AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Şimdiki gençler harika

CeBIT Bilişim Eurasia'da gençlerin sergilediği projeler arasında, engellerden kaçıp cisim toplayan robottan eve hırsız girdiğinde durumu SMS ile ev sahibine bildiren cihaza kadar birçok ürün yer alıyor.

  • GÜLDEN TÜMER / İSTANBUL
    İstanbul'u Avrasya'nın teknoloji başkenti yapmayı hedefleyen CeBIT Bilişim Eurasia, bir yanıyla teknoloji platformu, diğer yanı ile çok önemli uluslararası bir pazar olma özelliği taşıyor. Üreticiler, iş dünyasının temsilcileri, hatta politikacıların buluştuğu fuarda, üniversiteler de projelerini sergiliyor. Geliştirdikleri ve geliştirebilecekleri projelerini iş dünyasıyla paylaşmak üzere TÜBİTAK şemsiyesi altında fuara katılan üniversitelerin yer aldığı Gelecek Parkı'nda, öğrencilerin hazırladığı projeler görücüye çıkıyor. Hayata geçen her proje, hem üniversitelere, hem de Türk ekonomisine bir katma değer olarak geri dönecek. Gelecek Parkı, ülkemizin bilişim ihracatının artması için de önemli bir köprü görevi üstlenecek.

    Çocuklar, duyarak öğrenecek

    Başkent Üniversitesi'nden Berk Kırlıkova'nın hazırladığı Sesli Çocuk Eğitim Seti, çocuğun gördüğü nesnelerin sesini duyarak öğrenmesini sağlıyor. Cihazın üzerine hazırlanmış resim kartları konuyor. Daha sonra ebeveyn düğmelere basıyor ve çocuk resmini gördüğü nesneyi adını duyarak öğreniyor. İlk etapta rakamlar, hayvan adları ve belli nesnelerir öğretilebileceği cihaza, istenilen kadar nesne adı yüklenebiliyor. Çocuk anne-babasının sesinden dünyayı görerek tanıyor. Ayrıca kayıt işlemi sırasında kullanıcının şifre girmesi gerektiği için çoocuğun müdahale etmesi de mümkün olmuyor.

    Park alanı yeterli değilse uyarıyor

    Hacettepe Üniversitesi'nden Gökhan Kurtdere ve Serhat Bayrak'ın hazırladığı proje ise Kendi Kendine Paralel Park Yapan Araba. Aracını park etmek isteyen sürücü, park yapılabileceğini düşündüğü alanın önünde araca 'Park et' komutu veriyor. Cihaz, paralel giderken boşluğun yeterli olup olmadığını ölçüyor. Yeterliyse sürücü aracını park edebiliyor fakat alan yeterli değilse cihaz bu alana park edilemeyeceği sinyalini veriyor.

    İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Can Çiloğlu'nun hazırladığı proje; Engellerden Kaçarak Cisim Toplayan Robot. Fabrikalarda cisimlerin taşınması ya da herhangi birşeyin servis edilmesi için kullanılabilecek robot, yüklenen yazılım sayesinde engellere çarpmadan konumuna göre yolunu bulabiliyor. Robot, çok fazla yük taşınan fabrikalarda, duvarlara, engellere çarpmadan yük taşınmasında kullanılabilir.

    Araçta dökmeden çay için

    Hacettepe Üniversitesi'nden Mustafa Ayazoğlu'nun geliştirdiği proje, eğimli arazide ilerleyen araç üzerinde taşınan sıvının eğim algılanarak dökülmeden taşınmasını sağlıyor. Cihaz, kamyon kasalarının eğimli arazide dengesinin korunması, hassas sıvıların taşınması ya da tanklarda namlunun hedefe kilitlenmesi için kullanılabilir. Projeyi tanıtan Ayazoğlu, bu proje sayesinde araçta, dökülme riski taşımadan rahatça çay, kahve içilerek seyahat edilebileceğini belirtiyor.



  • 8 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED