AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Şiiler: Anlaştık, Sünniler: Hayır

Irak anayasa komitesinin Şii başkanı, anlaşmaya varıldığını, Sünnilere garanti verileceğini söyledi. Sünni görüşmeci Salih el Mutlak ise, anlaşma olmadığını belirtip halka anayasayı reddetmeleri çağrısı yaptı.

Irak anayasa komitesinin Şii başkanı Şeyh Humam Hammudi, yeni anayasa taslağının yarın parlamentoya sunulacağını bildirdi. Hammudi, federalizm gibi konulardaki görüş farklılıklarında anlaşmaya varıldığını belirterek, ''Bu, Sünnilere garantiler verecek'' dedi.

Sünni parlamento başkanı Hacim El-Hassani ise Reuters ajansına verdiğidemeçte, Iraklı liderlerin taslak üzerinde ''prensipte anlaştığını'' kaydetti. El-Hassani, anlaşmanın tam kesinleşmediğini, son kararın yarın netleşeceğini belirtti. El-Hassani, Şii çoğunluktaki müzakerecilerin var olan taslakta Sünnilerin taleplerinin karşılanması için değişiklikler yapılmasını önerdiklerini, Sünni liderlerin henüz kesin bir yanıt vermediğini, ancak değişikliklerin, Sünnileri rahatsız eden konulara ilişkin olduğunu söyledi.

Sünniler 'hayır' diyecek

Anayasa taslağı metni konusunda taraflar arasındaki görüşmelere katılan bir Şii üye de, yeni anayasa konusunda uzlaşmaya varıldığını ve üzerinde uzlaşılan yeni metnin yarın parlamentoya sunulacağını söyledi. Şii görüşmecilerden Halid el Attiya, görüşmelerde, Şiilerin ''federalizm ve devrik lider Saddam Hüseyin'in Baas Partisi üyelerine yönelik siyasi yasak uygulanması'' konularında uzlaşma önerilerini sunmasından sonra bir anlaşmaya varıldığını ileri sürdü. El Attiya, ''Konsensus sağlandı ve yenilenmiş taslak yarın Ulusal Meclis'e sunulacak'' dedi, başka ayrıntı vermedi.

Anayasa Komisyonu'nun Sünni üyesi Salih El Mutlak, gazetecilere yaptığı açıklamada, nihai anayasa taslağının Sünnilerin hedeflerini karşılamadığını belirtti. El Mutlak, ''Halkımıza, bize verdiği görevi tam olarak yerine getirdiğimizi söylüyorum. Biz işimizi samimiyetle yaptık ve şimdi iş size düşüyor. Şimdiye kadar uyanmayanların uyanmasını istiyoruz'' dedi.

Rakip Sünni aşiretler çatıştı: 20 ölü

Irak'ın batısında rakip Sünni aşiretlerin çatışmasında 20 kişi öldü. Görgü tanıkları, El Kaide'ye bağlılığıyla bilinen Karabilah aşireti mensuplarının, birçoğu Anbar vilayetindeki Irak güvenlik güçleri üyesi rakip Albu-Mehel aşireti mensuplarının evlerine saldırdığını, çatışmada ağır silahlar ve havan topu kullanıldığını söylediler. Dört ay önce aralarında çatışma çıkan iki aşiretin, Kaim kenti yakınında öceki gün ve dün çatıştığı belirtildi. Hastane yetkilileri, şimdiye kadar kendilerine 20 ceset ulaştığını bu sayının daha da artabileceğini söyledi.

  • BAĞDAT

    SÜNNİLER 20 MADDEYE KARŞI: 71 üyeli anayasa hazırlama komisyonunun 15 Sünni üyesi, taslaktaki 20'ye yakın maddeyi reddediyor, ancak en çok, Kürtler ve Şiilere ülkenin kuzeyi ve güneyinde petrol kaynakları üzerinde kontrol hakkı tanıma fırsatı verecek ve ülkenin bölünmesine yolaçabilecek federalizme karşı çıkıyor. Şiiler, çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu Baas Partisi'nin eski üyelerinin hükümet kademelerinden ve siyasi hayattan arındırılmasına ilişkin bir hükmün de anayasada yer almasını istiyor. Anayasa taslağı, özellikle federalizm konusu ve Baas Partisi'nden metinde ne şekilde söz edileceğine ilişkin konularda Sünnilerin itirazları nedeniyle mecliste dün de oylanamamış, ancak son olarak ''1 günlük ek süre'' verilmişti.



  • 28 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED