AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Çalışma, Uyku Apnesi ve Oruç

İş ve Oruç
* Hocam, benim de oruca ilişkin bugün (Cuma günü) yazdığınız yazıdakine benzer sorunum var. Oruçluyken kafam çalışmıyor, soruları idrak edemiyor ve yanıtlayamıyorum. Hele öğleden sonraları iyice bitkin düşüyor ve uyumaktan başka bir şey yapmak istemiyorum. Sanırım günlerin uzamasının da bunda etkisi mevcut. Yaptığım iş de sürekli olarak banka şubelerinin yaşadığı anlık sorunlara yanıt bulmak olduğu için oldukça zorlanıyorum, ne düşünecek, ne de konuşacak enerjim olmuyor. Cumartesi ve pazar ise elbette böyle bir sorunum yok. Yani bana "İYİ OĞLUM TUTMA O ZAMAN " demeniz için bu yazıyı yazmıyorum . Ama hem vicdanen çok rahatsızım, hem işimi de kaybetmek istemiyorum. Lütfen biraz akıl verin. Saygılarımla. (adımın gizli kalmasını rica ederim)

Bizim söyleyeceklerimizi, lütfen akıl verme olarak kabul etmeyin. Dinin emirlerini modern hayatın zorlukları içinde en uygun nasıl yerine getirebiliriz sorusuna yine dinimizin ilkeleri çerçevesinde cevap aramaya çalışıyoruz. Bu konuda güzel dinimizin ana kuralları ile şartları oluşanlar için kolaylık (ruhsat) kurallarını ortaya koymayı deniyoruz.

Ramazan başlarında dayanabildiğiniz birkaç gün oruç tutun. Hafta sonlarını zaten oruçlu geçiriyorsunuz. Şayet mümkünse yıllık ya da mazeret izninizin bir bölümünü Ramazan içinde kullanın ve bu günlerde orucunuzu tutun. Bu mümkün değilse, Ramazan'dan sonra hafta sonları ve mümkün olursa yıllık izninizin bir bölümünde tutamadığınız günlerin oruçlarını kaza etmeye çalışın. Bunun dışındaki günler için, bir bölümü Ramazan içinde olmak üzere oruç fidyesi ödeyin. Böylece hem işinizi kaybetmeyip rızkınızı temin etmiş olursunuz, hem de vicdani rahatsızlığınız kalmaz. Yüce Allah, hepimize kolaylıklar versin.

Uyku Apnesi ve Oruç
Vecdi Bey, öncelikle çalışmalarınızda gösterdiğiniz başarılarınızın devamını Cenab-ı Allah'tan dileyerek sözlerime başlamak isterim. Ben uzun süreden beri uyku apnesi hastalığı nedeniyle geceleri rahat uyuyabilmek için "sürekli pozitif solunumyolu basıncı" (CPAP-Continous positive airway pressure) makinesinden burnuma hava soluyarak uyuyordum. Soğuk gecelerde bu durum boğazımda rahatsızlığa neden olduğundan doktorlar havanın bir nemlendirici (humidifier) kullanarak ısıtıldıktan sonra teneffüsünü tavsiye ediyorlar. Acaba, uyku esnasında solunum yoluyla aldığım havanın içindeki buhar orucumun sıhhatine olumsuz bir tesir yapar mı diyerek Ramazan başından beri bu cihazı kullanmakta tereddüd ediyorum. Bu konuda bana görüşlerinizi bildirirseniz çok teşekkür ederim. Saygılarımla. (Servet Tatlı)

Öncelikle, Yüce Allah'tan hastalığınız için şifa dileğinde bulunuyoruz. Cihazı kullanmanızdan dolayı oluşan buharla orucunuz bozulmaz. Astım rahatsızlığı için kullanılan spreylerle de oruç bozulmaz. Oruç, ancak ağızdan kasıtla alınan gıda ve ilaç niteliğindeki maddelerle bozulur. Dolayısıyla, hiç tereddüt etmeden cihazınızı kullanın ve sağlığınızı koruyarak oruç tutmaya devam edin. Allah kolaylıklar versin.


10 Ekim 2005
Pazartesi
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED