T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 2 NİSAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bütün Danimarka Esma'yı izledi

Danimarka İslam dünyasını ayağa kaldıran karikatür krizinin olumsuz etkilerini silmeye çalışıyor. Ülkede ilk defa bir talk show programını başörtülü bir bayan sundu. Esma önceki akşam programıyla reyting rekoru kırdı

Danimarka televizyonlarından birinde ilk defa başörtülü bir kadın program sundu. Esma Abdül Hamit adlı bayan sunucunun 2/FYN televizyonunda yönettiği programda büyük çoğunlukla, Müslümanların tepkisine yol açan Danimarka gazetesi Jyallands Posten'in yayınladığı Hz. Peygamber'i terörist şekilde resmeden karikatür konusu tartışıldı.

Talk-show programı sunan Esma, "Ben Danimarka'da yaşayan başörtülü Müslüman kadınların imajının iyileşmesi için çalışıyorum ve o yönde bir çabam var" dedi. 24 yaşındaki genç sunucu Danimarka televizyonunda ilk defa başörtülü olarak program sunan bayan oldu.

29 Mart çarşamba günü Danimarkalı televizyoncu Adam Holm ile programa çıkan Esma, Danimarka televizyonundan kendisine gelen teklifi doğru yönde atılan bir adım olduğunu belirtti.

REYTİNG REKORU KIRDI

6 yaşından beri Danimarka'da yaşayan genç sunucu, Filistin kökenli Danimarkalı bir müslüman olmaktan ötürü gurur duyduğunu ve en büyük destekçisinin ailesi olduğunu söyledi. Sosyoloji alanında yüksek lisans yapan Esma, program gecesi reyting rekoru kırdı. Müslümanların sesi olduğuna inanan Esma kendisine eleştiriler gelebileceğini fakat bunların kendi kişiliğiyle ve sununmuyla ilgili olduğunu, hatalarının diğer müslüman bayanlara mal edilmemesi gerektiğini belirtti.

'PROVOKE OLMAYACAĞIM'

Danimarka halkından çok fazla sevgi dolu elektronik posta (e-mail) aldığını belirten Esma Hamit, "Aldığım bazı e-mailler eleştiriyor bazıları ise haksız yere saldırıyor ama İslam'ın bana öğrettiği şekilde asla provake olmayacağım" dedi. Yürüttüğü programın, Danimarka'da azınlık olarak bulunan müslümanlar ile Danimarka halkı arasında bir entegrasyona yol açacağını ümid ediyor. Danimarka'da müslümanlar Lüteriyen Protestanlarından sonra ikinci büyük dini kesimi oluşturuyor.

Danimarka imaj yenileyecek

Danimarka, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlerin yarattığı krizden sonra İslam dünyasında zedelenen imajını düzeltmek için harekete geçiyor. Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Fogh Rasmussen, Boersen gazetesine verdiği mülakatta, karikatür krizinin çıkmasından sonra Danimarka ile ilgili yapılan hatalı değerlendirmeleri ülkenin imajını zedelediğini ve bunun düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Rasmussen ''Danimarka'yla ilgili çizilen yanlış bir resimdir ve biz bu resmi düzeltmek için var gücümüzle çalışmalıyız'' dedi. ''Biz burada gerçekten amaca yönelik ve etkili bir kampanyadan söz ediyoruz'' diyen Rasmussen, ülkesinin imajını düzeltmek için alınacak önlemlerle ilgili detaylı bilgi vermedi. Öte yandan Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, karikatür krizinde Danimarka Hükümeti'ni sorumsuz davranmak ve İslam dünyası ile olan ilişkilere önem vermemekle suçladı.

  • ZEYNEP SANDIKÇI


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi