AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y E M E K
Serin bir yazı için karpuz

Sıcak yaz günlerinde akla ilk gelen en lezzetli serinleme yöntemlerinden birisi şüphesiz karpuzdur. Yazın her fırsatta yediğim karpuz-peynir-sıcak ekmek üçlüsü, benim için mevsimin vazgeçilmez lezzetidir. Özellikle bir de karpuz Diyarbakır'dan gelmişse, birçok yemeğin yerini doldurabilecek hazzı verir. Karpuz, doyasıya yenilse de vücuda herhangi bir rahatsızlık vermez. Aksine, içerdiği bol su ve vitaminlerle serinletmeden ziyade sağlıklı beslenmemizde önemli bir rol oynar.

Latince ismi "Citrullus Vulgaris" olan karpuz kabakgillerdendir. Anavatanı Afrika'nın tropikal bölgeleri olan karpuz, buradan önce Akdeniz ülkelerine ve daha sonra ticari gemilerle Akdeniz ülkelerinde, en sonunda tüm dünyaya yayılmıştır. Eski Mısırlılar zamanında karpuzun yetiştirildiği antik kalıntılardaki duvarlara yapılan resimler sayesinde tespit edilmiştir.

KARPUZ ÇEŞİTLERİ

Bugün dünyada yaklaşık 500 çeşit karpuz yetişmektedir. Bunlar kabuğunun, çekirdeklerinin biçimine, rengine ve ağırlığına göre farklılık gösterir. Özellikle Temmuz ortasından Ağustos sonuna kadar bol miktarda bulunan karpuz, alaca yeşil, sert kabuklu büyük meyveler veren, bir yıllık otsu bitkidir. Karpuzlar renk, şekil ve yetiştiği yere göre isim alırlar: l Yeni Dünya Karpuzu: Marmara bölgesinde çok ekilir. Açık yeşil renkte ince kabuklu, koyu kırmızı, gevrek, tatlı ve etlidir. Çekirdekleri beyaz ve küçüktür. l Alacalı Karpuz: Açık yeşil kabuk üzerinde muntazam koyu lekeler vardır. Kabuğu gevrektir. Eti pembe kırmızı, çekirdekleri siyahtır. l Kara Karpuz: Kalın, koyu yeşil kabuklu, çok sekerli ve lezzetli, etinin orta kısmı buzlu gibi görüldüğünden kara buz karpuzu da denir. Çekirdekleri küçük ve kırmızı renklidir. Siyah olanları da vardır. l Gülle Karpuzu: Geç yetişen, kışlık bir çeşittir. Koyu yeşil renkte ve gülle şeklindedir. l Washington Karpuzu: Erken yetişen tatlı, kabuğu ince bir karpuz çeşidi. l Diyarbakır Karpuzu: Alaca yeşil, çok kalın kabuklu, yuvarlak ve söbü biçiminde, ortalama 20-30 kg gelebilen iriliktedir. 50-60 kg gelenleri de vardır. Fazla şekerli sayılmaz, eti de posalıdır.

KARPUZUN FAYDALARI

  • Kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.

  • Bağırsak hareketlerini düzenliyor, bağırsak kanserini önlemede rol oynar.

  • Yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlere oldukça verimli sonuç verir.

  • Böbrekleri çalıştıran ve idrar söktüren karpuz, böbreklerdeki üre ve ürat tuzlarını temizlemesi nedeniyle kum ve taştan şikâyeti olanlara önerilir.

  • Karpuzun mümkün olduğunca kırmızı bölümün altındaki beyazımsı kısmını, çok tok değilken tüketmek gerekir.

  • Vücudu temizleyici ve su kaybını önleyici özelliği bulunur.

  • Kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

    KARPUZ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

    Tatlı, sulu ve olgun bir karpuz seçmek için birkaç noktaya dikkat edilmesi gerekir. Karpuzun kabuğunun rengi mat olmalı ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısım kolayca çıkmalıdır. Şekli simetrik olmalıdır. Toprağa oturan kısmının rengi açık sarı olmalı, beyaz veya yeşil olmamalıdır. Olgun karpuz süresi çok uzun olmamak şartıyla oda sıcaklığında tutulmalıdır. Buzdolabında 1 hafta süreyle saklanabilir. Eğer kesmece karpuz alacaksanız, içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edin. Çekirdeksiz karpuz alıyorsanız dikkat edilmesi gerekir. Çünkü çok fazla beyaz çekirdek, karpuzun olgunlaşmadan toplandığını gösterir.

    Bostanların kanunnâmesi Kanunnâme-i İhtisabı Bursa

    Bostanlara ait eski kanun bilirkişilere ve şehir ileri gelenlerine sorulduğunda şöyle cevap verdiler ki, eski kanuna göre kavun, karpuz ve benzerleri pazaryerine geldiklerinde şehir halkından keyfi isteyenler alıp faydalanırlardı. Şimdi dört beş yıldır ki birçok pazarcılar birleşip bağ, bahçede yaptıkları gibi kavun, karpuz ve hıyar bostanlarını da alıp depo ederler. Bunları birkaç dükkânda satarlar, kazancını ağalar, adamları paylaşırlar. Her hususta birlik oldukları için de Müslümanlar bu işten zarar görürler, akçaları pul yerine geçer diye sızlandılar. Onun için bundan böyle eski kanuna göre işlem yapılsın denildi. Bu emrin yerine getirilmesine Padişah hükmü gönderilirse çok yerinde olacak. Eski kanun uygulanıp Müslümanların geçimine yarayacak ve Padişahın cennet mülküne, devlete, kıyamete kadar hayır dualarına sebep olacak. Karpuzun ilkin dört okkası bir akçeye, iki günden sonra altı okkası bir akçeye, beş altı günden sonra sekiz okkası bir akçeye olacak. Karpuz tarımı, dünyada ve ülkemizde oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Dünya karpuz üretiminin %20'si Türkiye'de yapılmaktadır. Ülkemizde hemen hemen her bölgede yetiştirilmektedir.

    KARPUZ REÇELİ

    Malzemeler: Reçel İçin: 1 kg. karpuz kabuğu - 4 lt su - 250 gr sönmemiş kireç Şurup İçin: 1,5 kg. şeker - 750 gram su - 1 limon suyu veya 1. 5 gram limon tuzu Hazırlanışı: Karpuz reçeli yapımı için yeşil kısımları temizlenen kabuklar küp şeklinde parçalara ayrılır. Karpuz reçeli yaparken, küp şeklinde parçalara ayrılmış karpuz kabukları kireç suyuna konur ve bir gece bekletildikten sonra şurupla pişirilir. Bunun için 250 gr. sönmemiş kireç 4 litre suda karıştırılarak söndürülür. Kireçli su bir müddet kendi halinde bırakılarak durulması beklenir. Üst kısımda toplanan duru kireç suyu karpuz kabukları üzerine dökülür. Bir gece bekletildikten sonra kaynamakta olan şurup içine atılarak pişirilir.

    KAPRUZ-KAVUN SUYU

    150 gr karpuz ve 100 gr kavunu robotta ezin. Yarım limon suyu ve yarım çorba kaşığı vanilya ekleyip karıştırın. Buzdolabında 5 dakika bekletip servis yapın.

    LEZZETLİ SÖZLER

    Kimse aç karnına bulgur yemez,
    Kimse fakir olmak istemez,
    İnsan çatlar kendini beğenmezse,
    Kimse yoğurdum ekşi demez
    (Atasözü)


  • 25 Haziran 2005
    Cumartesi
     
    RAMAZAN BİNGÖL


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED