AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

Romenler AİHM'ye gidiyor
Edirne Çingene Kültürünü Araştırma Derneği Başkanı Mustafa Taşçeviren, "Roman Federasyonu" kuracaklarını açıkladı. Kendilerine uygulanan ayırımcılıkla federasyon olarak mücadele edeceklerini belirten Taşçeviren, Kültür Bakanlığı yayınları arasında çıkan "Türkiye Çingeneleri" kitabında Çingenelere hakaret edildiğini belirterek, "Hakkımızı, AİHM'de arayacağız" dedi.

  • MURAT PALAVAR

     'Türk' davaları AİHM'de
    Yunan mahkemeleri tarafından isminde Türk kelimesi bulunduğu için kapatılan İskeçe Türk Birliği ile kuruluşuna izin verilmeyen "Rodop ili Türk Kadınları Kültür Derneği"nin davaları AİHM'ye taşındı. Derneklerin Avukatı Orhan Hacibram, her iki derneğin de davalarında iç hukukun tüketildiğini ve bundan sonraki mücadelenin AİHM nezdinde sürdürüleceğini söyledi.

  • GÜMÜLCİNE (A.A)

     Almanya, Sultanahmet'ten naklen yayın yapacak
    Almanya'nın resmi televizyon kanalı ZDF'nin, en çok izlenen spor programı, "Das Aktuelle Sportstudio"yu 8 Ekim Cumartesi günü İstanbul'dan canlı olarak gerçekleştirecek. Türkiye ile Almanya Futbol Milli Takımları'nın Atatürk Olimpiyat Stadı'nda bir dostluk maçı oynayacakları gün yapılacak olan programla ilgili olarak yapım sorumlusu Jürgen Volk, dün Sultanahmet Meydanı'nda basın mensuplarına bilgi verdi. Diğer yandan, yaklaşık 75 dakikalık program için Almanya'dan 1000 izleyicinin geleceğini ve bunun da Öger Tour tarafından organize edildiği ifade edildi.

  • İSTANBUL (A.A)

     Yılmaz ve Taner yine Yüce Divan'da
    Eski Başbakan Mesut Yılmaz ile eski Devlet Bakanı Güneş Taner'in, "Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları" iddiasıyla Yüce Divan'da yargılandıkları davaya bugün devam edilecek. 8 Eylül'deki duruşmanın ardından verilen ara kararda, 5 kişinin dinlenmesi kararlaştırılmıştı. Yüce Divan, Korkmaz Yiğit'in hesabından Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz'ın Dubai'deki hesabına 14 milyon dolar aktarıldığı iddialarıyla ilgili tanıklık yapmak istediğini bildiren Victor Karahan ile ilgili Yargıtay Başsavcılığı'nın araştırmasının sonucunun da beklenmesine karar vermişti.

  • (A.A)

     Eğitime gösteriyle başladılar
    Polis Akademisi ile Polis Meslek Yüksek Okulları'nda (PMYO) 2005-2006 eğitim-öğretim yılı, törenle başladı. Ankara, İzmir ve İstanbul'da yapılan açılış törenlerinde polis adaylarına "çağın gereklerine uyun" mesajı verildi. Gölbaşı'ndaki Polis Akademisi tesislerinde gerçekleştirilen törene katılan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şehabettin Harput güvenliğin olmadığı bir yerde özgürlükten, demokrasiden ve insan haklarından bahsetmenin mümkün olmadığını kaydetti. İstanbul Florya PMY Müdürü Yüksel Çarhacıoğlu da, genç polislerin sadece meslek ibilgiyle sınırlı kalmamalarını, özgür düşünme, muhakeme kabiliyeti ve çabuk karar verme yeteneğine sahip olmaarını istedi.

     Sezer, MKÜ'nün açılışına katıldı
    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Mustafa Kemal Üniversitesi'nin (MKÜ) 2005-2006 akademik yılı açılış törenine katıldı. Sezer, törende yaptığı konuşmada, üniversitelerin Türkiye'nin çağdaşlaşma ve aydınlanma atılımlarının itici gücü olduğunu, ülkenin ve toplumun gereksinimlerine yanıt oluşturma kararlılığı içinde çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Sezer, "Yetiştirdiği nitelikli insan gücü, ürettiği bilgiler ve topluma sunduğu çeşitli hizmetlerle üniversiteler, toplumun gönenci, gelişmesi ve ülke kalkınması için vazgeçilmez kurumlardır" dedi. Törenin ardından öğrencilerle üniversitede öğle yemeği yiyen Sezer, ardından tarihi Habibineccar Camii ile St. Pierre Kilisesi'ni ziyaret etti.

     Arınç'tan uzman yardımcılarına sertifika
    TBMM Başkanı Bülent Arınç, eğitim programını başarıyla tamamlayan uzman yardımcılarına sertifika verdi. TBMM'de düzenlenen törende, 14 Mart-21 Temmuz 2005 tarihleri arasında yapılan Uzman Yardımcıları Eğitim Programı'na katılan 23 uzman yardımcısına görev alanlarına ilişkin eğitim verildi. Eğitim döneminde, yasama hizmetleri ve genel kültür ile bireysel gelişime yönelik konularda bilgi verildi. Uzman yardımcılarının eğitiminde, Meclis'te çalışan uzmanlar ile bazı akademisyenler de katkı sağladı. TBMM Başkanı Arınç, uzman yardımcılığı eğitimini tamamlayan 23 kişiye sertifika ve katılım belgesi ile eğitimi veren öğretim üyelerine teşekkür belgesi verdi.

  • ANKARA (A.A)

     Çilenin bitmesine az kaldı
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yol yapım ve bakım çalışmaları nedeniyle bir haftadır yaşanan yoğunluk, haftanın ilk günü doruğa çıktı. Şehrin merkezine ulaşmak işkenceye dönüştü, ana yolların sıkışık olduğunu gören sürücülerin yöneldiği ara sokaklar da kilitlendi. Özellikle tramvay çalışmalarının sürdüğü Merter E-5 Karayolu ile Bayrampaşa Kavşak düzenleme çalışmasının sürdüğü TEM Bağlantı Yolu Aksaray katılımı, Boğaziçi Köprüsü ve Üsküdar bölgesindeki yoğunluk gün boyu sürdü. Kocasinan Semt Parkı'nın açılışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını ve trafiğin büyük ölçüde rahatlayacağını söyledi.

  • CELAL YILDIZ, ŞAMİL KUCUR

     Kartal'da Ramazan davulcularına yasak
    Kartal Kaymakamlığı, gürültü kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle ilçede Ramazan ayı süresince davul çalınmasını yasakladı. Kartal Kaymakamı Dursun Ali Şahin, yaptığı açıklamada, ilçede bulunduğu son iki yıldaki gözlemlerinde, Ramazan davulcularının düzensiz görev yaptığını belirlediğini kaydetti. Şahin, "Davul çalmaktan habersiz kişiler, arabanın arkasına oturup hızla davul çalarak mahalleden geçiyor. Bu, örf ve adetlerimizle bağdaşmaz. Bu kişilerin yasaklanmasını uygun gördük" dedi. Şahin, yasağa uymayanlara 143 YTL para cezası uygulanacağını bildirdi.

     Güneşle aramıza bulutlar girdi
    Halkalı Güneş tutulması, havanın bulutlu olması nedeniyle İstanbul'dan izlenemedi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Astronomi Laboratuvarı Şefi Doç. Dr. Atilla Özgüç, parçalı güneş tutulmasının İstanbul'da saat 11.19'da başladığını , saat 12.39'da en üst seviyesine ulaştını, saat 14.01'de ise sona erdiğini kaydetti. Özgüç, 29 Mart 2006 tarihinde "tam güneş tutulması" gerçekleşeceğini de hatırlatarak, bu olayda ayın güneşin önünü tamamen kapatacağını söyledi. Bu arada Ankara'da ise parçalı bulutlu olan havanın açmasıyla gözlemciler güneş tutulmasını izleyebildi.

     Olsen, uzayın tadını çıkartıyor
    Dünyanın "üçüncü uzay turisti" Amerikalı işadamı ve bilimadamı Gregory Olsen'i taşıyan Rus Soyuz uzay aracı, yörüngede yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) ile kenetlendi. Önceki gün Kazakistan bozkırında SSCB'nin kurduğu tarihi Baykonur Kozmodromu'ndan (uzay üssü) fırlatılan Soyuz uzay aracı, UUİ'ye, 12. dönem mürettebatı teşkil eden yeni iki uzay adamını da götürdü. Olsen, uzayda bir hafta geçirdikten sonra, geçen nisan ayından bu yana UUİ'de bulunan 11. mürettebat Rus kozmonot Sergey Krikalev ve Amerikalı astronot John Philips ile dünyaya dönecek.

  • MOSKOVA/KOROLYOV (A.A)

     Nobel Tıp Ödülü Avustralyalıların
    2005 Nobel Tıp Ödülü'nü, Avustralyalı hekimler Barry J. Marshall ile J. Robin Warren'ın kazandığı açıklandı. İsveç-Stockholm Karolinska Enstitü Nobel Kurulu'nun açıklamasına göre, Marshall (54) ile Warren (68), "gastrit ve ülsere bakterinin yol açtığını belirlemeleriyle" büyük ödüle layık görüldü. İki bilim adamı, 10 milyon kronluk (1,29 milyon dolar) ödülü paylaşacak. Marshall ile Warren, 1982'de "helikobakter pilori" tipi bakteri "mikrobunun", onikiparmak bağırsağı ve midede iltihaba neden olduğunu belirlediler.

  • STOCKHOLM

     Halk Ekmek'ten hastalara özel un
    Organik ekmek üreten İstanbul Halk Ekmek, şimdi de çölyak ve fenilketanuri hastaları için glutensiz un üretimine başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Binası'nda yapılan ürünün tanıtım toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediyelerin sadece alt yapı problemlerinin çözüldüğü yer olarak görülmemesi gerektiğini belirtti. Topbaş, çölyak ve fenilketonuri hastalarının, hastalıklarının nüksetmemesi için tüketmeleri gereken glutensiz undan üretilmiş gıda maddelerinin daha önce yurtdışından ithal edildiğini ve bu ürünlerin maaliyetinin çok yüksek olduğunu halk ekmeğin ürettiği ürünün kilogramının ise 3 ytl'ye satılacağını açıkladı. Halk Ekmek A.Ş Genel Müdürü Ömer Bilgiseven de, bir yıllık çalışma sonucunda glutensiz karışımın üretildiğini bu tür ithal un karışımlarının yurtdışından 18-22 YTL'ye ithal edildiğini belirtti.

     Bahçelievler'e tiyatrolu park
    Kocasinan'da Büyükşehir ve Bahçelievler Belediyesi'nin ortak çalışması ile yaptırılan Semt Parkı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı.Topbaş ve Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu'nun çocuklarla birlikte kurdelesini keserek hizmete soktuğu parkın açılışına mahalle sakinleri de yoğun ilgi gösterdi. Kocasinan Semt Parkı'nı gezerek hatıra fotoğrafı çektiren Başkan Kadir Topbaş, çocuklara horoz şekeri ve şeker macunu dağıttı. Yapımı üç ay gibi kısa bir sürede 300 bin YTL harcanarak tamamlanan Kocasinan Semt Parkı'nda, oturma grupları, kondüsyon aletleri, amfi ti-yatro, basketbol sahası ve çocuk oyun alanları bulunuyor. Bu arada Şam Valisi ve Belediye Başkanı Dr. Başer El Müfti, Başkan Topbaş'ı makamında ziyaret etti. El Müfti, "dost ve kardeş bir kentin belediye başkanı" diye hitap ettiği Topbaş'ı Şam'a davet etti.

  • İSMAİL ZELVİ, İSTANBUL

     ÖSS merkezi önünde form çilesi
    Üniversitelerdeki 57 bin 251 boş kontenjana yapılacak ek yerleştirme için başvurular dün başladı. ÖSYM, yükseköğretim programlarındaki boş kontenjanlara 2005-2006 öğretim yılı için ek yerleştirme yapacak. İstanbul'da Aksaray'daki ÖSS merkezinde sabahın erken saatlerinden itibaren öğrenci ve yakınları yağan yağmur altında uzun kuyruklar oluşturdu. Öğrenciler İstanbul gibi yaklaşık 15 milyon nüfusa sahip olan bir şehirde, Avrupa yakasında ÖSS merkezi dışında da üniversite ya da liselerde de bu formların dağıtılmadığı için eleştirilerde bulundular. 4 saat yağmur altında bekledikten sonra form alabildiğini söyleyen Özcan Karacabey adlı öğrenci, "Karaborsaya da düşen formlar 50 YTL, bu form 4 YTL, artı bankaya tekrar 8 YTL yatıracağız. Bu kadar öğrenciden bu kadar büyük yekün meblağı toplayacak olan bu yetkililerin bizleri bu şekilde perişan etmeye hakları yok" dedi.

  • ŞAMİL KUCUR / İSTANBUL

     Maraton'da gözaltıya kınama
    Mazlumder, Avrasya Maratonu'nda 'Başörtüsüne özgürlük' yazılı beyaz kıyafetler giyen üyelerinin gözaltına alınmasını kınadı. Mazlumder'den yapılan yazılı açıklamada, eylemin tamamen barışçıl bir girişim olduğu vurgulandı. Yürüyüş sırasında bir polis başkomiserinin müdürlerine olayı iletmesi üzerine kendilerine müdahele edildiği belirtilen açıklamada "Amirlerinin sorun olmadığını söylemesine rağmen, bu görevlinin şahsi isteği üzerine, köprü çıkışında arkadaşlarımıza müdahale edildi, üzerlerindeki yazılı üniformalar zorla söküldü. Sonra da haksız, nezaketsiz şekilde gözaltı işlemi yapıldı. Ülkemizin hukuk devleti olmasıtüm görevlilerin yasal değişimlere uyum sağlayarak bu niteliklere uygun hareket etmesi ile mümkündür" denildi.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ

     Adli Tıp'ın önünde olay: 8 gösterici gözaltında
    Bağcılar'da ekip aracına molotof kokteyli ile saldıran grubun içinde bulunan ve polisin açtığı uyarı ateşi sırasında aldığı üç kurşunla hayatını kaybeden Atilla Geçmiş'in cenazesinin bulunduğu Adli Tıp önünde olaylar çıktı. Polis, uyarılara aldırmayan ve dağılmamakta ısrar ederek, PKK leyhine slogan atan göstericilerden 8'ini gözaltına aldı. Polis, Geçmiş'in sadece yakın akrabalarının morga girmesine izin verdi. Geçmiş'in cenazesi, akrabaları tarafından teslim alınarak, toprağa verilmek üzere, memleketi Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'ne götürüldü.

  • SALİH AYDIN / İSTANBUL

     Otobüs değil sanki molotof kokteyli
    Van'da jandarma, bir şehirlerarası yolcu otobüsünü durdurdu. Otobüste, yolcu koltukları ile tavandaki klima boşluğunu tamamen kaplayan özel dizayn edilmiş mazot depoları bulundu. Otobüste borularla birbirlerine bağlı mazot depolarında çıkan 2 bin 600 litre mazota el konulurken sürücü gözaltına alındı.

  • (İHA)

     Vicdansız anneye 10 yıl hapis şoku
    Samsun'da 8 aylık bebeğini ağlıyor diye odadaki sandığın üzerine fırlatıp öldüren acımasız anne 10 yıl hapse mahkum oldu. Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada, Canik Beldesi'nde yaklaşık 3 yıl önce, 8 aylık bebeği Ülkü'yü ağladığı gerekçesiyle önce tokat atıp sonra da sandığın üzerine fırlatarak ölümüne neden olduğu iddia edilen Nergiz Er'in (27) yargılanmasına devam edildi. Hakkında ömür boyu hapis cezası istenen tutuksuz sanık, olaydan büyük pişmanlık duyduğunu söyledi. Olay günü ekonomik ve ailevi nedenlerle bunalımda olduğunu savunan genç kadın, "Ne yaptığımı hatırlamıyorum. Kucağımdan da düşmüş olabilir" diye konuştu. Savunmanın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığı, "Kastın aşılması suretiyle öldürme" suçundan 10 yıl hapse mahkum etti.

  • SAMSUN (A.A)



  • 4 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED