AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Haydi çocuklar festivale

Bu yıl üçüncü yaşına basan Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali, minikler için hazırlanan animasyonlar, belgeseller, komedi ve masal filmlerinden oluşan zengin programıyla bugün başlıyor. Çocuklar 9 gün boyunca atölye çalışmalarına da katılabilecek.

  • KÜLTÜR SERVİSİ
    Düzenlenen şenlik ve festivallerle hareketli bir kültür-sanat şehrine dönüşen İstanbul için, vazgeçilemez önemdeki festivallerden biri artık Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali. Bugün başlayıp 29 Eylül'e kadar sürecek festival, film gösterimleri, atölye çalışmaları, söyleşilerle sürecek ve katılan çocuklar ile ailelerine keyifli anlar sunacak. Bu yıl 3. kez düzenlenen festivalde film gösterimlerinin yanısıra, yönetmenlik, çizgi film, oyunculuk ve senaryo atölyeleri yapılacak. Dünya genelinden özel seçilmiş, çocuk sinemasından sevimli filmler, büyüyünce sinemacı olacağı şimdiden anlaşılan küçük sinemacıların çektiği ve izleyenleri şaşırtacak filmler, animasyonlar, belgeseller, komedi filmleri, masal filmleri ve küçük oyunlar; çocukları ve onların gözlerinin içine bakan ailelerini mutlu edecek. Atölye çalışmalarının ücretsiz olduğu festivalde, filmler 5 milyona izlenebilecek.

    BU ÇOCUKLAR BÜYÜYÜNCE KESİN sinemacı OLACAKLAR

    Küçük sinemacı adayları; festival programında yer alan Oyunculuğa Çağrı Atölyesi'nde sinema oyunculuğunu öğrenirken; Senaryo Atölyesi'nde; kalemlerini konuşturacaklar. Yönetmenlik Atölyesi'nde ise Tunç Başaran'la sinemanın yapım sürecinini tanıyan minikler, Çizgi Film Atölyesi'nde animasyon yöntemlerini öğrenerek hayallerini sanatsal bir düzleme aktaracaklar

    Balparmak'ın ana sponsorluğunda gerçekleştirilen 3. Uluslararası İstanbul Çocuk Filmleri Festivali'nin en önemli bölümlerinden biri, Küçük Sinemacılardan Büyük Filmler Yarışması'na katılan 6 -15 yaş arası çocukların çektiği filmlerin gösterimleri olacak. Hayal dünyalarını sinemanın büyülü perdesine aktaran Küçük Sinemacılar, filmlerinde izleyenlere eğlenceli anlar yaşatacak. ABD, Almanya, Avusturya, Brezilya Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Güney Kore, Hindistan, Hollanda, İran, İngiltere, İspanya, Japonya, Kanada, Portekiz, Rusya ve Türkiye'den gelen filmler, Etiler, Kozyatağı, Zeytinburnu, ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'ndeki sinemalarda her gün 10.15, 12.15, 14.15, 16.15 ve 18.00 seanslarında gösterilecek.

    OTİSTİK ÇOCUKLARA PENCERE

    3. Uluslararası İstanbul Çocuk Festivali'nde otistik çocuklar ve aileleri için de otizm üzerine hazırlanan bir bölüm bulunuyor. Çocuklarımızın Şarkıları adlı bu bölümde, otistik çocukların yaşadıklarından yola çıkılarak, yurtdışında yaşayan ailelerin ve eğitimcilerin deneyimlerinin belgesel-drama olarak çekildiği filmler gösterilecek. Filmler ilgili herkese önemli bilgiler sunacak.

    Seçkiler Dünya çocuk sinemasından

    Festival programında dünya çocuk sinemasından gösterilecek filmler arasında yer alan Kit Hood'un yönettiği 'Ayda Dans'da dünyadaki 13. yazını yaşayan bir çocuğun, garip teyzesiyle tanışmasından sonra başına gelen olaylar aktarılıyor. Jean Beaudry'nu imzasını taşıyan, festivalin diğer filmi 'Temiz İş' 12 yaşındaki Charles'a göre, en iyi arkadaşı ve iş ortağı Ben'in zengin olma hayallerini gerçekleştirmek için giriştikleri mücadeleyi konu alıyor. Eric Lauga yönettiği, festivalin dikkat çekici yapımı 'Küçük Monitör' yaşamımızı işgal eden teknolojiyi farklı bir bakış açısıyla ve mizahi bir dille aktarılıyor. Festivalde gösterilecek, Jan Locher -Thomas Hin film 'Pervane Kuşu' ise şarkı söylemeye çalışan üç küçük serçeyi sürekli rahatsız eden garip, büyük ve gri bir kuşun öyküsünü anlatırken; Holger Ernst'in yönettiği 'Yağmur Yağarken'; su kovaları taşıyan kız figürüyle suyun farklı anlamlarını, etnik, dini ve kültürel bağlamda duygusal bir dille irdeliyor.
    Bilgi tel: 0 212 296 50 04

  •  
    Bas-bariton Ruhi Su 20. vefat yılında anılıyor
    Dil ve kültür ilişkisi üzerine
    Üç ayda bir çıkan Muhafazakar Düşünce dergisi yeni sayısında dil-kültür ilişkisini irdeliyor. Kültür ve dilin, kimliğin belirleyicilerinden olduğunun altını çizen dergide Naci Bostancı, siyasetçilerin; dili ikna etmek, inandırmak, korkutmak ve çekiciliği arttırmak için önemli bir aygıt olarak kullandıklarını anlatıyor. Beşir Ayvazoğlu, Osmanlı medeniyetini yok sayarak yeni bir kimlik inşa etmek isteyenlerin içine düştüğü derin sancıları aktarıyor. Dergide ayrıca Halide Edip Adıvar ve düşün dünyası açımlanıyor.
    Bilgi tel: 0 212 222 72 06

    Kültür dünyasının Kılavuzu
    Aylık kültür dergisi Kılavuz, 30. sayısında yayın dünyasından haberlere geniş yer ayırıyor. Eren Safi'nin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile yaptığı söyleşinin dikkat çektiği dergide, Bakan 'Hantallıkları aşıyoruz' diyor. İlhan İrem'in şarkıcı kimliğinin irdelendiği sayıda Hakan Arslanbenzer, Namık Kemal'in edebi kişiliğine ve eserlerine dikkat çekiyor. Osman Narin 2005'in şiir ortamını yorumluyor. Övgü Ülgen Rus sinemasının önemli yönetmeni 'Bergman Versus Tarkovsky'i ve sinema anlayışını anlatıyor.
    Bilgi tel: 0 312 430 17 07

    Nuri Pakdil Kitap Postası'nda
    Aylık kitap dergisi Kitap Postası altıncı sayısında 'Nuri Pakdil' dosyası ile karşımıza çıkıyor. Direnişi dil düzeyinde kıvama getirmiş yazarlarımızdan Nuri Pakdil'in kitaplarının farklı yazarlar tarafından kritik edildiği dergide, İbrahim Demirci 'İki Delikanlı İki Kitap' başlıklı yazısında Murat Menteş'in 'Dublörün Dilemması' romanını ve Ah Muhsin Ünlü'nün 'Gidiyorum Bu' adlı şiir kitabını inceliyor. Asım Gültekin, Yıldız Ramazanoğlu ile söyleşirken, Kamil Büyüker, piyasadaki Sultan Vahdettin kitaplarından yaptığı seçkileri dikkatli bir okuma ile sunuyor.
    Bilgi tel: 0 212 520 72 10

    Türk sineması var mı?
    Sarmaşık kültür dergisi son sayısında, 'Var Mı?' dizi dosyası kapsamında bu defa 'Türk Sineması Var Mı?' sorusuna cevap arıyor. Serpil Kırel, 'Bir Ulusal Sinema Olarak Türk Sineması ve Hollywood' karşılaştırması ile karşımıza çıkarken; Yusuf Kaplan, 'Ruhsuz Bir Toplum, Dilsiz Bir Sinema' yazısıyla, Türk kültürüne ve sinemasına eleştiriler getiriyor. Necip Sarıcı, Abdurrahman Şen ile yaptığı ropörtajda Türk sinemasının geçmişine ışık tutuyor. Yahya Kemal Baş, Kemal Sunal'ı, Âşık Şeref Taşlıova, kısa bir süre önce yitirdiğimiz Murat Çobanoğlu'nu anlatıyor.
    Bilgi tel: 0212 245 97 71
    20 Eylül 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Sağlık | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED