AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
İslam Okulu'na kilit

Almanya'da Müslümanlara yönelik baskılar artıyor. 24 yıldır Almanya'da eğitim veren İslam Okulu kapatıldı. Müslümanlar karara sert tepki gösterdi. Müslümanlara potansiyel suçlu muamelesi yapılan ülkede, camii cemaati sıkı bir şekilde kontrolden geçiriliyor.

  • MEHMET KOÇAK/MUNİH
    Son yıllarda Müslümanlara yönelik karalama kampanyaları ve baskılar sonucu 24 yıldır aralıksız eğitimini sürdüren İslam Okulu'nun eğitim izni iptal edildi. Münih'te faaliyet gösteren (Das Deutsch-Islamische Bildungswerk) Alman-İslam Eğitim Derneği'ne ve Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına bağlı kalarak faaliyetini sürdüren İslam okulunun eğitim izninin iptal edilmesi Almanya'daki Müslümanlar arasında şok etkisi yaptı. Eğitim izinlerinin iptal edildiğini ve önümüzdeki eğitim dönemine katılma haklarının kalmadığını, televizyon ve gazete haberlerinden öğrenen okul yönetimi izlenen yönteme tepki gösterdi. Yapılan açıklamada "Biz illegal değiliz. Eyalet Milli Eğitim Bakanlığı kontrolünde eğitim veren resmi bir kurum olarak 24 yıldır eğitim vermekteyiz. Bize bilgi vermeden basına yapılan bir açıklamayla eğitim iznimizin geri alındığını ilan etmek doğru ve demokratik bir yöntem değildir. Hukuk yoluyla başlattığımız davada bu hakkımızı geri alacağız. Çünkü bizim Alman yasalarını ihlal eden hiçbir hareketimiz ve tavrımız yok. Almanya demokratik bir hukuk devletidir. Alman hukukuna inanıyor ve güveniyoruz" ifadeleri yer aldı.

    Yaklaşan seçimler etkili

    Okul yönetimi adına yapılan yazılı basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi. "Okulumuz Almanya'da ilk İslam okulu olduğu gibi model olarak kabul ediliyor. Okulumuza Almanca ve Arapça olarak iki ayrı dilde eğitim veriliyor. 120 ilkokul ve 75 ana okulu öğrencisi eğitim görmektedir. Alman eğitim sistemine bağlı olarak faaliyet gösterildiği halde, okulda gizli İslami eğitim yapıldığı, siyasal İslam propagandası yapıldığı iddiaları ise kesinlikle doğru değildir.

    Alman seçimlerine karışıldığı ve siyaset yaparak İslami istismar ediyorlar suçlamaları tamamen asılsızdır. Yaklaşan seçimlerde oylarını arttırmak amacıyla İslam ve Müslümanlara yönelik olumsuz takınan Bavyera eyaleti içişleri Bakanı Becksatein ve onun gibiler asıl istismarcıdır. Öğrenci velilerinin tepkilerinden korktukları için okulumuzun eğitim iznini tatil zamanında iptal ettiler. Alman Milli Eğitim bakanlığı ve çok sayıda üniversite ve bilimsel çalışma yapan resmi kurumlardan ödüller almış olan okulumuzun kapatılması halinde 185 öğrenci eğitimi sıkıntıya girecek. Ancak biz mahkeme yoluyla eğitim hakkımızı geri alacağız. Bu yöndeki mücadelemiz devam ediyor. Okulumuzda verilen eğitimlerle Müslümanları entegrasyona yönlendirildiği halde takınılan alaydaki bu tavırı anlamak mümkün değil. Bizim Anayasayı ihlal eden hiçbir kuruluş ile bir bağlantımız yok. Burada yapılanlar tamamen siyasidir"

    İslam Konseyi kınadı

    Münih'te ki İslam okulunun eğitim izninin iptal edilmesine tepki gösteren Almanya'daki İslami kuruluşlar yayınladıkları bildirilerde olayı kınayarak Alman siyasileri ve resmi kurumları diyaloğa çağırdılar. Olaylar hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Almanya İslam Konseyi başkanı Ali Kızılkaya tepkisini şu şekilde dile getirdi. "Olay hukuki değil siyasidir. Son zamanlarda bilhassa basın ve resmi kurumların takındığı aleyhteki tavır ve tutum Müslümanları siyasi, sosyal ve kültürel hayattan dışlamaya yöneliktir. Siyasilerin yanlış açıklamaları ve keyfi uygulamalar, İslam ve Müslümanlara olan önyargıları körüklemektedir. Almanya'nın demokratik görünümüne gölge düşürmektedir.

    Cemaate terörist muamelesi

    Almanya'nın Bavyera, Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz Eyaletlerinde Polis geniş çaplı kontrollerde bulundu. Camilerin çevresi kuşatıldı ve camiden çıkanlar sıkı bir şekilde kontrolden geçirildi. Camilerin giriş ve çıkışları ile Müslümanların yoğun olduğu yerleşim birimlerine yönelen polis binlerce kişiyi kontrolden geçirdi. Binlerce polis, şüphe gerektirecek bir durum olmamasına rağmen, cami önlerinde "terörle ilgilere ulaşmak" amacıyla başlattığı bu keyfi uygulamaya Müslümanlar tepki gösterdi. Demokratik hukuk devletinde kişilik hakları ve toplumda ayırımcılığın olmaması gerektiği görüşünü savunan İslami kuruluşlar bu ve benzeri kenfi uygulamaların tekrarlanmamasını istediklerini belirttiler.



  • 14 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED