AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Savunma yarıda kaldı

Eskişehir'e taşınan Kızıltepe davasının ikinci duruşmasında yine olaylar çıktı. 30 kadar avukat şehir dışında bekletilirken, 'Psikolojik baskı altında olduklarını' ileri süren müdahil avukatları duruşmayı terketti.

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde Ahmet Kaymaz ile oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesinden sorumlu oldukları iddia edilen 4 polisin yargılandıkları dava yine olaylara sahne oldu. Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşma öncesinde bir grup polisle çatışırken, İstanbul'dan duruşmaya katılmak için hareket eden avukatlardan yaklaşık 30 kişinin Eskişehir'e 10 kilometre mesafede kurulan polis barikatında bekletildiği ileri sürüldü. Psikolojik baskı altında tutulmaya çalışıldıklarını iddia eden müdahil avukatları duruşmadan çekilirken, sanık avukatları ise müdahil avukatları siyasi şov yapmakla suçladı.

Davada tutuksuz yargılanan sanık polis memurları Mehmet Karaca, Yaşafettin Açıkgöz, Seydi Ahmet Döngel, Salih Ayaz ile ölen Ahmet Kaymaz'ın kardeşleri Murat ve Reşat Kaymaz hazır bulundu. Yaklaşık 30 müdahil 15 de sanık avukatının katıldığı duruşmayı ayrıca Valilik İnsan Hakları Komisyonu'nu temsilen gözlemci sıfatıyla Eskişehir Baro Başkanı Oğuz Sezer Arslan, İngiltere ve Galler Barosu İnsan Hakları Komitesi Üyesi Catriona Vine ile sivil toplum örgütü temsilcileri de izledi.

Davadan çekildiler

Mahkemede müdahil avukatlar adına söz alan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Tahir Elçi, İstanbul'dan duruşmaya katılmak için kente gelmek isteyen avukatlardan yaklaşık 30 kişinin Eskişehir'e 10 kilometre mesafede kurulan polis barikatında bekletildiğini öne sürerek, duruşmanın aleni görünmesine karşın adeta gizlilik içerisinde gerçekleştirildiğini ve idarenin yargıya müdahale ettiğini savundu. Ağır psikolojik ve fiziki baskı altında görevlerine devam edemeyeceklerini ifade eden Elçi, şöyle konuştu: "Mardin'de güvenlik sorunu yoktu. Buna rağmen dava Eskişehir'e alındı. Adli yargıya müdahale edildi. Sivil toplum örgütlerinin duruşmayı izlemesi gerekir. Adil yargılanma hakkı engellendi. Bu ağır psikolojik baskı altında görevimizi yapamayız. Davanın Mardin'de görülmesini talep ediyoruz. Bu koşullar giderilinceye kadar hiçbir beyanda bulunmadan duruşmadan ayrılıyoruz. Koşullar düzelirse duruşmalara iştirak edeceğiz."

Şov yapıyorlar

Sanık polislerin avukatlarından Veysel Güler ise, duruşmadan çıktıktan sonra adliye binası önünde yaptığı açıklamada, müdahil avukatlarını şov yapmakla suçladı. Güler şöyle konuştu: "Bu davayla ilgili gösterilerde sürekli PKK ve eli kanlı terörist başı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılmıştır. Toplum yanıltılmaya çalışılmaktadır. Müdahil avukatları duruşmada hukuk terimleri yerine siyasi söylemleri kullanmaktadırlar. Ülkenin bütünlüğünün bozulması için bir takım gayretlere yönelik bir organizasyonun varlığını görmekteyiz."

12 kişi gözaltına alındı

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz'ın öldürülmesinden sorumlu tutulan polislerin yargılandığı Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma öncesi çıkan olaylarda 12 kişi gözaltına alındı. Yoğun güvenlik önlemi alınan adliyenin çevresindeki Vardar İş Merkezi önüne gelen Halk Evleri ve Gençlik Derneği üyesi olduklarını belirten 40 kişilik grup, kontrol noktasında polise duruşmayı izlemek istediklerini söyledi. Adliyeye geçmelerine izni verilmemesi üzerine grup ile polis arasında tartışma çıktı. Dağılmaları konusunda uyarılan ancak buna uymayan gruba polis müdahale etti. Grup yol yapım çalışması nedeniyle kaldırımda bulunan parke taşları emniyet güçlerine attı. Gruptan 12 kişi gözaltına alındı.



25 Ekim 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya
| Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan
| Arşiv | Bilişim | Dizi

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED