AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Zekâtta Temel İhtiyaçlar

Aslî İhtiyaçlar ve Zekât
* Değerli hocam! Fıkıhda "aslî ihtiyaç" kavramı var ve aslî ihtiyaçlar üzerinden zekât verilmiyor. Aslî ihtiyaçta bir sınır yok mu? Meselâ, ben 40 milyarlık evde otururken, bir başkası 250 milyarlık evde oturuyor. Ben 15-20 milyarlık arabaya binerken, bir başkası ferrariye biniyor. Bunlar da mı aslî ihtiyaç? (Ahmet Turan Özdemir/memur)

Temel ihtiyaç maddeleri, borçlar ve işle ilgili her türlü girdi, nisap hesabı dışında tutulur. Kişinin elinde bulunmadıkça hayatını devam ettirebilmesi imkânsız veya çok güç hale gelen ve zorunlu olarak sahip olunması gereken maddelere Aslî İhtiyaç (Havaic-i Asliye) denmektedir. Temel ihtiyaçlar, bir sene süreyle mal sahibine tanınan istisna durumudur. Temel ihtiyaçlar için konulan ölçü, belli bir miktarla sınırlandırılmış olmayıp, her çağda ve yerde geçerli olabilecek esneklikte genel ilkeler olarak ortaya çıkmaktadır. Keyfî ve lüks harcamalardan mümkün olduğunca kaçınmak şartıyla, normal seviyedeki bir hayat sürmek için müslümanların yaptığı bütün harcamalar, zekâttan istisna edilir. Ayrıca, zekât yükümlüsünün sosyo-ekonomik çevresi de temel ihtiyaçlar için bir esneklik kazandırır. Bu, son derece doğal bir durumdur. Zekât konusu malın, yıllık temel ihtiyaçlardan sonra nisabı bulması ve arttıcı olması gerekir.

Geçim Zorluğu ve Zekât
* Saygılar hocam. Geçen yıl evlendim. 150 gr kadar altınım var. Ablamın ailesi çok fakir olduğundan, bu yıl zekâtımı ona vereceğim, uygun düşer mi? Fakat ben asgarî ücretle çalışmaktayım ve zor geçinmekteyim. Durumum böyle devam ederse gelecek yıl da zekât düşer mi? Saygılar. (M. S. K./satış elemanı)

Kardeşe zekât verilebileceğini dünkü yazıda ele almıştık. Altından 85 gr kadarını, hanımınızın zinet payı olarak ayırmanız gerekir. Yıllık temel ihtiyaçlarınızı da karşıladıktan sonra nisabı tek başına veya başka gelir ve kazançla bulan altın tasarrufunuz varsa, zekât ödemekle yükümlü olursunuz. Belirttiğiniz duruma göre, tasarruf ettiğiniz başka bir nakit paranız yoksa, bu yıl bile zekât yükümlüsü değilsiniz. Çünkü geriye 65 gr altınınız kalıyor ki bu da tek başına nisabı doldurmuyor. Gelecek yıl ise, ayrıca belirttiğimiz şartlar çerçevesinde değerlendirilir.

Ev almak için ayrılan paranın zekâtı olur mu?
* Muhterem hocam, öncelikle selâm eder, ellerinizden öperim. Nisap miktarına ulaşacak kadar, hatta daha fazlası ile parası olan bir kimse (örneğin 50.000 ytl) zekât kendisine farz olduğu halde, bu para ile ev alacağını beyan ediyor. Ancak evi, hemen değil, daha sonraki bir zamanda alacağını ifade ediyor (üç-dört ay sonra). Bu kimseye zekât vermek farz mıdır? Çünkü burada iki husus var: Evin aslâ ihtiyaç olması, nisap miktarına ulaşılmasıdır. (Mustafa Yol/öğretmen)

Ev almak için ayrılan para, bir yıl içinde ev alınacaksa aslî ihtiyaç olarak değerlendirilip zekât ödenmez. Bir yılı geçer veya satın alma tarihi belirsizse, ayrılan para nakit tasarrufu olarak değerlendirilir ve zekâtı ödenir.


25 Ekim 2005
Salı
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
Ramazan | Arşiv | Bilişim | Dizi
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED