AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

T E K N O L O J İ K
Alan adında
üç ayrı sistem

ODTÜ Alanadı Yönetimi'ne alternatif bir alan adı sistemi, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Türkiye'ye getiriliyor. Bunun yanısıra Türkçe karakter kullanılabilen alan adlarının dağıtımı da sürüyor. Üç başlılık, bir tekelin kalkması gibi gözükse de şirketler için maliyetli olacağa benziyor.

İnternet adresleri konusunda Türkiye'de ODTÜ tekeli hakimdi. Bu tekel yavaş yavaş kırılıyor. Özellikle jenerik isim denilen, bir kavramı ya da sektörü belirleyen kelimelerin dağıtımı konusunda sabıkası bulunan ODTÜ Alanadı Yönetimi'ne alternatif bir alan adı sistemi, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Türkiye'ye getiriliyor. Bunun duyurusu geçtiğimiz hafta yapıldı. Yeni sistemle, "com.tr" adresler yerine "www.sirketadi" gibi adresler de kullanılabilecek.

Şirketlere maliyet getirecek

Bu iki alternatif alan adı sisteminin dışında bir de Türkçe karakterler içerek alan adı sistemi var. Bu sistemin de Türkiye'de dağıtımı bir özel şirket tarafından gerçekleştiriliyor. Alan adı verilmesinde bu kadar çok başlılık, ODTÜ tekelinin kalkması açısından olumlu gibi gözükse de, bunun şirketlere yansıması maliyetli olacak gibi gözüküyor. Her şirket, bu üç alan adı sistemden de kendi ürün ve markalarını temsil eden adresleri satın alıp elinde tutmak isteyecektir. Çünkü önemli marka ve şirket isimleri alanadı tacirleri tarafından satın alınıp bu şirketlere astronomik rakamlarla satılmak istenmektedir. Bunun önüne geçmek için her şirket farklı uzantılardaki alan adlarını alıp bunları denetiminde tutmaktadır.

Her sistemden ayrı alan adı

Bir örnek vermek gerekirse, ODTÜ'den "www.yenisafak.com.tr", Türkçe adres veren sistemden "www.yenişafak.com", TBD'den "www.yenisafak" adreslerini almak ve bunların takibini yapmak gerekecek. Tek markası bulunan kurumlar için bu fazla maliyetli gibi gözükmese de, birden fazla marka, ürün ve şirket sahibi olan kuruluşlar, üç ayrı kuruluştan farklı uzantılarda adresler almak zorunda kalacakları için alan adı maliyetleri büyük oranda artacaktır.

Uzantısız adres 1000 dolar

ODTÜ halen "com.tr" ve "net.tr" adresler için yıllık 25 YTL., "org.tr" uzantılı adresler için ise 15 YTL. almakta, uluslararası geçerliliğe sahip "com", "net" ve "org" gibi adresler ise çeşitli firmalardan yıllık 5-10 dolar arası fiyatlarla temin edilebilmektedir. TBD'nin Türkiye'ye getireceği uzantısız adresler için 1000 dolar gibi astronomik bir ücret talep ettiği de gözönüne alınırsa, şirketlerin işi zor!

  • http://www.nic.tr

  • http://www.tbd.org.tr

  • http://www.netpia.com


    Windows sorunlarını çözmek için kılavuz

    PC World dergisi bu ay Windows işletim sisteminde çokça karşılaşılan sorunların çözümü için bir kılavuz sunuyor. Dergideki diğer konular şöyle: Casuslara engel olun, İnternet'in En'leri, Tam sürüm 36 oyun, 55 Ekran kartını test ettik, Linux ipuçları, Evinizi film stüdyosuna çevirin, Jabra SP500 ile telekonferans, FileMaker Pro 7. Dergiyle birlikte yazılım 4 CD'si veriliyor.

  • http://www.pcworld.com.tr


    Hızlı Sistem 7.2 megapiksellik Exilim'i getirdi

    Hızlı Sistem, CASIO'nun 7,2 megapiksel yüksek çözünürlüklü yeni Exilim Z750 modelini piyasaya sundu. CASIO Exilim Z750'in 7,2 megapiksellik üstün CCD sensör teknolojisi ile yüksek kalitede fotoğraflar çekebilir, çektiğiniz fotoğrafları 2,5 inç'lik LCD ekranda rahatça görebilir ve gösterebilirsiniz. Exilim Z750, 3x optik, 8x dijital olmak üzere toplam 24x zoom (yakınlaştırma) becerisine sahip. 8.3MB hafızaya sahip olan Exilim Z750'nin fotoğraf çekim kapasitesi, SD/MMC bellek kartlarıyla artırılabiliyor.

  • http://www.hs.com.tr


    Çin ile ticaret yapacaklara kılavuz

    Türk işadamlarına Çin ile ticarette yol göstermek, ithalat ve ihracat prosedürlerinde yardımcı olmak amacıyla kurulan bu site, dış ticaretle ilgilenen herkesin işine yarayacak. Bu ülkeden numune temin etmek ya da bu numune göndermek, alınacak ürünlerin testleri, pazar araştırması, üretimn teftişi, sevkiyat gibi bir çok konuda aradığınız bilgi için ChinaTurk.com'la temas kurabilirsiniz.
    chinaturk.com


    mbd@melihbayramdede.com
    www.melihbayramdede.com

  •  
    Çin'de Yahoo ve Google'dan sonra Microsoft da sansüre ortak oldu
    Büyük nüfusa sahip Çin pazarına girmek isteyen Amerika'nın internet şirketleri pazardaki yerlerini korumak için devlet eliyle sansüre ortak oluyor.
    Müzikçalar ve üç boyutlu oyunlar
    tek cihazda

    Gençlerin büyük ilgi gösterdiği MP3 çalarlarda oyun oynamak da mümkün. Benzer ürünleri Iriver markasıyla piyasaya sunan Güney Koreli, Reigncom Ltd. şirketi, yeni geliştirdiği dijital müzikçalarları tanıttı. Şirketin yeni ürünü U10 serisi cihaz, MP3 müzik çalar, FM bandlı radyo, 3D grafik video oyun, 3D resimler gösterebilme, gerçek zamanlı resim gösterimi, fotoğraf slaytları gösterme ve tekst dosyalarını gösterebilme özelliğine sahip. (AP)
    Güney Koreli LG,
    NTT DoCoMo ortak

    Güney Kore'li LG Electronics ile Japonya'nın en büyük iletişim şirketi olan NTT DoCoMo arasında yeni nesil cep telefonu teknolojileri geliştirmek amacıyla ortaklık anlaşması yapıldı. Komünikasyon alanında dünyanın en önde gelen 2 şirketinin yaptığı bu anlaşma ile 3G görüntülü cep telefonu teknolojisinde kısa vadede büyük gelişme sağlanması hedefleniyor. NTT DoCoM'nun CEO'su Masao Nakamura ile LG Electronics CEO'su S. S. Kim, yaptıkları ortak açıklamada; hem W-CDMA, hem de GSM/GPRS sistemine uyumlu dual-mode cep telefonları geliştirilmesine yönelik işbirliği anlaşması imzaladıklarını duyurdular.
    Karadeniz'e dair güzellikler 'net'te
    Karadeniz kültürüyle ilgili bilgi verme amacıyla kurulan bu sitede, bölge müzikleri, yaylalardan resimler, yöresel müzikler, fıkralar, Karanezi'nin ünlü kişileri gibi birçok bölüm bulunuyor. Bölgeyle ilgili haberlerin yanısıra, diler-seniz Karadeniz'in ünlü enstrümanlarından tulumdan nağmeler bile dinleyebilirsiniz.
    senozderesi.com

    Dijital video işlemek artık çok kolay
    Dijital kameralar ve fotoğraf makinalarıyla elde ettiğiniz görüntüleri düzenlemek ve üzerlerinde istediğiniz işlemleri yapmak hiç de zor değil. Bu kitapta ayrıntılı biçimde anlatılan konularla, yaptığınız çekimler üzerinde istediğiniz değişikleri yapabilirsiniz. Dijital Video düzenlemeyi Adobe Premiere Elements programını kullanarak anlatan kitapla birlikte, bu programın 550 MB'lık deneme sürümünü de içeren üç ayrı CD hediye ediliyor.
    pusula.com
    21 Haziran 2005
    Salı
     

    Melih Bayram Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED