T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 4 AĞUSTOS 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Öğretmen ve öğretmen adaylarına dair karar

Danıştay 2 ve 12. Daireleri yaptıkları ortak toplantıda, öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürürlüğünün durdurulmasını isteyen Türk Eğitim Sen'in istemini karara bağladı. İşte karardan önemli bölümler...

1- Eş durumu

Atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde 04.03.2006 tarihinde yapılan değişiklikle özür durumundan yer değişikliği talebinde bulunabilmek için adaylığın kaldırılmış olması şartı getirilmiştir. Danıştay, bu düzenlemenin yürürlüğünün durdurulması yönündeki istemi, yürütmenin durdurulması koşullarının gerçekleşmemesi nedeniyle reddetmiştir. Esastan aksi yönde karar verilinceye değin 4.3.2006 tarihinde getirilen uygulamaya devam edilecektir.

2- Öğrenim durumu

Atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin "Öğrenim durumu özrü" başlıklı maddenin iki fıkrasının yürütülmesinin durdurulması istenmişti. Bu fıkralardan birisi, zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi olan öğretmenlerin bu özür durumundan yer değişikliği isteğinde bulunabilmeleri için zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamış olmaları gerektiğine, diğeri ise orta öğretime alan öğretmeni yetiştirmeye yönelik Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programına devam etmekte olanlar, özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olanlar ve kayıtlarını bir yıl süreyle dondurmuş olanlar ile lisans düzeyinde bir yüksek öğrenim programına kayıt hakkı kazanan öğretmenlerin yer değiştirme isteklerinin değerlendirmeye alınmayacağına ilişkindir.

Danıştay her iki fıkra hakkındaki yürürlüğü durdurma istemini reddetmiştir.

3- Askerliğin hizmet süresinden sayılmaması

Yönetmelik maddesine göre askerlik süresi dahil aylıksız izinde geçen süreler hizmet süresinde değerlendirilmemektedir. Türk Eğitim Sen, dava dilekçesinde "askerlik dahil" ifadesinin yürütülmesinin durdurulması istemişti. Mahkeme bu talep için de yürürlüğün durdurulması için aranan şartların gerçekleşmediğini belirtmiştir.

4- İhtiyaç fazlası öğretmenlerin dağıtımı

Atama ve yer değiştirme yönetmeliğinin 35'inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Bu şekilde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi hâlinde bu durumdaki öğretmenler öncelikle il içinde, il içinde alanına uygun bölüm veya meslek alanı bulunmaması hâlinde ise istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle il dışında ihtiyaç bulunan yerlere yer değiştirme suretiyle atama yapılarak giderilir" hükmün yürürlüğünün durdurulması yönündeki istem de, Danıştay tarafından reddedilmiştir.

5- Öğretmen adaylarından bilgisayar bilgisi istenmesi

Milli Eğitim Bakanlığı 4.3.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımladığı yeni atama ve yer değiştirme yönetmeliği ile ilk defa öğretmen olarak atanacaklarda "en az üç kredilik bilgisayar eğitimi almış olmak veya Bakanlık onaylı bilgisayar kullanım belgesine sahip olmak" şartını getirmişti. Bu şart MEB'in yayımladığı kılavuz taslağında da aynen yer almıştır. Ancak, Danıştay 2 ve 12. Daireleri verdikleri kararda yönetmeliğin bu hükmünün yürürlüğünü durdurmuştur.

Danıştay, kararında şu görüşler yer almıştır: "bir başka ifadeyle bu koşulu taşımayanlara, bu niteliği kazanabilmeleri amacıyla tanınması gerekli olan makul bir süreyi içermediği, dolaysıyla dava konusu düzenlemenin, bu niteliği taşıyanlarla taşımayanlar arasında fırsat ve imkan eşitsizliği olarak adlandırılabilecek bir sonuç yarattığı açık olduğundan, söz konusu düzenleme belirtilen durumu itibariyle hakkaniyete aykırılık oluşturmaktadır."

Danıştay'ın bu kararına göre, 2006/2 atama kılavuz taslağındaki düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıkarılacaktır.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi