AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
YÖK mektupları umursamadı

YÖK'ün, Prof. Dr. Yücel Aşkın'la ilgili ihbar mektuplarına aldırış etmediği, soruşturma açmak yerine bu mektupları rektöre göndererek "tedbirini al" dediği öğrenildi.

  • AYDIN DEMİR / VAN
    Günlerdir kamuoyunu meşgul eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanması ile sonuçlanan süreçteki sır perdesi aralanmaya başlandı. İddiaların aksine Aşkın'ı üniversite çalışanı Sedef Er değil, halen üniversitede çalışan ve ismi sır gibi saklanan CHP kökenli uyanık ve titiz bir memurun yaktığı ortaya çıktı. Bu memurun gençlik yıllarında CHP Gençlik Kolları'nda çalıştığı belirtiliyor. Er ise "İşte rektörü yakan memur" başlığı ile çıkan haberler hakkında yasal işlem başlattı. Yaptığımız araştırmalarda, tibbi cihaz alım ihalesinin Prof. Aşkın döneminde yapılmadığı, ancak cihazların teslim alınması ve ödemeler konusunda usulsüzlükler tespit edilmesi üzerine Aşkın'ı cezaevine götüren sürecin başladığı bilgisine ulaştık.Tıbbi cihazların arızalanması halinde yüklenici firma tarafından bakımının yapılacağına dair herhangi bir sözleşme maddesi olmadığına dikkat çekilirken, radyoloji bölümüne alınan iki cihazın halen çalışmadığı ve atıl durumda olduğu belirtiliyor. Halen üniversitede çalışan ve konuyu yakından takip eden bir kaynağın aktarımına göre, YÖK, soruşturma açacağı yerde adeta "tedbirini al" dercesine ihbar mektubunun bir kopyasını Aşkın'a gönderiyor.

    Aşkın'ı yardımcısı yalanlıyor

    Tıbbi cihazların komisyon kurularak teslim alınması gerekirken, YYÜ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı'nın 06.01.2004 tarih ve 30.2.YYÜ.0.70.73.00/02074 sayılı yazısında, "2001-2002 ve 2003 yıllarında 13 milyon 635 bin 670 USD turarlık makine ve techizatın alınıp kurumun ilgili bölümüne monte edildiği ve bahse konu 13 milyon 635 bin 670 USD tutarındaki meblağın makine ve teçhizat karşılığı Hazine Müsteşarlığı'nca ilgili firmaya ödendiği" belirtiliyor. Aşkın 30.05.2003 tarih ve B.30.2.YYÜ.00-253 sayılı yazısında malzemenin teslim alınması için iki komisyon kurulduğunu belirtmesine rağmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, 03.1203.12.2003 tarih ve 0. 30.2.YYÜ.070.73.00/202/1604 sayılı yazısında, "tıbbi malzemelerin teslim alınmasında hiçbir komisyon kurulmadığını" vurguladı.

    Defterde çelişkiyi yakalıyor

    YÖK'ün yazısının ardından Aşkın, durumu düzeltmek için Mart 2004'te geriye dönük komisyon kurdurup, komisyona rapor hazırlatıyor. Raporun resmi tarih ve sayı numarasının üniversitenin kayıt defterinde yer alması için eski defter bir memura veriliyor ve yeni bir defter düzenlenip komisyon raporunun resmi tarih ve sayı numarası yeni deftere işleniyor. İki defteri karşılaştıran bir memur yeni defterde bir adet sayı ve tarih numarasının fazla olmasından şüphelenerek, eski defter imha edilmeden iki defterin de kopyasını alarak Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştırıyor. YÖK'ün "YYÜ'de nitelikli memur yok" iddiasına karşılık, her iki defterdeki çelişkiyi yakalayan uyanık ve titiz memurun ilginç özelliği CHP kökenli olması. Halen üniversitede çalışan ve ve ismi sır gibi saklanan uyanık memurun gençlik yıllarında CHP Gençlik Kolları'nda çalıştığı belirtiliyor. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, bu titiz memurun ulaştırdığı her iki defteri incelemeye alıyor ve çelişki üzerine harekete geçiyor.

     Dinçer'in cezası çok önceden verilmiş
    YÖK'ün, Başbakanlık Müsteşarı Prof. Ömer Dinçer'den savunmasını, cezayı verdikten sonra aldığı ortaya çıktı. Ceza Dinçer'in avukatı Öz'ün, savunmayı yaptığı günden bir gün önce Cumhuriyet Gazetesi'nde duyuruldu. Kurulda 1,5 saat boyunca Dinçer'i savunan Öz'ün, intihal iddiasını içeren raporun uzman kişilece hazırlanmadığını, ayrıca üniversite öğretim üyesi olmayan Dinçer'e "öğretim üyeliğinden çıkarma" cezasının verilemeyeceğini vurguladığı kaydedildi. Öz'ün savunmasının ardından YÖK Genel Kurulu 5'e karşı 14 oyla Dinçer'in öğretim üyeliğinden çıkarılmasına karar vermişti.

  • HAMDİ ATEŞ

     ÇELİK KASADA DÖRT DOSYA
    Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın'a iki kez tıbbi cihazların teslimatına ilişkin adı geçen firma ile özel bir anlaşma yapılıp yapılmadığ soruluyor. Rektör Aşkın, başsavcılığın her iki yazısına da "böyle bir anlaşma yok" şeklinde cevap veriyor. Bunun üzerine başsavcılık mahkemeden arama kararı çıkartarak, Aşkın'ın konutunda arama yapıyor. Yapılan aramalarda, çelik kasalardan birinde, Aşkın'ın adı geçen firma ile yaptığı 4 anlaşma dosyasına ulaşılıyor. Aramalarda, gizli kasalarda üniversite personeli hakkında yasalara aykırı olarak tutulan fişlere rastlanırken, tarihi eserlere rastlanması da savcılık için sürpriz oluyor.

     Bir bilim adamı üniversiteden böyle uzaklaştırıldı
    YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Yücel Aşkın'dan önceki dönemde üniversiteye alınan kadroları "niteliksiz" diye suçlarken, nitelikli isimlerin üniversitelerden nasıl uzaklaştırıldığını gözardı etti. 19 Mayıs Üniversitesi'nde profesörlük için gerekenin 20 katı bilimsel puan toplayan bir araştırma görevlisi yardımcı doçent bile yapılmadı. 30 bilimsel yayınla Uluslararası Bilimsel Atıf Endeksi'ne giren Dr. Telhat Özdoğan, 15 Temmuz'da üniversiteden atıldı. Rektör Prof. Ferit Bernay'ın görevine son verdiği Özdoğan'ın komisyona anlattıkları, şaşkınlık yarattı. Uluslararası Bilimsel Atıf Endeksi'ne 30 bilimsel makaleyle girme başarısını gösteren Dr. Özdoğan, "OMÜ'de kadro alamayışımın 'Bu adam rektörlük seçiminde bize oy vermez' düşüncesinden kaynaklandığını tahmin ediyorum" dedi.

  • ASLIHAN A. KARATAŞ / ANKARA



  • 25 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED