T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 26 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çağlayan: Merkez Bankası'nın kredibilitesi test ediliyor

ASO Başkanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın kredibilitesinin test edildiğini belirterek, "Piyasalarda bir yangın var, bu yangının tükürükle söndürülemediğini gördük. Şimdi bahçe hortumu mu yoksa itfaiye hortumu mu gerekecek, bu günlük ihaleler sayesinde anlaşılabilecek" diye konuştu.

ASO Başkanı Zafer Çağlayan
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Para Politikası Kurulu'nun 2.25 puanlık faiz artırımı kararıyla Merkez Bankası'nın kredibilitesinin test edildiğini belirterek, "Piyasalarda bir yangın var, bu yangının tükürükle söndürülemediğini gördük. Şimdi bahçe hortumu mu yoksa itfaiye hortumu mu gerekecek, bu günlük ihaleler sayesinde anlaşılabilecek" diye konuştu.

ASO Başkanı Zafer Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, Para Politikası Kurulu'nun faiz artırımı kararının etkili olmaması durumunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalınabileceğini kaydetti.

MERKEZ BANKASI GÜVEN VERİCİ DEĞİL

Çağlayan, iki hafta içinde Merkez Bankası'nın faiz oranlarını 4 puan yükseltmek "zorunda" kaldığını ve piyasalara da iki kez müdahale ettiğini hatırlatarak, "Ancak ne yazık ki Merkez Bankası bugüne kadar soğukkanlı, kararlı ve piyasalara güven verici bir tutum sergileyememesi nedeniyle piyasalar üzerinde etkili olamamıştır" değerlendirmesini yaptı. Çağlayan, "Bugün faiz artırımı umarız piyasalardaki panik havasını yatıştırır" diye kaydetti.

Merkez Bankası'nın döviz piyasasındaki likitide sıkıntısı karşısında tavır alacağını ve döviz satım ihalelerini başlatacağını belirtemesinin altı çizilecek bir gelişme olduğunu belirten Çağlayan, günlük döviz satım ihalelerinin, Merkez Bankası'nın piyasadaki likidite sıkıntısının ve oluşan talep baskısının ölçülebilmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.

PARA SIKINTISI CİDDİ EKONOMİK SIKINTILARA YOL AÇAR

Çağlayan, "Piyasalarda yangın var, bu yangının tükürükle söndürülemediğini gördük. Şimdi bahçe hortumu mu yoksa itfaiye hortumu mu gerekecek, bu günlük ihaleler sayesinde anlaşılacak" değerlendirmesini yaptı. Merkez Bankası'nın "Olayların arkasından gitmeye devam etmesi durumunda o zaman eldeki bütün rezervin yangına dökülen bir bardak sudan fazla etkisi olmayacağını" savunan Çağlayan, bugün yaşanan para krizinin daha ciddi ekonomik sıkıntılara yol açacağı öngörüsünde bulundu.

OLAYLARA YÖN VEREN KAZANACAK

Piyasalarla Merkez Bankası arasında bir kaç haftadır süren "Sinir harbinde" yeni bir aşamaya gelindiğini belirten Çağlayan, sinirleri güçlü olan, proaktif olan, olayların gidişatın arkasından giden değil, olaylara yön verenlerin kazanacağını ifade etti.

Çağlayan, Merkez Bankası'nın faiz artırımına giderek enflasyonla mücadeleden vazgeçmeyeceğini açıkladığını hatırlatarak, "Bu çalkantı bir kaç ay sonra dindiğinde bu parasal kriz etkilerinin sınırlı kalması için herkesi soğukkanlı davranması gerektiğini" belirtti. Çağlayan şöyle devam etti:

"Şimdi paranın sıcağı soğuğu ile uğraşmayı bırakıp parayı iyi idare etmeye bakalım. Başta Merkez Bankası olmak üzere ekonomi yönetiminin kredibilitesinin test edildiği bir dönemden geçiyoruz. Bu testin başarılı sonuçlanması hepimizin çıkarınadır. Bunun için ekonomi yönetiminin de kararlılıkla yapısal reformalara devam etmesi, mali disiplini güçlendirecek adımlar atması ve reel sektörün rekabet gücünü gelişterecek mikroreformlar üzerinde yoğunlaşması gerekecektir. Aksi taktirde, ekonomide son dört yılda sağlanan kazanımların kaybedilmesi riski vardır."

  • ANKARA(ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi