yaralandı. Falluce'deki saldırılarda da 1 ABD askeri öldü, 3 asker de yaralandı. Bağdat'ın güneydoğusunda dün meydana gelen trafik kazasında bir ABD askerinin öldüğü açıklandı.
21 Temmuz 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED