T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 26 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hisarcıklıoğlu: MB'nin kararları yerinde ve doğru

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın YTL ve döviz piyasalarının etkin çalışması yolunda aldığı kararları, yerinde ve doğru bulduklarını bildirdi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu
Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu'nun aldığı kararları değerlendirdi.

MB'nin, para piyasalarında yaşanan aşırı dalgalanmalara karşı aldığı önlemlerin, piyasalardaki güveni sağlama ve belirsizlik ortamını azaltma yönünde çok önemli adımlar olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, yaşanan dalgalanmanın niteliği ve boyutu dikkate alındığında, sadece Merkez Bankası'nın değil, ekonomi yönetiminin de somut tedbirler almasının zorunlu olduğunu kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, orta vadeli politika taahhüdünün yinelenmesinin, istikrarın yeniden tesisi için önem taşıdığına dikkat çekerek, "MB'nin aldığı bu tedbirlerin beklenen etkiyi daha hızlı sağlayabilmesi için, maliye politikası ve yapısal tedbirlerle de desteklenmeli" dedi.

"CARİ HARCAMALAR KONTROL ALTINA ALINMALI"

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede, faiz harcamalarının artacağı da göz önüne alınarak, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki cari harcamaların kontrol altına alınması ve mali disiplinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Cari işlemler açığı probleminin kalıcı çözümünün, kurdaki hareketlerle değil, rekabet gücünü artırıcı mikro reformlarla güçlendirileceğinin görülmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Rekabet gücümüzü artıracak, cari açığın yapısal temellerini değiştirmeyi hedefleyen bir tedbirler dizisine ihtiyaç vardır.

Devlet yardımları düzenlemesinden başlayarak, hem Avrupa Birliği taahhüdünü, hem de yatırım ortamını güçlendirecek tedbirler gündeme getirilmeli.

BDDK, bankacılık sisteminde ve bir bütün olarak ekonomide büyük risk doğurduğu gözlemlenen kısa vadeli finansal operasyonlar üzerindeki gözetimini güçlendirmeli, bu tür hareketlerin para piyasalarında yol açtığı aşırı dalgalamalara karşı yeni kontrol ve uyarı mekanizmaları geliştirmeli."

STOPAJ UYGULAMASI

Birimler arasında koordinasyonun önemi daha belirgin hale geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ekonomiyle ilgili kamu kurumları arasındaki hem orta, hem de üst düzeydeki koordinasyon ve bilgi paylaşımının daha etkin hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanlığının, Hazine kağıtlarıyla ilgili, yurtdışında mukim yatırımcılara getirdiği (sıfır) stopaj uygulamasının, ayrım yapılmaksızın yurtiçinde mukim yatırımcılar için de uygulanması gerektiğini bildirdi ve şöyle devam etti:

"Kamu idaresinin bu şekilde yerli-yabancı ayrımına gitmesi hem Anayasamızdaki eşitlik ilkesine aykırıdır hem de piyasa dengelerini bozmaktadır. Hepsinden önemlisi, tüm bu tedbir paketleri, parça parça değil, birbirini tamamlayan bir bütün içinde tasarlanarak kamuoyuna en kısa sürede açıklanmalı."

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi