AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

Ted Twietmeyer: Bizi kim kurtaracak?
Amerikalı Klinik Psikolog Ted Twietmeyer, kendi internet sitesinde yayınladığı "Amerika'nın Psikolojik Yıkımı. Onu kim kurtaracak?" başlıklı yazısı, kendini kandırılmış çocuklar gibi hissetmeye başlayan Amerikan halkının halini şöyle anlatıyor: "Biz dünyayı kurtarmaya çalışıyoruz. Dünyayı kurtarmak için şimdiye kadar trilyonlarca dolar para harcadık. Ama bizi kim kurtaracak?" Yazıda "ters psikoloji" konusuna da dikkati çeken Twietmeyer, ABD yönetiminin "petrol fiyatlarındaki artıştan dolayı halkı yatıştırmak için savaşı kullandığını" söyledi.

 Prof. Wallerstein: Korku ve korku
ABD'li sosyolog Prof. Immanuel Wallerstein bir yazısında ABD'de yaşanan travmanın başka bir boyutunu anlatıyor: "Özetle korku ve korku. Bu kadar dumanın olduğu yerde ateş var mı peki? Amerikan halkı en son, 1929'daki büyük buhran zamanında bu kadar çok korkmuştu. 2003 Nisan'ında Amerika Irak'ı işgal ettiğinde, Amerikan halkının büyük bölümü hükümetlerini destekledi. Ama bu destek o tarihten bu yana sürekli eridi ve bugün çoğunluk Bush'un çok hata yaptığını düşünüyor."

 Vietnam ve Irak rakamları yakın
1943'te bir grup muhafazakar Amerikalının kurduğu ve bugün de üyeleri arasında binlerce kamu çalışanınının bulunduğu FCNL (Friends Committee on National Legislation) adlı kuruluşun internet sitesinde Irak ve Vietnam'ı verilerle karşılaştıran raporlar yayımlanmaya başladı. Rakamlar henüz iki yıllık bitmemiş bir savaş ile 11 yıl sürmüş kanlı Vietnam'ın faturalarının birbirine yakın olduğunu gösteriyor. Emekli albay Dan Smith tarafından hazırlanan rapor, ABD'de artık muhafazakarların bile bu savaşa inancını yitirdiğinin göstergesi.

 Yeni TCK'ya göre söz istedi 'Yürürlüğe girmedi ki' dendi
Şanlıurfa'da TEDAŞ Müessese Müdür Yardımcısı Hasan Balıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili davanın temyiz duruşması Yargıtay 1. Ceza Dairesi'ne görüldü. Sanık avukatlarından Üzeyir Termeli, Zeki Akkoyun'a ait plastik fabrikasında kaçak elektrik kullanıldığına dair tutanak bulunmadığını ve müvekkilinin Hasan Balıkçı'yı tanımadığını iddia edip Akkoyun'un tahliyesini talep etti. Sanık Halim Şimşek'in avukatları da müvekkillerin sanık Yılmaz Çakmak'ın ifadeleri doğrultusunda olayın asıl failleri arasında yer aldığını, buna karşılık Yılmaz Çakmak'ın 3 defa ifade değiştirerek, son ifadesinde de olayda kullanılan silahı Halim Şimşek'ten almadığını söylediğini belirtti. Hasan Balıkçı'nın avukatı Mustafa Çinkılıç yeni Türk Ceza Yasası'nda temyiz duruşmalarında müdahil avukatlarının da söz alabilmesine ilişkin 299'uncu maddesi gereği söz istedi. Ancak Mahkeme Başkanı, söz konusu maddenin yürürlüğe girmediğini ifade e derek bu istemi reddetti. Karar daha sonra açıklanacak.

 Aliağa'da TÜPRAŞ protestosu
TÜPRAŞ'ın Aliağa'daki rafinerisinin önünde toplanan işçiler adına basın açıklaması yapan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İbrahim Doğangül, Erdemir ihalesini Oyak'ın kazandığını hatırlatarak "Bu satışa karşıyız. Satılanlar, bu ülke insanının 80 yılda biriktirdiği karlı, verimli iyi yönetilen kurumlarıdır. Buraları sattığınızda kamu, yani toplum ekonomik ve sosyal açıdan zarara uğratılmaktadır. Alıcının yerli veya yabancı olması, fiyatın az veya çok oluşu detaydır ve detaylar gerçeği değiştirmez."

  • ALİAĞA (A.A)

     İnternet kafede koltuk kavgası kanlı bitti
    Bursa'da önceki gece Fatih Mahallesi Fatih Caddesi'ndeki internet kafede yer verme meselesi yüzünden 4 kişiyle tartışan Ersin Güler (20) internet kafeden çıkıp evine giderken 4 kişinin saldırısına uğradı. Önce darp edilen ve ardından vücudunun çeşitli yerlerinden bıçak darbeleriyle yaralanan genç yere yığılıp kalırken, saldırganlar kayıplara karıştı. İhbar üzerine olay yerine gelen 112 ekipleri, Ersin Güler'i hastaneye kaldırdı. Yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınan Ersin Güler'in aşırı kan kaybettiği ve hayati tehlikeyi atlatamadığı bildirildi.

  • BURSA (İHA)

     Bayer, iyileşmeyen hastadan para almayacak
    Dünyanın en büyük ilaç firmaları arasında bulunan Bayer, Türkiye'de ilk kez "İyileşme Yoksa Ödeme Yok" (Money Back) sistemini başlatıyor. "Türkiye'nin sağlık sektöründe devrim yaratacağız" iddiasıyla yeni sistemi devreye sokacak olan şirket, hastaların mutlaka doktora gitmelerini ve reçeteli ilaç kullanmalarını sağlamayı hedefliyor. AB'ye üye ülkelerle, ABD'de de uygulanan bu sistemle ilgili detaylı açıklamayı şirket bugün yapacak. Bilgilendirme toplantısına Bayer Türkiye Sağlık Ürünleri Grubu Genel Müdürü Werner De Prins katılacak.

  • İSTANBUL

     Ceviz balyozla değil çekiçle kırılacak
    AB uzmanı Polis Akademisi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Özcan, müzakere sürecinde yetki yönünden öncelikle polisin elinin rahatlatılması gerektiğini bildirdi. AB hukukunun en temel özelliklerinden birinin "orantısallık" ilkesi olduğunu hatırlatan Özcan şöyle konuştu: "Yani ceviz kırmak için küçük bir taş parçası veya çekiç kullanabilirsin, ama balyoz kullanamazsın. Avrupa hukuku, çekiçle çözülmesi gereken bir işi çekiçle çözmeye çalışması durumunda güvenlik güçlerine takdir hakkı veriyor, yok eğer balyozla çözmeye çalışırsa buna takdir vermiyor. Bu bizde yok. Bundan sonraki süreçte çekiçle çözülmesi gereken işler balyozla değil, çekiçle çözülecektir. Çerçeve belgesi, bundan sonra işin çok daha zor ve ağır bir yükün altına gireceğimizi gösteriyor."

  • EVİN GÖKTAŞ

     İpekçi, Nemrut'a çıkmakta zorlandı
    Modacı Cemil İpekçi, "Wind Of Anatolia" (Anadolu Rüzgarı) projesinin çekimlerini Nemrut Dağı'nda gerçekleştirdi Modacı Cemil İpekçi, Anadolu'yu tanıtmak üzere hazırlanan "Wind Of Anatolia" (Anadolu Rüzgarı) projesinin çekimlerini, 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı'nda gerçekleştirdi. İpekçi ve ekibine, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan izin alınmadığı gerekçesiyle görevliler tarafından izin verilmedi. Kısa süreli tartışmanın ardından zirveye çıkışlarına izin verilen ekip, Adıyaman Valisi Halil Işık'ın devreye girmesiyle çekimlerine gecikmeli olarak başladı. Nemrut Dağı'nın doğu terasında çekilen klipte, manken Seda Altan ve ona figürleriyle eşlik eden iki dansçının gösterileriyle renklenen çekimlere, havanın soğuk olması nedeniyle sık sık ara verildi. "Wind Of Anatolia" için hazırlanan klibin müziğini Cahit Berkay yaptı. Bütçesi 1 milyon dolar olan proje kapsamında, Topkapı Sarayı, Efes, Kapadokya, Sümela Manastırı, Ağrı Dağı ve Nemrut Dağı'nın yer aldığı bölgeleri temsil eden kostümler üretilecek ve müzik eşliğinde Türkiye'nin tanıtımı yapılacak.

     MEB: Ruhban Okulu haberi saptırıldı
    Milli Eğitim Bakanlığı, Ruhban Okulu'na ilişkin "24 saatte açarız" başlıklı haberin, "amacından saptırılmış, yanlış anlaşılmaya ve beklentilere sebebiyet verecek özellikte" olduğunu bildirdi. MEB, bir gazetede, Ruhban Okulu ile ilgili dün Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e atfen yer alan "24 saatte açarız" başlıklı habere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, konunun önceki gün iki gazetenin muhabirlerinin Çelik'i ziyareti sırasında gündeme geldiği ifade edildi. Çelik'in, bir soruya, "Yetki bende olsa, bana kalsa, 24 saatte açarım" şeklinde, bireysel görüşünü açıklayarak cevap vermesine karşılık, bir gazetenin haberi "24 saatte açarız", diğer gazetenin de "Bana kalsa 24 saatte Ruhban Okulu'nu açarım" şeklinde verdiği hatırlatıldı.

     Zekat ve fitreler öğrencilere burs oldu
    Eskişehir Müftülüğü, topladığı zekat ve fitreleri üniversite öğrencilerine burs olarak dağıtıyor. İl Müftüsü Abdullah Ceyhan, maddi durumu iyi olanların vereceği zekat ve fitrelerin önce yakındaki komşulardan başlanılarak dağıtılması gerektiğini belirterek, zekat ve fitrenin fakirlere verilmesinin yardımın amacına ulaşması bakımından son derece önemli olduğunu kaydetti. Çevresinde fakir olmayan veya parayı nereye vereceğini bilemeyenlere aracılık yaptıklarını ifade eden Ceyhan, şöyle konuştu: "İslam dini eğitim ve öğretime çok önem veriyor. Biz de iki üniversitesi olan Eskişehir'de fakir öğrencilerin tahsil hayatına katkıda bulunmak istedik. Geçen yıl 160 öğrenciye verdiğimiz burs sayısını bu yıl 250'ye çıkardık. Bu yıl burs miktarını 250 YTL olarak belirledik."

     Sayısal yayın İstanbul'da başlıyor
    Devlet Bakanı Beşir Atalay, Avrupa Birliği (AB) sürecinde sayısal yayıncılığın öneminin iyice arttığını belirterek, 2006 yılı başından itibaren başta İstanbul olmak üzere sayısal yayıncılık uygulamasına başlanacağını bildirdi. TRT Oran Sitesi Adnan Öztrak Salonu'nda düzenlenen "Kamu Hizmeti Yayıncılığı, Amaçlar ve Araçlar" adlı toplantıda konuşan Atalay, AB sürecinde sayısal yayıncılığın öneminin giderek arttığına işaret etti. Bakan Atalay, "Sayısal yayıncılığın çağdaş bir konsept olarak gelişmesi önümüzde önemli bir vakıa. AB ülkeleri bu konuda önlerine hedef koydu. Zaten çoğu da sayısal yayıncılığa geçti" dedi.

  • ANKARA (A.A)

     Üstgeçitten geçmeye üşenince öldü
    İzmir Buca'daki evinden çalıştığı börek fırınına gitmek için otobüse binen Ersin Kordu (19), dün sabah Konak'taki durakta indi. Belediye önünde yolun karşısına geçmek isteyen Kordu, 20 metre ilerideki üstgeçit yerine, orta refüje konulan demir parmaklıkların üzerinden atlamak istedi. Parmaklığın üzerinden atlarken yandaki elektrik direğine tutunan Ersin Kordu, direkteki kaçak elektrik akımına kapılıp parmaklıkların üzerine düştü. Kordu'nun karnına, demir parmaklıklardan biri saplandı. Yoldan geçen araç sürücülerinin haber vermesiyle gelen AKS-110 ekibi direkte akım olmadığını belirledi. Kordu'nun cesedi, parmaklıkların üzerinden alınarak morga kaldırıldı. Kordu'nun otopsisinde, elektrik çarpması sonucu öldüğü belirlendi. Babası Alişan Kordu, oğlunun ölümünde ihmali olduğunu öne sürdüğü TEDAŞ hakkında dava açacağını söyledi.



  • 7 Ekim 2005
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED