AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Dilovası ölüm soluyor

Dilovasındaki hava kirliliği tek başına yüzde 52 ile Türkiye birincisi. Yoğun sanayi kuruluşlarının bulunduğu beldede hava ve çevre kirliliğinin dayanılmaz boyutlara ulaştığı bilimsel raporlarla da teyid edildi.

  • FATMA DURMUŞ / İSTANBUL Kanser soluyan belde Dilovası'nın yaşadığı dramın ürkütücü boyutları bilimsel raporlarla belgelendi. Kocaeli Valiliği'nin beldeye koyduğu kirlilik ölçüm cihazları ile beldenin temmuz ayında soluduğu havanın insan yaşamını tehdit edecek en yüksek dereceye ulaştığını ortaya koydu. Kocaeli'nin değişik yedi ayrı noktasına konuşlandırılan hava kirliliğini ölçüm cihazları hassas ölçümler yaparak değerleri saat saat kaydediyor. Hava kirliliği ölçüm cihazlarının yaptıkları sonuçlarda Dilovası yüzde 52 hava kirlilik oranı ile sadece hava kirliliğinin ürkütücü boyutlara ulaştığını teyid etti.

    Özellikle demir-çelik fabrikalarının çıkardığı hurda tozu ile üretim esnasındaki zehirli gazların hiçbir işleme tabi tutulmadan direk doğaya bırakması ve birlikte boya ve kimyasal madde üreten fabrikaların filitrelerini çalıştırmamaları çevre standarlarına göre üretim yapmamaları kirliliği kat kat artırıyor. Son araştırmalara göre Dilovası'ndaki ölümlerin tamamına yakanının çevresel etiklerden dolayı olan hastalıklardan kaynaklandığı belirlenmişti.

    Beldede hastalık kol geziyor

    Belde yaşayan halkta kan, deri, dil, boğaz ve akciğer kanseri, cilt alerjisi, ağır metallerden dolayı oluşan solunum yolu hastalıkları ile yeni doğan çocuklarda çevre kirliliğine bağlı özürlerin belirlenmesi bir kabus gibi çöktü. Sanayi kuruluşlarının Dilderesi ve Eynerca derelerine zehirli ve kimyasal atıklarını boşaltmasıyla geçtiğimiz Cuma günü dere yataklarının denize boşaldığı yerde deniz canlılarının toplu ölümleri olmuştu. Çevre il ve ilçe müdürlüklerinin bu toplu ölümlerle ilgili harekete geçmemesi ve nedenlerinin araştırılmaması ilginç bulundu.

    Radyasyonlu hurdalar gemilerle getiriliyor

    Savaş halindeki, azgelişmiş ve gelişmiş ülkeler ile özellikle Rusya'dan gemilerle getirilen enerji santralleri ve fabrika hurdalarının içerisinde bulunan radyasyonlu maddeler hiçbirin ayrıma tabi tutulmadan eritilerek mamul hale getirilmesi, bu durumada yetkililerin görmemezlikten gelerek seyirci kalması facianın ne boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor.

    Sanayicilerin birleşmeleri kirliliği körükledi

    Sanayi kuruluşlarının Organize Sanayi olarak örgütlenmeleri ile birlikte denetimleri sadece Çevre İl Müdürlüğü'ne bırakıldı. Bölgedeki tek kamu kuruluşu olan Dilovası Belediyesi'nin hiçbir denetim ve yaptırım yetkisi kalmadı.



  • 8 Eylül 2005
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED