T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 17 HAZİRAN 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Gökçek'in izinleri kaldırması hukuka uygun mu?

Eşim ASKİ'de çalışıyor. M. Gökçek'in 1 ekime kadar tüm izinleri kaldırdığı söylenmiş. Memurların, en çok izne ihtiyaçları olduğu bir dönemde, izinleri kaldırılabilir mi?

Yıllık izinlere ilişkin düzenleme 657 sayılı Kanunun 103'üncü maddesinde yer almaktadır. Bu hüküm şu şekildedir:

"Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer."

Hükümde dikkat edileceği üzere "amirin uygun bulacağı zamanlarda" ibaresi bulunmaktadır. Bu ibare, amire yıllık izinlerin hangi dönemlerde kullanılabileceğine dair yetki vermektedir. Bu nedenle mevzuat açısından bir sorun görünmemektedir.

Ancak, amirlerin yapacağı her işlemin kamu yararına uygun ve hizmet gereği olarak yapılması gerekmektedir. Sayın Gökçek'in kullandığı bu yetkinin hukuka uygunluğunu ise mahkemeler denetlemektedir. Siz konuyu yargıya taşırsanız, yapılan işlemin hizmet gereğine uygun olmadığını ve kamu yararı taşımadığını ispatlamalısınız. Bunu ispatlarsanız açacağınız davayı kazanabilirsiniz.


Teknik personelin maaşı ilçeden ilçeye değişir mi?

1 Mayıs'ta ziraat teknisyeni olarak atandım. 11/3'ten başladım. Benimle aynı tarihte göreve başlayan arkadaşlarım, aynı durumda olmamıza rağmen maaşta 50-150 YTL fazla alıyorlar. İl'den il'e farklılık olabilir mi?

Memurların maaş unsurları arasında çok farklı ödeme kalemleri bulunmaktadır. Zam ve tazminat bunlardan sadece bir tanesi olup, aynı zamanda en önemlisidir. Zam ve tazminatlar 657 sayılı Kanunun 152'inci maddesine dayanılarak ve bu maddede belirtilen sınırlar içerisinde kalınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenmektedir.

2006 yılına ilişkin 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ise geçtiğimiz aylarda yayımlandı. Bu kararnamenin tazminatlara ilişkin bölümünde, Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan personele uygulanan tazminat oranları yer almaktadır. Bu kararnamede tüm teknik personele aynı şekilde uygulanan oran yanında, ayrıca bölgelere göre verilen bir ek tazminat oranı daha bulunmaktadır.

Kararnamede 7 bölge bulunmaktadır. Birinci bölge ile yedinci bölge arasında, unvandan unvana değişiklik olmakla birlikte, 30 puana yakın fark bulunabilmektedir. 30 puanlık fark (9500*0,04265) *%30= 120 YTL'lik bir fark+ anlamına gelmektedir.

Bir diğer husus da şudur: Bölgeler il bazında düzenlenmemiştir. Örneğin il merkezi 3. bölgede iken ilçeler 4. bölgede yer alabilmektedir. Bu şu anlama gelmektedir: Aynı il'in farklı ilçelerinde çalışan teknik personelin maaşları bile farklı olabilir. Bölgelerde yer alan il ve ilçelerin tam listesi 2006/10344 sayılı kararnamenin ekinde yer almaktadır.


KPSS ile atandığı sırada, askerde olan kişi ne yapmalı?

Ben askerlik vazifemi yapıyorum. KPSS ile Tarım Bakanlığına teknisyen olarak yerleştirildim. Ama atamam yapılmayacağı iletildi bana. Ben ne zaman mahkemeye başvurmalıyım?

Askerde iken ataması yapılan memurların haklarının saklı tutulması gerektiğine dair bir çok Danıştay kararına bu köşede yer verdik. Ancak, 657 sayılı kanunda değişiklik yapılmadığı için, hala kamu kurumları, askerde iken ataması yapılanların haklarını saklı tutmamaktadır. Bu durumdaki kişilerin haklarını arayabileceği tek merci yargıdır.

Ancak yargıya başvurmak için süre sınırı vardır. Bu süre 60 gündür. İdarenin olumsuz cevabının tarafınıza ulaştığı tarihten itibaren 60 gün içerisinde dava açmanız mümkündür. Davayı idare mahkemesinde açmalısınız.


KPSS'ye girmek için ne zaman istifa etmeliyim?

657'e tabi olarak atandım ve şuan çalışıyorum. Fakat hiç memnum değilim. Benim, 2006 KPSS'ye girebilmek için, ne zaman istifa etmem gerekiyor?

İlk önce şu hususu belirtelim: KPSS'ye girmek için istifa etmeye gerek yoktur. Ancak, istifa etmeyi düşünen memurların, istifasının kabulü ile başlayan memur olamamasına ilişkin sınırlamanın ilk ve son tarihini iyi hesaplaması gerekmektedir.

1- İstifada İlk Tarih

657 sayılı Kanuna göre, bir memur eğer usulüne göre istifa etmiş ise 6 ay; usulüne uymadan istifa etmiş ise en az bir yıl geçmeden tekrar memur olamamaktadır. Buna bekleme süresi denmektedir.

Devlet memuru istifa isteğini yazılı olarak kurumuna bildirmektedir. Kurum, bu isteği bir ay içinde karar bağlar. İstifanın kabul edilmesine dair bir onay alınır. Bu onayda "... tarihinden geçerli olmak üzere çekilme isteğinin kabulü" şeklinde bir tarih yer alır. Bu onay ilgili memura tebliğ edilir. 6 aylık ve 1 yıllık bekleme süreleri bu tarihten başlar.

2- İstifada Son Tarih Hesaplaması

Önce şu hususlara çok dikkat etmek gerekmektedir: KPSS'de üç önemli tarih vardır. Birincisi sınava girildiği tarih, ikincisi boş kadroların açıklandığı tarih, üçüncüsü ise yerleşen kişinin yerleştiği kurumca atamasının yapıldığı tarih... İstifa eden bir Devlet memurun, belirli bir süre yeniden memur olmamasına dair sınırlayıcı düzenlemenin son tarihi, yerleştirme yapılan kurumun atama onayındaki tarihtir.

3- Süreler Sadece Memurlar İçindir

Yukarıda yer alan tüm açıklamalar, sadece bir memur kadrosundan istifa edip başka bir memur kadrosuna geçecek olan memura ilişkindir. Bir memur, KPSS ile bir KİT'e yerleştiğinde (399 sayılı KHK'nın II sayılı cetveli) bu bekleme sürelerine tabi değildir. Direkt istifa edip KİT'deki sözleşmeli göreve başlayabilir. Zira belirttiğimiz üzere bekleme süresi sadece memurlar içindir.

4- Okur'un Sorusu

Okur'un sorusuza gelecek olursak; Boş kadroların ne zaman yayımlanacağı ve bu kadrolara hangi süreler içerisinde başvurulacağı şuan belli değildir. Buna ilişkin ilan sınavdan sonra yayımlanacaktır. Ancak istifa etmeniz halinde ilk istifa tarihi ile istifa sonrasında beklenilecek sürenin son tarihi, yukarıdaki açıklamaya göre hesaplanacaktır.

5- Bir Örnek

Aday, memur olarak çalışıyor olsun ve usulüne uygun olarak istifa etsin. İstifası 15.06.2006 tarihinden geçerli olmak üzere kabul edilsin ve ilgiliye tebliğ edilsin. Bu aday önlisans mezunu olarak Eylül 2006'daki KPSS'ye girsin. Kasım ayında ÖSYM boş kadroları açıklasın. Başvurular için de son gün 15 Kasım 2006 olsun. Yerleştirme sonuçları 28 kasım 2006'da açıklansın ve aday, Orman Genel Müdürlüğüne yerleşmeye hak kazansın. Orman Genel Müdürlüğü de 16 Aralık 2006 tarihinde kişinin atamasını yapsın.

Bu adayın istifasından sonra memur olamayacağı sürenin başlangıcı 15.06.2006'dır. Aday usulüne uygun istifa etmiş ise bu aday 16.12.2006 tarihinde yeniden memur olmaya başlayacaktır.

Yukarıdaki örneklemeye göre; 6 aylık sürenin son günün hesaplanmasında atamanın yapıldığı tarih yani 16.12.2006 tarihi esas alınacak ve adayın ataması yapılacaktır. Eğer Orman Genel Müdürlüğü 14.12.2006 tarihi itibariyle atamayı yaparsa kişi 6 aylık süreyi doldurmadığı için atanamayacaktır.

6- Okur'un istifa etmesine gerek yok

Burada bir diğer nüans ise memur olan bir kişinin KPSS için istifasına gerek bulunmadığı konusudur. Memur, KPSS ile başka bir kadroya yerleştiğinde, yerleştirmenin yapıldığı kurum memurun çalıştığı kurumdan muvafakat isteyecektir. Muvafakat verilmesinin ardından da memur diğer kurumda göreve başlayacaktır. Ancak, kamu kurumları ihtiyaçları olduğu için genelde muvafakat vermemektedir. Bu halde de muvafakat verilmemesi yönündeki işlemin kamu yararı taşımadığı gerekçesiyle dava açılmaktadır. Davanın nasıl sonuçlanacağı tarafların savunmasına bağlıdır

7- İkiden fazla istifa eden memur olamaz

657 sayılı Kanunun 92'inci maddesine göre bir memur iki defa istifa edebilmektedir. Üçüncü defa istifa ettiğinde, bu kişi bir daha memur olamamaktadır. Memurların, 25 yıllık hizmet süresini dikkate alarak, istifa etme kararını vermesi, daha uygun olacaktır.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi