T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 14 MART 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sınırlar polise emanet

Türkiye, sınır güvenliğini askerden polise devrediyor. Sınırlar artık yeni oluşturulacak 70 bin kişilik sınır polisi tarafından korunacak. Karada ve havada sınır polisi sorumlu olacak, denizde ise yetki askerde kalacak

Duygu
Güvenç

Türk sınırlarında sessiz sedasız bir 'değişim' yaşanıyor. AB'ye uyum çerçevesinde sınır kontrolleri askerden alınıp sivillere devredilecek. Son aşamaya gelen projeyle 70 kişiden oluşan bir 'sınır polisi' gücü oluşturulacak. Buna göre, karada ve havada kontrol sivillerde kalırken, denizlerde yetki askerde olacak. Doğu ve Güneydoğu'da devir süreci ise 'Türkiye'nin şartlarına bağlı' olarak belirlenecek.

2004 yılında Fransa ve İngiltere ile başlatılan Sınır Kontrolü Eşleştirme Projesi'nin Eylem Planı'nın bu ay içinde onaylanması bekleniyor. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı, Jandarma, MGK, Ulaştırma Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Eylem Planı'nda, sivil otoriteye bağlı ayrı bir kurumun oluşturulmasında uzlaşma sağlandı. İçişleri Bakanlığı'na bağlı olacak yeni kurum sınır muhafazasını sağlayacak.

ASKERDEN KISMİ DEVİR

Sınırlarda kontrolü sağlayan asker, yetki devrine prensipte 'tamam' dedi. Bu çerçevede kara ve havada yetki devrinin Batı'dan başlaması kararlaştırıldı. İlk adımın havada, Atatürk Havalimanı ile atılması kararlaştırılırken, karada uygulama ise Türkiye'nin batı sınırından başlayacak. Asker, denizde ise yetkilerini devretmedi. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin deniz güvenliğini Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlayacak.

Eylem Planı'nın hazırlanışı sırasında asker ve siviller arasında büyük bir uyum gözlendi. Askerler, zaman içerisinde kara sınırlarındaki yetkileri devretmeye itiraz etmedi. Ancak PKK nedeniyle karada başlayacak değişim için takvim oluşturulamadı, olağanüstü şartlarda askere sınırda tam kontrol hakkı tanındı. Sınır kontrolü projesi ile askerin 15 yıl içerisinde yetkilerini devretmesini bekleyen AB'nin istemine karşılık, Eylem Planı'na 'olağanüstü haller ve Türkiye'nin şartları' ifadesi eklendi.

İLK ADIM HAVADA

Türkiye'nin sınırlarında ilk büyük adım Atatürk Havaalanı'nda başlayacak. Türkiye'nin, kara sınırlarında da yetki batıdan başlayarak jandarmadan sınır polisine geçecek. Bunun için ilk adım Bulgaristan sınırı olacak, bunu Yunanistan ile kara sınırı takip edecek. 2 milyar dolarlık proje ile tüm sınırlar teknolojik araç ve gereçlerle donatılacak. Sınır kapılarında ısıya duyarlı kameralar kullanılacak. Sınır polisin yetki alanı ise 50 kilometrelik derinlikte olacak. Şu anda sınırlarda 250 bin asker ve polis görev yapıyor.

AB 685 bin euro verecek

Üç ülke arasında yürütülen sınır projesi, "Entegre Sınır Yönetimi- Eşleştirme Projesi" olarak adlandırılıyor. Sınır güvenliği ve kontrolünün AB normlarına göre yeniden belirlenmesi, AB ile müzakerelere başlayan Türkiye için 'şart' olarak görülüyor. Sadece Yunanistan'ın sınırlarını istisnai olarak askerler koruyor. Yakın tarihte Almanya ve Finlandiya da sınır güvenliğini sivillere devretti. AB'nin yeni üyesi Polonya'nın yeni sınır güvenliği için AB, 500 milyon dolarlık yatırım yaptı. Türkiye için yapılan ve AB Komisyonu'nun finansmanını sağladığı projede kara ve havada Finlandiya, denizde İngiltere model olarak alındı. AB Komisyonu tarafından desteklenen proje için 685 bin euro ayrıldı. İltica ve göçe karşı sınır kontrolünde yeni yapılanmayı başlatan Türkiye, yeni pasaport ve vize sistemiyle de sınır güvenliğini güçlendirecek.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi