AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Cenaze Namazında Abdest ve Duruş

Muhterem Hocam, bir TV Proğramında bir prof, "Cenaze namazı dua amaçlı olduğu ve diğer namazlardan ayrılan yönlerini sıraladıktan sonra 'Cenaze namazı abdestsiz de kılınabilir' dedi. Bu görüşün kaynağı var mı? Cevaplandırırsanız memnun olurum, selâm ve hürmetlerimle... (Abdullah Çolak)

Cenaze namazında en arkada bulunmak makbulmüş, ne dersiniz? (M.Aslı)

Cenaze namazı, ölen bir müslümana verilen değer dolayısıyla son görevlerden biri olarak, özel şekilde kılınan farz-ı kifaye bir namazdır. Cenaze namazı, diğer namazlardan farklı olarak, rükû ve secdesizdir.

Cenaze Namazının Şartları

Namazın genel sıhhat şartları, cenaze namazı için de aynen geçerlidir. Dolayısıyla, cenaze namazının sahih olması için, sünnî fukaha çoğunluğu, abdestli olmayı zorunlu görür. Yalnızca Şa'bî adlı sünnî fakih, cenaze namazında taharet (abdest) şartını aramaz. Bu yaklaşıma göre, rükû ve secde bulunmadığından, cenaze namazına cenaze namazı değil, dua denilmesi uygun düşer. (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-Müctehid, 1/194, Türkçesi: Bidâyetü'l-Müctehid, 1/462-3, Beyan Yayınları) Aynı şekilde Caferî Mezhebi de ölüye namazda, hadesten ve necasetten taharet şartları ile diğer namaz şartlarını aramaz; ancak ihtiyat, namazdaki bütün durumların, cenaze namazında da gözetilmesidir.

Abdestsiz bulunulur da cenaze namazının kaçırılma endişesi varsa, Hanefi Mezhebine göre, teyemmüm ederek cenaze namazı kılınabilir; diğer üç sünnî mezhebe göre ise, cenaze namazı teyemmümle kılınmaz.

Bu bilgiler ışığında, cenaze namazı abdestsiz de kılınabilir görüşü, sünnîler açısından makbul bir görüş değildir. Cenaze namazı, temelde ölüye bir dua niteliğinde olmakla birlikte, tıpkı diğer namazlar gibi aynı ciddiyetle ve aynı sıhhat şartları gözetilerek kılınmalıdır. Abdestsiz olunan durumlarda, ya hızlıca sembolik abdest ve gusül anlamında olan teyemmüm edilmeli, ya da cenaze namazı farz-ı kifaye olduğu için başka kılanlar bulunduğunda kenarda beklenmelidir.

Cenaze Namazında Safların Duruşu

a) İmamın Duruşu: Cenaze namazında imam, cenazenin göğsü hizasında durur; Şafiîlere göre erkeğin baş, kadının göbeğinden aşağısı hizasında durur.

b) Cemaatın Duruşu: Cenaze namazında safların normal durumlarda üç tane olması sünnettir. Bu sayıdan fazla olarak tutulan saflar, yine tek sayılı olarak tutulur. Cenaze namazına katılan cemaat, imamın hemen arkasında saf tutmaya başlar; Şafiîlere göre, cenaze namazında imamla aynı hizada durmak mekruh değildir.

c) Kadınların Duruşu: Cenaze namazına katılan kadınlar, sünnet olan saf tutma düzenine göre, erkeklerin arkasında saf bağlar; ancak erkeklerin önünde ve yanında da durabilirler. Türkiye'de birkaç yıl önce, sanki bu konuda dinî bir engel varmış gibi arkası iyi ki gelmeyen gereksiz ve sevimsiz bir-iki tartışma ve olay da yaşanmıştı.

Cenaze namazında en arka saf, diğer namazlardan farklı olarak, en faziletli saf olarak kabul edilir. Bununla birlikte, en arka safta duracağım diyerek, gereksiz engellemeler ve tartışmalar yapmak veya yapılmasına sebep olmak yerine, cenazenin bulunduğu musallâ taşının yanından itibaren sırayla saf oluşturmak işin doğrusudur. En ön safı, cenaze namazı kılınan ölünün yakınlarına bırakmak uygun düşer.


6 Haziran 2005
Pazartesi
 
VECDİ AKYÜZ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED