AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Okumuşlar 'tren'i seviyor

TCDD'nin yaptığı anket, tren müdavimlerinin eğitimli ve yüksek gelirliler olduğunu ortaya koydu. Yolcular, güvenli ve konforlu olduğu için trenleri tercih ediyor

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA
    Yataklı vagonlarda business class ve ekonomik class tarifelerine geçen Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın trenlerde yaptığı anket bugüne kadar bilinenleri ters yüz etti.

    TCDD Ticaret Dairesi'nin ağustos ayında trenlerde yaptırdığı anket ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Çeşitli konularda 16 sorunun yer aldığı anketin sonuçlarına göre; trenlerde yolculuk yapanların üçte ikisinden fazlasını erkekler oluştururken bayan yolcuların oranı yüzde 30 seviyesinde kaldı. "Tren yolcuları yaşlı insanlar" görüşünün aksine, ankette trenle yolculuk edenlerin en büyük bölümü orta yaş grubu. Yolcuların yüzde 39'u 36-50 yaş grubunda yer alırken, 51 yaş ve üzerinin oranı yüzde 28, 26-35 yaş grubu yüzde 23, 18-25 yaş grubu ise yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti. Trenle yolculuğu en çok sevenler üniversite mezunları. Yolcuların yüzde 77'si üniversitelilerden oluşurken, üniversiteyi yüzde 20 ile ilköğretim ve yüzde 3 ile ilkokul izliyor.

    İşadamlarının gözdesi

    Ankete katılan yolcuların yüzde 36'sı işadamlarından oluşurken, yüzde 13'ü memur. Yolculukların yüzde 64'ü iş için gerçekleşirken, yüzde 14'ü ziyaret amaçlı oluyor. TCDD'nin yaptığı anket, bugüne kadar "trenler dar gelirlilerin ulaşım aracı" düşüncesini de yıktı. Yolculara gelir durumunun da sorulduğu ankete katılanların yüzde 30'una yakının aylık geliri 2500 YTL ve üzerinde. Bu grubu yüzde 21'le 1000-1500 YTL ve yüzde 15'le 2000-2500 YTL geliri olanlar takip ediyor. 500 YTL ve altı gelir grubu ise yolcuların sadece yüzde 4'lük bölümünü oluşturuyor.

    Anket tren yolcularının aynı zamanda bir müdavim olduğunu da gösterdi. Tren yolcularının yüzde 40'a yakını ayda birkaç kez trenle yolculuk yaparken, yüzde 22'si bayram gibi özel günlerde treni tercih ediyor.

    Güvenli ve konforlu yolculuk

    Araştırma geçen yıl meydana gelen kazalara rağmen yolcuların trene güveninin tam olduğunu gösterdi. Vatandaşların treni tercih nedenin en başında güvenli olması geliyor. Ankete katılanlardan yüzde 47'si trenle yolculuğu "güvenli olması" nedeniyle tercih ettiğini bildirirken, yüzde 22'si konfor, yüzde 18'i ise restoranı olduğu için trenle yolculuk yaptığını kaydetti. Yolcular fiyatlardan da memnun. Ankara-İstanbul arasındaki yataklı trende bir yatak ücretinin 90 YTL, iki yatak ücretinin (50+50) 100 YTL olduğu belirtilerek yolculara fiyatları nasıl değerlendirdikleri soruldu. Verilen cevapların yüzde 45'i fiyatları normal bulurken, yüzde 34'ü pahalı, yüzde 10'u çok pahalı, yüzde 2'si ise ucuz bulduğunu bildirdi.

    TCDD'ye ihale yönetmeliği şoku

    Danıştay, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) Taşınmaz İhale Yönetmeliği ile bu yönetmeliğin dayanağı olan ve TCDD işletmesinin ana statüsünü değiştiren Yüksek Planlama Kurulu kararının yürütmesini durdurdu. Liman-İş Sendikası'nın açtığı davayı görüşen Danıştay 10. Daire, davalık yönetmelik ile YPK kararının yürütmesini durdurdu. Dairenin kararında, söz konusu kararların dayanağının 2004 yılı bütçe kanunun 29. maddesinin (b) fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğu kanısına varıldığı belirtildi.



  • 4 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED