AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

Eczanelerde sigara içme yasağı
Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, eczanelerde sigara içilmesinin yasaklanmasına, bu amaçla eczanelerde "Sigara İçilmez" levhası bulundurulmasına, ülke genelindeki tüm eczaneler için söz konusu levhadan yaptırılmasına karar verdi. Heyet, Uluslararası Eczacılar Federasyonu'nun (FİP) "Tütün Mamullerinin Gelecekte Kullanılmamasının Sağlanmasında Eczacının Rolü" başlıklı ilke beyanı çerçevesinde eczanelerde tütün kullanımını yasaklayan iç politikalar geliştirilmesini sağlamak amacıyla, eczanelerde sigara içilmesinin yasaklanmasına, bu amaçla eczanelerde "Sigara İçilmez" levhası bulundurulmasına, ülke genelindeki tüm eczaneler için söz konusu levhadan yaptırılmasına karar verdi.

  • ANKARA (İHA)

     Bakırköy İHL'liler iftarda buluştu
    Pakırköy İmam Hatip Liseliler, ÖNDER İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği Bakırköy Şubesi tarafından, Bağcılar Halk Sarayı'nda düzenlenen "Geleneksel İftar yemeği"de biraraya geldi. Kur'an-ı Kerim ve ezan okunması ile başlayan programda konuşan Dernek Başkanı Osman Durmuş, yaptığı konuşmada "İçinden vatanını ve milletini seven ilim adamları, işadamları, doktorlar, hakimler, bürokratlar, kaymakam ve milletvekilleri hatta Başbakan çıkartmış, modern ilim yuvaları olan İmam Hatiplerimiz maalesef hiç haketmediği bir konuma itilerek, bazı kurum ve kuruluşlarca bilinçli ve kasıtlı olarak yıpratılmak istenmektedir" dedi. İftar yemeğine Bakırköy İmam Hatip Lisesi mezunu olan Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Hadımköy Belediye Başkanı Dr. Ali Osman Çolak, Bahçelievler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Özhan, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mubin Dursun, Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Lokman M. Kocamaşe ve çok sayıda davetli katıldı.

     Arınç, Manisa'da lise açtı
    TBMM Başkanı Bülent Arınç, Manisa merkezde hayırsever işadamı Halit Görgülü tarafından yaptırılan 18 derslikli Halit Görgülü Lisesi'nin açılışını yaptı. Arınç, buradaki konuşmasında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan "Eğitime Yüzde 100 Destek" kampanyası ile son yıllarda okullaşma konusunda önemli başarı sağlandığını, bu çerçevede geçen ay bin 247 okulun İstanbul'da düzenlenen törenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını dile getirdi. Arınç, "Halkımız, hamiyet, yardımseverlik, vefa duygularıyla eğitim kurumlarının büyük kısmını kendi imkanlarıyla başarıyor. Bizim geleceğimiz, gençlerimize, gençle-rimizin nitelikli eğitim almasına bağlı" diye konuştu. Bülent Arınç, konuşmasının ardından hayırsever işadamı Halit Görgülü'ye plaket ve TBMM Madalyonu verdi, okulun açılışını gerçekleştirdi.

     Pakistan için Emniyet de kolları sıvadı
    Pakistan'daki depremzedeler için Türkiye genelinde devam eden çeşitli yardım kampanyalarına Emniyet Teşkilatı da katıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, felaketzedeler için bundan 10 gün önce başlattığı yardım kampanyası devam ediyor. Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner'in talimatı ile tüm personele gönüllü ve bir defaya mahsus olmak üzere 14 Ekim günü yardım kampanyası başlatıldı. Aydıner, 30 Aralık 2005 tarihine kadar Pakistan'a para yardımı yapılması için personele talimat verdi. Yaklaşık 200 bin kişilik Emniyet Teşkilatı, kampanyaya yoğun ilgi gösteriyor.

  • EVİN GÖKTAŞ

     Kaçırılan polis serbest bırakılacak
    Şırnak'ın İdil İlçesi yakınlarında bir grup terörist tarafından kaçırılan polis memuru Hakan Açıl'ın Eskişehir'de yaşayan babası Muammer Açıl, Kızıltepe olayı davasını izlemek için kente gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Yusuf Alataş ile görüştü. Polis memurunun bir an önce ailesine kavuşmasını istediklerini ifade eden Alataş, şöyle konuştu: "Ümit ediyoruz inşallah sağdır. Ailesi çok zor durumdadır. Babası yanımızda yüzünün renginden de belli oluyor. Biz istiyoruz ki bu ülkede şiddet kültürü yok olsun. Şiddet bu ülkenin gündeminden bir an önce çıkarılmadır." İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş ile bir süre daha görüşen baba Muammer Açıl, yaklaşık 1 saat sonra Kızıltepe olayı davasının müdahil avukatları ile İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş'ın konakladıkları otele gitti. Baba Muammer Açıl, bir süre sonra otelin çıkışında bekleyen gazetecilere oğlu Hakan Açıl ile telefon görüşmesi yaptığını söyledi. "Mutluyum. Oğlum Hakan, kardeşinin telefonunu arayarak bizimle görüştü. Sağlık durumu iyiymiş. Mutluyum ve çok sevinçliyim" diyen baba Açıl, oğlunun 3 güne kadar serbest bırakılacağının söylendiğini ifade etti. İHD Genel Başkanı Alataş, gazetecilerin, "görüşmeyi siz mi sağladınız?" yönündeki sorularına "Tamamen tesadüf. Ben de şaşırdım" dedi.

     Alataş: Bu tür muamelelerle karşılaşmak istemiyoruz
    Eskişehir'de görülen davayı izlemeye gelen ancak salona alınmayan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Yusuf Alataş, adliye binası önünde yaptığı açıklamada, davanın yetkili mahkemesinin Mardin Ağır Ceza Mahkemesi olmasına rağmen güvenlik gerekçesiyle davanın Eskişehir'e nakledildiğini belirterek, "güvenlik" derken kimin güvenliğinin kastedildiğinin sorgulanması gerektiğini söyledi. "Kimin güvenliğini korumaya çalışıyoruz? diyen Alataş, şöyle devam etti: "Bu olaylar şunu gösteriyor. Türkiye'de önemli sorunlar var. Hepimizin kendisine sorması gereken en önemli soru şu: Biz özgür bir ülke olacak mıyız? Demokratik bir ülke olacak mıyız? Türkiye bu konuda yol ayrımına gelmiştir. Bu böyle gitmeyecektir. Bundan sonraki duruşmada da burada olacağız. Bu muameleyle bir daha karşılaşmak istemiyoruz. İnsanın ve hayat hakkının en üst değer olduğu bir ülkede yaşamak istiyoruz."

     Hikmet Fidan cinayetinde 3 kişi tutuklandı
    Diyarbakır'ın Bağlar beldesinde geçtiğimiz yaz öldürülen eski HADEP Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Fidan cinayetiyle ilgili gözaltına alınan 6 kişiden 3'ü tutuklandı. Diyarbakır'da 6 Temmuz 2005 günü uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden, kapatılan HADEP'in eski Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Fidan cinayetiyle ilgili önceki gün nöbetçi savcılığa çıkarılan 6 kişi tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Zanlılardan Fırat Karahan ile Veysi Akkoyun'un Fidan'ın öldürülmesi olayıyla ilgili, Mustafa Kemal Ok'un ise terör örgütü PKK üyeliği suçundan tutuklandığı belirtildi. Diğer 3 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklanan sanıklar Diyarbakır D tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Bu arada, Hikmet Fidan ile ilgili daha önce açılan hazırlık soruşturmasında Cumhuriyet Başsavcılığı 'görevsizlik' kararı vermişti.

  • DİYARBAKIR (İHA)

     Gazeteci Yıldırım artık özgür
    Gazeteci Rahmi Yıldırım, bir internet sitesinde yer alan generaller hakkındaki bir makalesinde "askeri kuvvetleri tahkir ve tezyif" ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti. Ankara 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasına Yıldırım ve avukatları katılırken, duruşmayı aralarında Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi'nin de bulunduğu çok sayıda gazeteci izledi.Cumhuriyet Savcısı Sami Güngör, araştırılacak başka bir konu kalmadığı için esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Güngör, eleştiri hakkının Anayasa'da güvence altına alındığını, ifade özgürlüğünün de bunun doğal bir parçası olduğunu söyledi. Dava konusu yazının, bütün olarak incelendiğinde, "devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif etmek" suçunun, manevi unsur bakımından oluşmadığını belirten Güngör, Yıldırım'ın beraatına karar verilmesini talep etti. Yıldırım, esas hakkındaki savunmasında, beraatını talep ederken, son sözünde, düşünce özgürlüğünden yana görüş bildirdiği için savcıya teşekkür etti. Yargıç Ahmet Zeki Durmuş, Yıldırım'ın beraatına karar verdi.

  • ANKARA (A.A)

     Tülay Tuğcu, Vali Önal'ı ziyaret etti
    Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Ankara Valisi Kemal Önal'ı makamında ziyaret etti.Tuğcu, ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi Başkanı seçildikten sonra Vali Kemal Önal'ın ziyaret ettiğini belirterek, kendisinin de iadeyi ziyarette bulunduğunu bildirdi. Vali Önal da, Tuğcu'ya teşekkür ederek görevinde başarılar diledi.Anayasa Mahkemesi Başkanı Tuğcu, Ankara Valiliği'nden ayrılışı sırasında gazetecilerin Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın'ın tutuklanması ile başlayan sürece ilişkin soruları cevaplamadı. "Anayasa Mahkemesi Başkan vekili Haşim Kılıç'ın açıklaması Anayasa Mahkemesi'ni bağlar mı?" şeklindeki bir soruyu Tuğcu, "hayır" diye cevapladı.

  • ANKARA (A.A)

     Bir terörist teslim oldu
    Mardin'in Mazıdağı İlçesi'nde terör örgütü PKK üyesi bir kişi güvenlik güçlerine teslim oldu. Edinilen bilgiye göre, terör örgütü PKK içerisinde çeşitli faaliyetlerde bulunduğu bildirilen A.İ, ilçeye bağlı Erciler Köyü'ndeki jandarma karakoluna gelerek, teslim oldu. İlbaş'ın 24 yıldır terör örgütünde çeşitli eylemlere katıldığını itiraf ettiği, sorgusunun sürdüğü bildirildi.

  • MAZIDAĞI (A.A)

     Üç haftada Osmanlıca
    Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarına katılan öğrenciler 3 haftada Osmanlıcayı konuşup yazabiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarında (İSMEK) verilen Osmanlıca derslerine gençler büyük ilgi gösteriyor. Geçtiğimiz yıl sekiz kursunda düzenlenen Osmanlıca dersleri, talep artınca bu yıl 20 kursta veriliyor. İSMEK'in kurslarında Osmanlıca öğretmeni olarak görev alan Saliha Varyaman, kurslarda 3 hafta içinde Osmanlıca okuyup yazmayı öğrenebileceğini söylüyor. Bizi biz yapan değerleri öğrenmek isteyen herkesin mutlaka Osmanlıcayı öğrenmesi gerektiğine dikkat çeken Varyaman, "Osmanlıca öğrenenler İstanbul'un değişik bölgelerinde bulunan tarihi yapıların üzerindeki yazıları okuyarak, geçmişleriyle bağ kurma imkanı buluyor" dedi. Osmanlıca Öğretmeni Saliha Varyaman, kız öğrenciler Osmanlıca öğrenme konusunda erkeklerden bir adım ileride olduğunu söyledi.

  • OKTAY MEHMET /İSTANBUL

     MEB Müsteşarı dershanecileri kızdırdı
    Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci, Türkiye'de dershanelerden çok özel okullara ihtiyaç bulunduğunu, dershanelerin Türkiye'nin eğitimini yükselten bir işlev gerçekleştirmediğini söyledi. Dershanelerde verilenlerin öğrencinin üniversitede işine yaramadığını belirten Birinci, dershanecilerin tepkisiyle karşılaştı. Özel Dershaneler Birliği'nin (ÖZDEBİR) 13. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında konuşan ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arıkan, özel öğretim kurumları yasa tasarısı ile ilgili eleştirilerde bulundu. Arıkan, son birkaç yıldır Türkiye'de bazı dershane ve kursların "isim sattığını", bunun da haksız kazanca ve eğitimin ticarileşmesine yol açtığını belirterek, bu konuda düzenleme yapılmasının yönetmeliğe bırakılmasını doğru bulmadıklarını ifade etti. Müsteşar Necat Birinci de yaptığı konuşmada, dershanelerin büyük ölçüde üniversite sistemine bağlı bir yapılanma oluşturduklarını belirterek, "Gençlik, düşünme kültüründen, değerlendirme kültüründen bir test kültürüne akıverdi. Dersanelerin verdiği sistem üniversitede hiçbir işe yaramıyor. Çünkü üniversitede çok ayrı bir eğitim var" diye konuştu. Birinci'nin bu sözleri üzerine bazı dershaneciler tepki göstererek, salon dışına çıktı.

  • ANKARA (A.A)

     ROMAN, HİKAYE VE ŞİİR YARIŞMASI
    Yazar mısın?

    Kasna Kitap Ağacı Yayınevi, kendisini 'dünyanın en akıllı insanı' olarak adlandıran Erdal Demirkıran öncülüğünde, yeni bir roman, hikaye, deneme, mizah ve şiir yarışması başlattı. Yeni cevherleri ortaya çıkartmak için yapılan yarışma için 5 milyon değerinde 200 sayfalık bir kitap çıkartıldı. Yarışma şartlarının yer aldığı kitabın geri kalan kısmı boş bırakıldı. Katılımcıların el yazısıyla eserlerini yazacağı kitap yarışma süresi dolana kadar piyasada olacak. 21 Ekim'de başlayan yarışma 21 Haziran 2006'da sona erecek. Yarışmanın jurileri arasında ise çok sayıda ünlü sima bulunuyor. İskender Pala, Mehmet Barlas, Güler Kazmacı, Mehmet Şeker, Nurulah Genç yarışmada juri olarak yer alacak. Dereceye giren eserler için her kategoride altın, gümüş, bronz kalem ödülleri verilecek. Eserler daha sonra kitap halinde piyasaya sunulacak.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ

     Suriye'de bayramlaşma kayıtları için son gün
    Kilis'te, Ramazan Bayramı'nda Suriye tarafında gerçekleştirilecek yatılı bayramlaşma için müracaatlar bugü sona eriyor. Kilis Valisi Aslan Kütükçü, bu yıl 11.'si gerçekleştirilen bayramlaşma için başvuruların bugün sona ereceğini bildirdi. Başvuru süresinin uzatılmayacağını ifade eden Vali Kütükçü, "Suriye'deki akrabaları ile bayramlaşmak için başvuranların sayısı geçen hafta cuma günü itibarı ile 16 bini aşmış durumda. Suriye'ye gidecek vatandaşların bayramlaşma kartları, valilik kayıt merkezi önünde günde 2 kez ismi okunarak dağıtımı yapılıyor. Herkes kartını alsın, kartı olmayanlar kesinlikle Suriye tarafına geçemeyecekler" dedi. Öte yandan, valilik bahçesine bayramlaşma için kayıt yaptırmak ve kartlarını almak için gelenler uzun kuyruklar oluşturuyor.

  • KİLİS (İHA)

     Mahkumlara Kadir Gecesi affı
    Türkmenistan'da "Kadir Gecesi affı''ndan yararlanan, aralarında 4 Türk vatandaşının da bulunduğu 8 bin 145 tutuklu ve hükümlü serbest bırakılacak. Başkent Aşkabat'taki ''Ruhiyet Köşkü''nde bu yıl 16.'sı düzenlenen Devlet ve Halk Maslahatı toplantısının açılışında konuşan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı, 30 Ekim'e kadar, 8 bin kişinin serbest bırakılacağını açıkladı.

     İstanbul bu hafta 'güneşli' olacak
    İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, mevsim normallerinde seyreden havaların hafta sonuna kadar aynı şekilde süreceğini bildirdi. İstanbullular'ın bu hafta ılık, güneşli ve mevsim normallerinde bir havaya kavuştuğunu belirten Yıldırım, ''Kentte bugün hava sıcaklığı 20 derecenin üstüne çıktı'' dedi. Yıldırım, "Mevsim normallerinde seyreden havalar, hafta sonuna kadar aynı şekilde sürecek. Yer yer parçalı bulutlu olacak'' diye konuştu.

  • İSTANBUL

     Florya operasyonunda 9 kişi tutuklandı
    "Florya'' adı verilen operasyon kapsamında ele geçirilen 1 ton 51 kilogram eroine ilişkin gözaltına alınan 9 kişi tutuklandı. Gönderildikleri Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş tarafından sorgulanan Resul Yurtseven, Haşim Yurtseven, Ali Rıza Şen, Cabbar Özden, Aziz Atsız, Tuncer Özden, Veysi Gündoğan, Cemalettin Çekişken ve Mahfuz Fırtına, ''teşekkül halinde uyuşturucu ticareti yapmak'' suçundan tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. İstanbul nöbetçi 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklanmalarına karar verilen 9 kişi, cezaevine gönderildi. n SALİH AYDIN / İSTANBUL

     Üstgeçiti kullanmayan yaya kazada öldü
    E-5 Karayolu'nun Üsküdar mevkiinde yolun karşısına geçmek isteyen bir kişi, bir otomobilin çarpması sonucu öldü. Karayolundaki üstgeçidi kullanmadan yolun karşısına geçmeye çalışan Kalyopi Terziyan'a, Uluç Ali Erdoğan'ın kullandığı 34 RMF 22 plakalı otomobil çarptı. Terziyan (76), olay yerinde hayatını kaybetti. Sürücü Erdoğan ise gözltına alındı.

  • İSTANBUL (A.A)

     Bu para ne parası?
    Erzincan'da soyulan otobüsteki zulada, hangi amaçla kullanıldığı bilinmeyen 1,5 milyon doların 470 bin doları çalındı. Erzincan'ın Sakaltutan mevkiinde Iğdır'dan İstanbul'a gitmekte olan 34 FDY 33 plakalı Iğdır Hat Turizm'e ait yolcu otobüsü, silahlı üç kişi tarafından soyuldu. Soyguncular gizli bölmeye saklanmış, hangi amaçla kullanıldığı bilinmeyen yaklaşık 1,5 milyon doların 470 bin dolarını alarak kayıplara karıştı. Otobüs daha sonra yolcularla birlikte Erzincan Jandarma Alay Komutanlığı'na getirildi. Bu arada, soygunda kullanılan otomobil, Erzincan-Sivas yolunda terkedilmiş bulundu. Horasan'dan otobüse binen ve özel bir TV'de yayınlanan programa katılmak üzere İstanbul'a giden Türkiye bıyık şampiyonu Hacı Kırmaç, olay sırasında büyük heyecan yaşadığını söyledi.

  • ERZİNCAN

     2 grubun savaşı bir kurban daha aldı
    Hüseyin Saral'ın İtalya'da öldürülmesinden sonra, cinayetten sorumlu olduğu ileri sürülen Sedat Şahin'le Saral'ın yakınları arasında başlayan çatışmalarda, önceki gün de Ülkü Ocakları Beşiktaş şubesi eski Başkanı olduğu belirtilen Cüneyt Koçak (34), vurularak öldürüldü. Sedat Şahin'in de aralarında bulunduğu, 53 kişinin yargılandığı davanın tutuksuz sanıklarından bir olduğu öğrenilen Koçak, iftar öncesi kız arkadaşı Venüs Baysal'la birlekte, Çengelköy Nato Yolu Caddesi üzerindeki ışıklarda silahlı saldırıya uğradı. Saldırganlar, otomobili kurşun yağmuruna tuttuktan sonra kaçarken, hastaneye kaldırılan Koçak, kurtarılamadı. Tedavi altındaki Venus Baysal'ın sağlığı ise iyi. İstanbul Organize Suçlar Müdürlüğü, Hüseyin Saral'ın arkadaşlarına yönelik bir operasyonda, Sedat Şahin'in 7 arkadaşının fotoğrafları ile kimlik ve adres bilgilerini ele geçirdi. Koçak'ın da geçen ay öldürülen Muzaffer Dağdeviren ile avukat Atalay Cebesoy ile silahlı saldırıda yaralanan Talat Yavuz gibi, bu listede bulunduğu öğrenildi.

  • SALİH AYDIN / İSTANBUL

     Kaçak içki operasyonu
    Jandarma ekipleri, Esenyurt'ta, oto makas parçalarıyla yüklü bir TIR'a baskın yaptı. Baskında, içinde toplam 4 bin 824 şişe bulunan 402 koliye el konuldu. İçkilerin sahte olup olmadığının anlaşılması için, alınan numuneleri laboratuvara gönderen jandarma, Ekrem D, Abdülrahim B, Ali Ç, Yusuf K. ve İbrahim D'yi gözaltına aldı.

  • SALİH AYDIN / İSTANBUL



  • 25 Ekim 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED