T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 2 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Karikatür
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Devlete kalacak para Oger'in cebine girecek

Türk Telekom'u alan Oger, 82 trilyon liralık ara bağlantı alacaklarını tahsil için Avea'ya icra takibi başlattı. Borç zamanında ödenseydi, para devlete kalacaktı

Hamdi
Ateş
Özelleştirmede Türk Telekom'u alan Oger, Türk Telekom'un yüzde 55'ini alır almaz ilk olarak yüzde 40 ortağı olduğu Avea'dan 82 trilyon liralık ara bağlantı alacaklarını tahsil etmek için icra takibi başlattı. Avea borcunu ödemezse lisansı da dahil olmak üzere banka hesaplarına, mal varlıklarına ve kulelerine haciz konacak.

BİR YILDIR ÖDEME YAPILMADI

Türk Telekom Finansman ve Muhasebe Dairesi yaptığı incelemede Avea'nın Türk Telekom'a transmisyon ve data devrelerinden kaynaklanan ara bağlantı borçlarını ödemediğini ortaya çıkardı.

Yapılan inceleme sonunda Avea'nın 2004 yılı Kasım ve Aralık ayları ile 2005 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında Türk Telekom'a ara bağlantı borcunun 82 trilyon lirayı bulduğu tespit edildi. Faiziyle birlikte bu alacağın 100 trilyon lirayı geçmesi bekleniyor.

DEVLET ZARARA UĞRADI

Avea'nın borcunu ödemesi durumunda ise devlet zarara uğramış olacak. Avea yaklaşık bir yıldır ödemediği ara bağlantı borçlarını zamanında ödemiş olsaydı bu paranın tamamı Hazine'ye kalacaktı. 14 Kasım tarihinde yapılan devir sözleşmesi ile Türk Telekom'un yüzde 55'lik bölümü Oger Telecom'un oldu. Böylece Avea'dan tahsil edilecek ara bağlantı ücretlerinin yüzde 55'lik bölümü Oger Telecom'a kalmış olacak.

TEBLİGAT GÖNDERİLDİ

Faturası kesilen borçlar için Türk Telekom Hukuk Müşavirliği dava açmak yerine icra takibi yapma yolunu seçti. Ankara İcra Müdürlüğü'ne yapılan talep doğrultusunda Ankara 9. İcra Dairesi Türk Telekom'un, Avea'dan alacaklarını tahsil etmek için harekete geçti. İcra dairesi Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürlüğü'ne 15 Kasım tarihinde gönderdiği tebligatta 82 trilyon liralık borcun faiziyle birlikte ödenmesi aksi takdirde haciz işlemlerine başlanacağını bildirdi.

300 milyon dolar borcu var

2004 yılında Aria ile Aycell'in birleşmesiyle oluşan Avea'nın yüzde 40'ı Türk Telekom'a, yüzde 40'ı Telecom Italia'ya ve yüzde 20'si de İş Bankası'na ait. Birleşme sırasında Aria'nın 1.3 milyar dolar borcu bulunmasına karşın Türk Telekom'un GSM şirketi Aycell'in borcu bulunmuyordu. Türk Telekom yeni şirketin sermayesine 300 milyon dolar ilave yaptı. Yapılan anlaşma ile şirketin kâra geçmesiyle birlikte bu para Türk Telekom'a 10 yılda ödenecek.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi