AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Irak askerlerinden ret

Yaklaşık 90 askerden oluşan bir Iraklı birlik, Amerikan işbirlikçisi olarak damgalanmak ve öldürülmekten çekindiği için ABD askerleriyle birlikte ortak askeri harekata katılmayacağını açıkladı.

Irak askerleri çatışmalara ve operasyonlara katılmak istemiyor. Yaklaşık 90 askerden oluşan bir Iraklı birlik "ABD işbirlikçisi" olarak damgalanmaktan çekindiği için ABD askerleriyle birlikte hareket etmeyeceğini söyledi. Irak'ın batı ucunda Ürdün sınırlarına yakın Rutba savunma gücünün Bağdat'ta Amerikan ordusunun operasyonlarına katılmayı reddettiği belirtildi. Reuters'a konuşan 90 kişiden oluşan Rutba ünitesinden Taha Allawi, "Bağdat'a gitmeyi kabul etmedik. Çünkü Rutba'ya dönüşümüzde öldürülmekten korkuyorduk" diye konuştu. Allawi devamla, "buradaki insanlar bizim Amerikan güçleri ile işbirliği yaptığımıza inanabilirlerdi. Bu da öldürülmek için yeterli bir sebep" dedi.

'Biz Iraklıyız, Amerikalı değil'

Birliğin başka bir üyesi olan Ahmed Dahi, "bize red etme hakkımızın olmadığını söylediler, bize askerin görevinin emirlere uymak olduğunu söylediler, ama 'biz Iraklıyız, Amerikalı değil' cevabını verdik, Amerikalıların emirlerine uymayız" diyerek tepkisini dile getirdi. Dahi, red kararının ardından Amerikan ordusunun ünitedeki askerlerin silahları, üniformaları ve künyelerine el koyarak üniteyi dağıttığını söyledi. Askeri formasyondan sorumlu Amerikan yetkili Fred Wellman ise bunu yalanladı. Wellman, ABD'nin üniteyi dağıtmayacağını ve asker göndermeyeceğini söyledi.

Wellman koalisyon güçleri tarafından böyle bir karar alınması durumda, kararın Savunma Bakanlığı'ndan çıkacağını belirtti. Ancak Savunma Bakanı konu ile ilgili açıklamada bulunmadı. Bu arada, Irak'ta son zamanlarda artan bombalı saldırılar birçok şehirde olduğu gibi Kerkük'te de insanları psikolojik olarak etkilerken, gençler bu psikolojiden kurtulmak için bilardo oynayıp, havuzlara gidiyor.

El Anbar'da yer altı sığınağı

Kerkük'te sayısı 3'ü geçmeyen bilardo salonu ve bir tane olan yüzme havuzuna giden gençler, sadece eğlencelerinin bu olduğuna değinerek, "Savaşın başlamasıyla birlikte psikolojik bunalıma girdik. Savaşın biraz hareketini kaybetmesinin ardından son zamanlarda yaşanan bombalı saldırılar bizleri tekrar tedirgin etmeye başladı. Bu olaylar karşısısında iyice bunaldık. Ara sıra bilorda salonlarına geliyoruz, bazen yüzme havularına takılıyoruz. Burada en azından o an stresten kurtuluyoruz" dedi.

ABD ve Irak güçlerinin Bağdat'ın batısındaki el-Anbar bölgesinde ortaklaşa gerçekleştirdikleri saldırıda çok sayıda yer altı sığınağı ve silah deposu bulunduğu bildirildi. ABD ordusundan yapılan açıklamada el-Anbar eyaletinde yeraltı sığınıkları ve 50 kadar silah deposunun bulunduğu ifade edildi. Bulunan sığınaklardan birinin 170 metre genişliğinde ve 275 metre uzunluğunda olduğu belirtildi. Direnişçiler tarafından yakın zamanlarda kullanıldığı anlaşılan sığınakların bazılarında mobilya, mutfak, banyo gereçleri, gece görüşlü dürbün, roketler, havan topları, cep telefonları, otomatik silahlar ve teçhizat ele geçirildiği kaydedildi.

  • BAĞDAT



  • 6 Haziran 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED