AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T

Dalından damağınıza

Yaz mevsiminin en güzel yiyecekleri hiç şüphesiz farklı renk, tad ve faydaları olan meyvelerdir. İnsanı serinleten, hoş duygular yaşatan meyvelerin eşsiz tadlarına doyum olmaz.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ağızlar birbirinden güzel meyvelerle tadlanmaya başlar. Çiçeklenen dallar meyveye durur ve baharın geldiğini ilk müjdeleyenler arasında çağla ve erik yer alır. Ancak hoş kokusuyla başı döndüren kıpkırmızı çileğin de, çağlanın da, can eriğinin de 'zamanı çabuk geçer' bu yüzden hemen hemen her evde maharetli anneler mevsimin son çileğiyle reçel hazırlamanın telaşını yaşarlar. Haziran ayı kiraz ve dutun en bol olduğu mevsimdir. Hele dalından yeni koparılmışsa her iki meyvenin de tadına doyum olmaz. Yazın artan sıcaklığı ile birlikte en çok tercih edilen meyvelerin başında kavun ve karpuz yer alır. Ortadan ikiye ayrılan kütür kütür sulu bir karpuza kim hayır diyebilir ki?

Ölümsüzlüğün sembolü şeftali

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri de şeftalidir. Dünyaya Çin'den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak Çin sanatında çömlek ve porselen dekorasyonunda kullanılmıştır. En iyi sıcak iklimlerde yetişen şeftali Avrupa'ya İran'dan İspanyollar tarafından getirtilmiştir. Bu yüzden Romalılar şeftaliye "Prunus Persica" adını vermişlerdir.

Yumuşak ve lezzetli tadıyla ağızlarda eriyen kayısı, çiğnendikçe nefis suyu süzülen inci taneli üzümler ve derken ağustos sıcağıyla birlikte artık sofralarda yerini alan bal gibi incirler.. Kur'an'da üzerine yemin edilen iki yiyecekten biridir incir ve bu yüzden sofrada kutsal sayılır. İşte, insanın yaşama arzusunu artıran, ağızlara yaza dair hoş bir tad bırakan meyvelerin her birinin aynı zamanda birbiriden değişik faydaları bulunur: Mesela, incir, bağırsakları çalıştırır, enerji verir. Kayısı, kan yapıcıdır. Güzel bir cilt ve saça olumlu etkisi vardır. Kanserin önlenmesinde yardım eden iyi bir karotenoid kaynağıdır. Vişne, mineral ve vitamin deposudur. Koyu renkli vişneler, açık renklilere oranla daha fazla mineral içerir. Üzüm, böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler, karaciğeri temizler. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir. Kavun, endişe ve uykusuzluğa iyi gelir. Bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu'nca tavsiye edilmiştir. Karpuz, kabuğundaki çinko iktidarsızlığa iyi gelir, böbreği temizler. Kiraz, kolesterolü düşürür, özellikle sapları idrar söktürücüdür. Çilek, sigara dumanının etkilerini azaltır. Sigara içilen bir odadayken gün boyunca ağza iki çilek atılması önerilir.

MEYVE TADINDA İLGİNÇ NOTLAR:

Çileğin dünyada yaklaşık 600 çeşidi vardır ancak ülkemizde belli başlı 6 çeşidi yetiştirilmektedir.

Mevsimi çok kısa süren çilek en dayanıksız meyvelerden biridir ve ancak 2 gün zor dayanır. Yıkamadan geniş bir çanak içinde buzdolabında saklanmalıdır.

Kiraz, A ve C vitaminleri, düşük kalori değerleriyle aynı zamanda diyet yapanların da sofralarından eksik etmemeleri gereken bir meyvedir. Kirazın sapları da halk arasında idrar söktürücü olarak kullanılır.

Kirazın rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır. Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız ömrü daha uzun olur.

Şeftali ağacı ortalama 30 yıl yaşar, çok uzun ömürlü bir ağaç değildir. Şeftali alırken özellikle hoş kokulu olmasına dikkat edin. Eğer olgun şeftali alacaksanız hemen tüketin.

Şeftali, hoş kokulu ve bol sulu olmasının yanında içerdiği A, B, C vitaminleri ile sağlığınız için de son derece yararlı bir seçenektir.

 
Gıdada 5 altın kural
Mektup pazarlığı sürüyor
Siestanın azı karar çoğu zarar
Karpuz elde kaldı
Şanlıurfa'da karpuz üretiminde, pazar sorunu ve rekoltenin beklenenin üstünde gerçekleşmesi karpuzların yok fiyata satışına neden oluyor. GAP'la birlikte sulu tarıma geçilen Şanlıurfa ve çevresinde, hububat ve pamuğa alternatif ürün deseni çalışmaları sürerken, son birkaç yıldan bu yana üretimine başlanan ve "GAP Karpuzu" olarak adlandırılan üretimde çiftçi, bu sezon umduğunu bulamadı. Şanlıurfa Tarım il Müdürlüğü yetkilileri, çiftçilerin, uzmanlara danışmadan yaptığı deneme üretimlerinde, birçok sorunla karşı karşıya kaldığını ve bunun sonucundazarar ettiklerini belirttiler.
66 yıllık serüven
Afyon'un Sultandağı İlçesi'nde, 66 yıl önce bir öğretmen tarafından Giresun'dan getirilen kiraz ağacı, 3 ilçe, birçok belde ve köy halkının geçim kaynağının temeli oldu. Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda öğretmen olarak atanan Mustafa Karaçayır, memleketi Giresun'dan getirdiği kiraz fidanını, ilçeye bağlı Yeşilçiftlik beldesine dikti. Bölgede daha önce üretimi yapılmayan ve pazarlama imkanı olmayan kiraz, bugün birçok belde ve köyde geçim kaynağı oldu.
21 Temmuz 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED