T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 26 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Rus-Türk ilişkilerinde bir ilk

Cumhurbaşkanı Sezer Çarşamba günü resmi bir ziyaret için Rusya'ya gidiyor. Bu, Türkiye'den Rusya Federasyonu'na Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olacak.

Türkiye-Rus ilişkilerinde bu hafta bir ilke imza atılıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 28-30 Haziran günlerinde Rusya Federasyonu'na resmi bir ziyarette bulunacak. Bu ziyaret, Türkiye'den Rusya'ya Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.

Cumhurbaşkanı Sezer, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün eşliğinde resmi bir ziyaret için Çarşamba günü Rusya Federasyonu'na gidiyor.

Böylece, Sezer, Rusya Federasyonu'nu ilk ziyaret eden Türk Cumhurbaşkanı olacak. Bundan önce Aralık 2004'da Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin, Türkiye'ye resmi bir ziyarette bulunmuştu.

30 Haziran'a kadar sürecek olan ziyaret sırasında Sezer, Putin'in yanısıra, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma Başkanı Boris Gryzlov ile de bir araya gelecek.

ENERJİ

Cumhurbaşkanı Sezer'in Vladimir Putin ile yapacağı görüşmelerde başta enerji olmak üzere ekonomik konular önemli bir yer işgal edecek. Bu çerçevede, Samsun-Ceyhan projesi dahil, boru hatları projeleri konusunun ağırlıklı bir konuyu oluşturacağı belirtiliyor.

İRAN

Moskova'daki görüşmelerde iki ülkeyi yakından ilgilendiren uluslararası sorunlar üzerinde durulacak. Bu çerçevede, İran konusunun gündemin başında bulunması bekleniyor.

Abdullah Gül'ün hafta sonunda İran'ı ziyaret ederek en üst düzeyde görüşmeler yaptığına dikkat çekilerek İran'ın nükleer programı sorununa çözüm bulunması konusunda İran'a "teşvik paketi" öneren "5-1" grubunda yer alan Rusya'nın, Türkiye'nin görüş ve izleminlerini öğrenmek istediği ifade ediliyor.

KIBRIS

Irak'ın yanısıra diğer ağırlıklı bir konuyu Kıbrıs oluşturacak. Türk tarafı, Ankara'nın Kıbrıs Eylem Planı ile BM Genel Sekreteri'nin Annan Planı'na ilişkin Kıbrıs Raporu'nun BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınması konusunda Daimi Üye Rusya'dan destek isteyecek.

Rum Kesimi ile yakın ilişkiler içerisindeki Rusya'nın Kıbrıslı Türklerin izolasyonunun sona erdirilmesi önerisini içeren söz konusu raporunun Konsey'de görüşülmesini engellediğine dikkat çekiliyor.

PKK, SAVUNMA

Türk tarafının PKK'nın, Rusya'nın terör örgütleri listesine alınmamasını bir kez daha isteyeceği görüşmelerde savunma sanayii alanındaki işbirliği konusu da gündeme gelecek. Bu çerçeve Rus tarafının, saldırı helikopteri önerisini yinelemesi bekleniyor.

Mozkova'nın, Rus Kamov şirketinin İsrail ile birlikte geliştirdiği "Erdoğan" helikopterini Türkiye'ye satma çabalarını sürdürdüğü, bu çabaların Sezer'in ziyareti sırasında yoğunlaştırılacağı ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Sezer'in ziyareti öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Mayıs sonunda Türkiye'yi ziyaret etmişti. Lavrov ile Ankara'da yapılan görüşmelerde Sezer'in ziyaretinin hazırlıkları yapılmış, İran ve Kıbrıs üzerinde durulmuştu.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi