AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y E M E K
Türkiye'de servis kalitesinin
artması gerekir

Yemek kalitesine gösterilen itina servis kalitesine de göstermeli. Servis konusunda sorunu olduğuna inanan işletmeler çözüm arayışı içine girmeli.

'Türk Lokantalarındaki Servis Sorunları' başlıklı yazımdan sonra sizlerden ve pek çok müessese sahibinden yazım hakkında olumlu ve olumsuz epey yorum dinledim. Bu yorumların bir kısmında sorunların gerçekten doğru olduğu söyleniyor ve bu sorunlar karşısında ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunda fikir beyan etmem isteniyordu. Bir kısım okuyucum herhangi bir işletmeye gittikleri zaman aynı sorunlarla karşılaştıklarını söyleyerek sorun yaşadığı bu işletmelere bir daha gitmediklerini iletti. Diğer bir kısmı ise, sorunları yazıyorsan çözümlerini de yazmalısın, dediler. Bu yorumların sonunda bana da Türkiye'de servis kalitesini arttırmanın yöntemlerini kendime göre yazmak düştü.

Türkiye'de faaliyet gösteren işletmelerde sorunlar genelde yemek kalitesinden değil kötü servis problemlerinden kaynaklanıyor. Kötü servis, işletmelere ne para kazandırıyor ne de onların marka olmalarını sağlıyor. İşletmeler yemek kalitesine gösterdikleri itinayı servis kalitesine de göstermelidirler. Servis konusunda sorunu olduğuna inanan işletmeler bir an evvel çözüm arayışı içine girmelidir. Her şeyde olduğu gibi işletmelerde de servis kalitesini arttırmanın ilk ve en önemli yolu eğitimden ve eğitimli personelden geçer. Eğitimli 10 personel ile verilen hizmet, eğitimsiz 30 personele bedeldir. Eğitimli servis personeli hem gelen müşterinin memnun ayrılıp müessesenin reklamını maliyetsiz yapmasını ve marka olmasını, hem de daha fazla para kazanmasını sağlar. Bir de Türk mutfağının dünyada hak ettiği yere gelebilmesine önemli katkıda bulunur.

Eğitimde neler yapabiliriz

  • Mesai saatlerinde servis elamanının görevi ve gayesi müşterinin maksimum memnuniyetini sağlamak olmalıdır.

  • Personel, müessesenin asıl sahibinin müşteri olduğunun bilincine varmalıdır. Çünkü müşteriler müesseseden memnun ayrılmazsa müessese iş yapamaz. Bunun sonucunda personelin maaşı verilemez, dolayısıyla personel de evinin geçimini, çoluk çocuğunun bakım masraflarını karşılayamaz. Personel, kazancının helal olmasını istiyorsa görev ve gayesi maksimum müşteri memnuniyeti olmalıdır.

  • Servis personeline kendisini müşteri yerine koyması, ailesiyle veya misafirleriyle herhangi bir müesseseye yemeğe gittiği zaman nasıl bir servis beklediği sorularak, beklediği davranışları uygulaması istenmelidir.

  • Servis elemanına yaptığı işin büyük sorumluluk gerektirdiği söylenmelidir. Bir servis personelinin yapacağı olumlu olumsuz servis, müessesenin tüm çalışanlarını hatta müessesenin diğer şubesindeki bütün personelleri bir zincirin halkası gibi etkiler. Servis bir bütündür. Bir işletmenin servisinden memnun kalmayan müşteri için o işletmenin sadece servis personeli değil geneli kötüdür. Yapılan yemek ne kadar iyi olursa olsun kötü servis her şeyi berbat eder ve işini iyi yapan diğer personelin de hakkı yenmiş olur.

    Sıcaklarda mis gibi kokmalı

  • Servis personelinin kişisel bakımı, saç sakal tıraşı, tırnakları çok iyi olmalıdır. Ayakkabısı boyalı, kılık kıyafeti temiz ve bakımlı olmalıdır. 6 ayda bir diş temizliği yaptırmalıdır. En önemlisi de şu sıcak yaz günlerinde müşteriye servis yaparken ter kokmamalıdır. Devamlı parfüm veya deodorant kullanmalıdır.

  • Servis personeli müşteriye karşı "abla, yenge, abi" gibi kelimeler yerine "efendim" kelimesini kullanmalıdır. Hatta müessesedeki bütün personel birbirleri arasında "efendim" kelimesini kullanarak bunu alışkanlık haline getirmelidir.

    Tiyatro oyuncusu gibi olmalı

  • Servis elamanı tiyatro oyuncusu gibi olmalıdır. Nasıl ki iyi bir tiyatro oyuncusu sahneye çıkacağı zaman o esnada babası da ölse, çocuğu da hastalansa, borcu da olsa, bütün dertlerini unutup bu dertlerini seyircisine yansıtmıyorsa, servis elemanı da servise gireceği zaman bütün dertlerini askıya asmalı, hiçbir derdini müşteriye yansıtmamalıdır.

  • Servis elemanını, müşteriye sunmuş olduğu iyi hizmet ve göstermiş olduğu güler yüzün kendisine ileride çok iyi bir referans olacağı bilincini aşılanmalıdır. Gelecekte kendisi de bir işletme açtığında veya bir başka işletmede çalıştığında bu güler yüz ve iyi hizmet sayesinde hazır müşteri potansiyeline sahip olacağı söylenmelidir.

  • Servis personeli müşteriye karşı gülümsemeyi dozunda ayarlayarak sırıtma boyutlarına ulaştırmamalıdır.

    Sadece futbol kültürü değil genel kültürü de iyi olmalı

  • Servis personelinin sadece futbol kültürü değil genel kültürü de iyi olmalıdır. Türkiye ve dünya gündemini takip etmelidir. Gerektiğinde cevap verebilmesi için müşteriye sunduğu yemeğin yöresini, yapımını ve özelliklerini bilmelidir.

  • Servis personeli müşteri masasına ne çok yakın ne de çok uzak olmalıdır. Bu mesafeyi iyi tutturamayan servis personeli ya çok uzak mesafede durduğu için müşterinin isteklerine sağlıklı cevap veremez ya da çok yakın mesafede durduğu için konuşulanları dinlermiş gibi müşterinin rahatsız olmasına sebebiyet verir.

  • Servis personeli mutfaktaki ürünlerin ve masasına baktığı müşterinin durumuna göre yiyecek içecek konusunda müşteriyi yönlendirmelidir. Müessese için o gün hangi ürünün satılması gerekirse o ürünlerin satışını yapmaya çalışmalıdır.

  • Servis personeli masasına baktığı ailelerin çocuklarına özel ilgi alaka göstermeli, gerektiğinde onları mutlu edecek oyuncak, şeker, balon gibi ürünler hediye etmelidir.

  • Servis personeli müşterisine götüreceği ürünü ezbere götürmeyip kontrol etmelidir. Eğer mutfaktan bozuk bir ürün çıktıysa bu ürünü müşterinin masasına götürmemelidir.

    SERVİS ELEMANI NASIL OMLALI

    Servis elemanının en başta karizması olmalıdır. Müşterisine güven telkin eden servis elemanının sürekli müşterisi olur. Servis elemanı güleryüzlü, nezaketli, neşeli, temiz ve bakımlı olmak zorundadır. Duruşuyla, konuşmasıyla, genel kültürüyle, görünüşüyle, ses tonuyla, yemeklerin tüm detayını bilmesiyle müşteriyi etkilemelidir.

    LEZZETLİ SÖZLER

    Yiğit serden geçer, yardan geçmez derler,
    Soylu, soysuzun elinden içmez derler.
    Ne edersen onu bulursun dünyada;
    "Arpa eken buğday biçmez" derler.


  • 21 Ağustos 2004
    Cumartesi
     
    RAMAZAN BİNGÖL


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED