AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Şaron'un niyeti barış değil

İsrail'in çekilme planını yorumlayan Ortadoğulu uzmanlar, Şaron'un Gazze'ye operasyon hakkını saklı tuttuğunu, Batı Şeria'yla ilgili taahhütte bulunmadığını, çekilerek kuşatma stratejisi izlediğini ve barış amaçlamadığını belirtiyor.

El Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Hasan Ebu Talib, İsrail'in Gazze'den çekilmesi yönelik olarak Başbakan Ariel Şaron'un niyetinin barış olmadığını söyledi.

Ebu Talib, çekilmenin Filistinliler düşünülerek atılan bir adım değil, tamamen İsrail'in kendi kararı olduğunu ifade etti. Şaron'un Gazze'de kalarak karşılaşılan siyasi, askerî, psikolojik ve ekonomik yükün faturasını artık karşılayamaz hale geldiğine dikkat çeken Ebu Talib, "İsrail, Gazze'de iki seçenekle karşı karşıyaydı. Birincisi orada kalsaydı kontrolü sağlamak için muazzam bir enerji harcayacaktı. Çünkü 8.500 kişiye karşı yaklaşık 1,5 milyon nüfusluk bir Filistinli vardı ve bu nüfusu artık kontrol etmek çok zorlaşmıştı. İkincisi ise daha kolayı. Çekilerek kuşatmak. Bu şekilde İsrail daha az risk alacak ve sınırlarını da daha fazla güvenceye almış olacak. Ve İsrail bu ikinci seçeneği tercih etti" dedi.

Batı Şeria'dan da çekilsin

Ebu Talib, Gazze'yi boşaltan Şaron'un işgal altındaki topraklarda askerî varlığını yeniden organize etmeye başlayacağını söyledi. Bunun yanı sıra, Ebu Talib Şaron'un işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail'in atacağı her adımın barışı dinamitleyeceğini söyledi. Filistin'in Arap Birliği nezdindeki daimi temsilcisi Muhammed Subeyh, Şaron'un hiçbir uluslararası anlaşmaya uymayarak sadece kendi gündemini uygulamaya koyduğunu belirtiyor. Subeyh, Şaron'un gerçek bir barış adamı olduğunu göstermesi için Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de aynı kimliğini sergilemesi gerektiğini vurguluyor. Büyükelçi Subeyh, "İsrail daha önce çekilmeyeceğini duyurduğu Yamit'ten çekildi. Aynı şekilde Gazze'yi de terk etti ve şimdi de Şaron, Yahudi yerleşim birimi Netzarim'in Tel Aviv kadar değerli olduğunu vurgulayarak Batı Şeria'ya yerleşmeye çalışıyor. İsrail orayı da terk edecek; çünkü biz başka bir çözüm kabul etmiyoruz" dedi.

Gazze'ye karşılık Batı Şeria

Gazze'nin tüm altyapısı ve tarım alanlarını yitirdiğini ve işsizliğin de çok yüksek olduğunu belirten Subeyh, İsrail'in bunlara rağmen hâlâ Gazze'yi açık hapishaneye çevirmeye çalıştığının altını çiziyor. Kahire ve Kuveyt üniversiteleri Siyasal-Ekonomik Bilimler Fakültesi öğretim görevlilerinden Prof. Muhammed el Seyid Selim, Şaron'un önümüzdeki on yıl boyunca Batı Şeria'da koloniler kurmak ve oradaki varlığını pekiştirmek isteyeceğini, bunu da Gazze'den çekilmenin bedeli olarak gördüğü yorumunda bulundu. Selim, İsrail'in Gazze'ye istediği an operasyon düzenleme hakkını saklı tutması ve gelecekteki çekilmeler konusunda herhangi bir vaatte bulunmaması da bölgedeki barış umutlarının yeşermesine engel teşkil ettiğini söyledi.

  • KAHİRE

    Hamas'ın gizli lideri: Silah bırakmayacağız

    Hamas'ın askeri kanadı liderlerinden Muhammed Deif, ''İsrail haritadan silininceye kadar saldırıların devam edeceği'' tehdidinde bulundu. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayı komutanlarından olan ve 1990'ların başından bu yana gizlenen Deif, yıllar sonra ilk kez video kasetle bir açıklama yaptı. İsrail'in kendisini öldürme girişiminden 3 kez kurtulmayı başaran Deif, "Bugün Gazze'den çıkıyorsunuz, yarın bütün Filistin toprakları size cehennem olacak" açıklamasında bulundu. İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesini silahlı direniş için bir zafer olarak nitelendiren Deif, örgütün silahları bırakmasının da kabul edilemez olduğunu belirtti. 1992 yılından beri gizlenen Deif, "Filistinliler, direnenler sabredin. Yaptığınız cihat kutsal bir görevdir" diye konuştu. Bütün Filistinli örgütlerin direnerek çalışmalarını sürdürmelerini isteyen Deif'in, ortalarda çok az göründüğü için son fotoğrafının 1980'li yıllara ait olduğu belirtiliyor.



  • 28 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED