AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Deutsche Bank-Doğan Tv
ortaklığı kafaları karıştırdı

RTÜK Kanunu'na göre, bir radyo ve televizyon kuruluşunda yabancı sermayenin payı yüzde 25'i geçemiyor ve bir kuruluşa ortak olan gerçek veya tüzel yabancı kişi bir başka kuruluşa ortak olamıyor.

KANAL D ve CNN Türk'ün yüzde 98'ine sahip olan Doğan TV'nin yüzde 20 hissesinin Deutsche Bank'a satışı kafaları karıştırdı. Deutsche Bank'ın aldığı hisseyle, iki kanala ortak olup olmadığı tartışılıyor.
Doğan TV AŞ'nin yüzde 20 hissesinin Deutsche Bank'a satışının 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluşu Hakkındaki Kanun'a aykırı olarak gerçekleştiği öne sürüldü. Kanunun 29- (a) fıkrasında "Finans kurum ve kuruluşlarına radyo ve televizyon yayın izni verilmez. Bu kuruluşlar radyo ve televizyon yayın izni almış şirketlere ortak olamazlar" hükmü getirilmesine rağmen, Deutsche Bank'ın Doğan TV A.Ş'nin ortağı olmasının hukuki sorun doğurabileceği ifade edildi.

Kanal D ve CNN'e ortak mı?

RTÜK yasasına göre, Doğan TV A.Ş'nin, oranı ne olursa olsun hisselerinin Deutsche Bank'a ya da herhangi bir bankaya satılmasının, sözkonusu kanalı hukuki açıdan tartışmalı hale getirebileceği kaydedildi. Doğan Yayın Holding'in CNN-Türk ve Kanal D'nin de yüzde 98'ine sahip olan Doğan TV. A.Ş'nin yüzde 20'sine yakın hissesini 150 milyon dolar karşılığında Deutsche Bank'a satması çetrefilli soruları beraberinde getiriyor. İlgili kanunun arkasından dolaşılması suretiyle delindiğini belirten uzmanlara göre, bu durumda Deutsche Bank, CNN Türk ve Kanal D'nin bütüne yakın hisselerini kontrol eden Doğan TV A.Ş üzerinden bu iki kanalın da ortağı oluyor. Doğan TV AŞ'nin satışıyla ilgili görüşmeler 14 Nisan 2005 günü İMKB'ye bildirildi. Ancak ne bu bildirimden sonra ne de geçtiğimiz günlerde satışın gerçekleştiği açıklanmasına rağmen İKMB, SPK ve RTÜK yetkililerinin sözkonusu satışın RTÜK Yasası'na uygun olup olmadığı hakkında henüz bir uyarıda bulunmamaları dikkat çekici bulundu.

Yayın izinlerinin durumu

Doğan Yayın Holding ve Deutsche Bank AG. arasında varılan anlaşmaya göre Doğan TV A. Ş'nin 7 kişilik yönetim kurulunun bir üyesi Deutsche Bank tarafından atanacak. Satışın gerçekleşmesiyle Doğan TV A.Ş, Doğan Yayın Holding bünyesindeki CNN Türk ve Kanal D'nin yanısıra 2 ulusal kanal, Dream TV müzik kanalının da içinde yer aldığı 4 kablolu Tv, 3 radyo kanalı ve ANS prodüksiyon şirketiyle birlikte, Türkiye'deki Tv-radyo ve reklam pazarının yüzde 29'una sahip iştiraki olacağı kaydedildi. Doğan TV'nin yüzde yirmi hissesinin Deutsche Bank AG'ye satışı nedeniyle söz konusu kanalların yayın izinleri bakımından sorun doğurabileceği öne sürülüyor.

Yabancı şirketlerin ortaklığı için şartlar


MADDE 29. Radyo ve televizyon yayın izni verilen veya verilecek anonim şirketlerin hisse oranları ve şirket yapısıyla ilgili uyulması gereken diğer hususlar şunlardır:
a) Siyasî partiler, dernekler, sendikalar, meslek kuruluşları, kooperatifler, vakıflar, mahallî idareler ile bunlar tarafından kurulan veya bunların ortak oldukları şirketler, iş ortakları, birlikler ile üretim, yatırım, ihracat, ithalat, pazarlama ve finans kurum ve kuruluşlarına radyo ve televizyon yayın izni verilmez; bu kuruluşlar radyo ve televizyon yayın izni almış şirketlere ortak olamazlar.
b) Bu kanuna göre radyo ve televizyon yayın izni, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre sadece radyo ve televizyon yayıncılığı, haberleşme, eğitim, kültür ve sanat amacıyla kurulmuş anonim şirketlere verilir. Aynı şirket ancak bir radyo ve bir televizyon işletmesi kurabilir.
g) Özel radyo ve televizyon yayın kuruluşlarının hisse senetlerinin halka arzında 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'na göre Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin almadan önce Üst Kurul'un onayının alınması şarttır.
h) Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda yabancı sermayenin payı ödenmiş sermayenin % 25'ini geçemez.
ı) Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda ortak olan gerçek veya tüzel yabancı kişi bir başka radyo ve televizyon kuruluşuna ortak olamaz.



6 Haziran 2005
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED