AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Rekabet büyüyor

Hava yolu şirketleri uçuş ücretlerini otobüs bileti fiyatlarına kadar indirirken, otobüs şirketleri ise havayolu şirketlerinin yakıtta ÖTV muafiyetine sahip oldukları için haksız rekabet yaptığını savunuyor.

Havayolu taşımacılığında şirketlerin sürekli fiyatlarını indirmesi, şehirlerarası karayolu taşımacılığı yapan otobüs firmalarının sıkıntısını artırıyor. Tüm Otobüsçüler ve İşletmecileri Federasyonu (TOFED) Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, yaptığı açıklamada, federasyon olarak 81 ilin tamamında örgütlendiklerini ve 10 bin 150'ye yakın üyelerinin bulunduğunu söyledi. Büyük bir kitleye hitap ettiklerini ve üyelerinin menfaatlerini korumak durumunda olduklarını anlatan İlgin, sürekli fiyat indiren havayolu şirketlerinin kullandığı uçak yakıtından ÖTV alınmamasının haksız rekabete neden olduğunu söyledi.

İlgin, otobüs firmalarına herhangi bir akaryakıt indirimi uygulanmadığı gibi "keskin fiyat tarifesi" şartı konulduğunu da vurgulayarak, şöyle konuştu: "Üyelerimiz, Ulaştırma Bakanlığı'na 4 ayda bir uygulayacağı fiyat tarifesini sunuyor. Bakanlığa sunulan bu tarifenin dışında herhangi bir indirime gitmemiz söz konusu değil. Aynı düzenleme havayolu taşımacılığı yapan firmalar için de geçerli olmalı. O zaman kendileriyle rahatlıkla rekabet ederiz."

'ÖTV indirimi bize de yapılsın'

"Havayolu şirketleri devletin kesesinden indirim yapıyor" diyen İlgin, uçak tarifelerindeki indirimin özellikle havayolu şirketlerinin sefer yaptığı hatlardaki üyelerini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. İlgin, "bu hatlarda bizi yüzde 50 oranında yolcu kaybına uğratan özel havayolları gibi bize de ÖTV muafiyeti getirilirse aynı oranda yolcu taşıma ücretini düşürürüz. Çünkü bizim toplam maliyetimizin yüzde 70'i akaryakıt" diye konuştu.

Fiyat rekabetinde son durum

Ramazan ayında şehirlerarası seyahatlerin azalması nedeniyle, büyük oranda fiyat indirimine giden havayolu şirketleri, kimi hatlarda otobüsle seyahatten daha ucuza yolcu taşımaya başladı. Türk Hava Yolları da, özellikle Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan çok erken veya çok geç saatlerdeki uçuşlarda, ücretleri 69 YTL'ye kadar çekti. Uçağın daha avantajlı olduğu hatlardan Adana'ya Pegasus Havayolları 1 Kasım'dan itibaren 55 YTL'ye uçma kararı alırken, bu hat lüks otobüs şirketiyle ancak 59 YTL'ye gidilebiliyor. Rekabetin yoğun olduğu hatlardan biri de Antalya. Otobüsler Antalya'ya 61 YTL'ye giderken, uçakla 55 YTL'ye ulaşılabiliyor.

THY: Müşteri artarsa indirim sürer

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdür Yardımcısı Halil Tokel, ne kadar çok uçağı tercih eden kişi olursa bilet fiyatlarını da o oranda düşüreceklerini belirtti. THY'de bugüne kadar yaşanmamış çok önemli ilkleri başarmak için harekete geçtiklerini anlatan Tokel, "Amacımız tasarrufa giderek büyük oranda verimlilik artışı sağlamak. Örneğin Bitlis ve Elazığ gibi yolcu azlığı nedeniyle büyük uçakları dolduramayan illere artık küçük uçaklarla sefer yapacağız. İç hatlarda daha etkin hizmet yapabilmek için 50-60 yolcu kapasiteli küçük uçaklar satın alıyoruz" dedi.

Son olarak Ramazan ayı nedeniyle fiyatlarda bazı düzenlemeler yaptıklarını anlatan Tokel, "Örneğin Konya-İstanbul yolcu biletini 69 YTL'ye düşürdük. Ramazan'da belki yolcu sayısı azalacaktı, insanlar uçağa az binecekti. Buna önlem olarak Ramazan'da bilet fiyatlarında indirime gittik. Vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. İnsanlarımız uçağa çok binsin, bilet fiyatı düşecek" diye konuştu.



10 Ekim 2005
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED