T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 2 NİSAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Motoshow coşkusunu vergi artışı gölgeledi

Hızla büyüyen motosiklet sektörünün en önemli gösterisi Motoshow Fuarı'nın açıldığı gün gelen ÖTV'de artış kararı sektör temsilcilerini üzdü

Türkiye'de motosiklet pazarında 2004'te 150 bin olan toplam satış 2005'te ikiye katlanarak 300 bine ulaştı. Bunun sonucu olarak Motoshow 2006 Fuarı, İstanbul'daki Dünya Ticaret Merkezi'nde 85 firma ve markanın katılımı ile 16 bin metrekarelik geniş bir alana taşındı. Sektördeki üreticileri 30 Mart'ta açılan ve bu akşam sona erecek fuarda en son modellerini gururla ziyaretçilere sunarken aynı gece TBMM'den gelen haber doğal olarak yüzlerin asılmasına neden oldu. Çünkü, motosikletler (mopedler dahil) için yüzde 8 olarak uygulanan ÖTV oranı artırılmıştı. Yeni kanuna göre motor silindir hacmi 250 cm3'ün altında olanlara yüzde 22 oranında, motor silindir hacim 250 cm3'ü geçenlere ise yüzde 37 oranında ÖTV uygulanmasına karar verilmişti. Gerçi hükümet bu yasayla yerli üretimi desteklemeyi amaçlamıştı, ama doğal olarak firmaların ilk aklına gelen motosiklet piyasasını daralabileceği olmuştu.

HIZ CANAVARLARI SAHNEDE

Bu arada fuarda 150 beygir gücü ile saatte 286 kilometre hız yapan Ducati 999 AR Zeroks Replica ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. 40 bin Euro'luk etiketi olan bu modelin yanında fuarın en pahalı modeli olma özelliğini gösteren el yapımı TT custom chopperin de hakettiği ilgiyi fazlasıyla gördüğü söylenebilir. TT, motor dışında tamamen el yapımı olarak sahibinin ölçülerine göre yapılmış. Fiyatı 45 bin Euro.

MOTANA'DAN YENİ MODELLER

SYM ve FYM marka motosikletler ile MASAI ATV'lerin Türkiye distribütörü Motana Motorlu Araç Pazarlama ve Ticaret A.Ş., Motoshow 2006'da motosiklet tutkunlarını ağarlayacak. Motana Motorlu Araç Pazarlama bu yıl standında distribütörlüğünü sürdürdüğü SYM modellerinden MIO 100, VS 150, HD 200 , JOYRIDE 200, VOYAGER 250 model scooterler ve WOLF 125 model commuter'ı sergileiyor.

  • İSTANBUL

    Hedeflerimiz aksamayacak

    Bisan Bisiklet A.Ş'nin Genel Müdür Yardımcısı Ünal Elkılıç ise scooter tipi motosiklet fiyatlarının 1000 YTL'ye kadar gerilediğini, uzun dönemli vadelerle ayda 80 YTL'ye motosiklet satıldığını belirterek, ÖTV oranının yükseltilmesinin, satış hedeflerini büyük oranda aksatmayacağını söyledi. Elkılıç: "Çünkü bu tip motosikletlerin alternatifi yok. Vatandaş 1650 YTL'ye aldığı iyi kaliteli bir scooteri 1850 YTL'ye alacak. Bu da çok fazla bir fark değil. Vergiye rağmen satışlar 250-300 bin seviyesinde gerçekleşir."

    Vergideki artış sektörü öldürür

    Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Ferruh Tanay, MOTED üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında ÖTV oranlarını artıran vergi kanunu tasarısını büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Kanunun motosiklet kullanıcıları için büyük bir darbe niteliği taşıdığını belirten Tanay, vergi oranlarının adeta bir emr-i vakiyle yükseltildiği görüşünü aktardı. Tanay, motosiklet sektörünün yeni yeni ayağa kalktığını, sektörde ciddi kar eden bir şirket bulunmadığını, dolayısıyla bu artış oranlarının sektörde sübvanse edilemeyeceğini kaydetti. Tanay, vergi artışlarının sektörde istihdam kaybına da yol açacağını belirterek, "Bu, sektörü öldürmek düşüncesiyle yapılmış bir uygulamadır" diye konuştu.

    BMW'in 4 yeni modeli fuarın ilgi odağı oldu

    Fuarda, 4 adedi yeni, toplam 15 adet BMW Motosiklet modeliyle yerini alan Borusan Otomotiv, hazırladığı finansman paketleriyle de yine motosiklet tutkunlarını mutlu ediyor. Yeni modeller BMW F 800 S, F 800 ST, R 1200 GS Adventure ve K 1200 GT'nin ilk kez motosiklet meraklıları ile buluşacağı fuarda 2005 yılının son ayında piyasaya çıkan ve dünyanın önde gelen motosiklet tasarımcıları tarafından "Best of Show" ünvanına layık görülen HP2 modeli de sergileniyor. Motorrad ürün yelpazesindeki tüm modellerin sergilendiği stantta ayrıca Rider Gear sürücü donanımı koleksiyonundaki son yenilikler de tanıtılıyor.

    Suzuki 2006'yı atılım yılı ilan etti

    Motosiklet teknolojisinde birçok kategoride lider konumda bulunan Suzuki, Motoshow 2006'da yeni ürünleri GSX R 600, GSX R 750, GSR 600, GSF 1200 SA, INTRUDER M1800R modellerini motosikletseverlerin beğenisine sundu. Suzuki Motosiklet Satış Müdürü Burak Kıray, 2006 yılının Suzuki için Türkiye'de atılım yılı olacağını söyledi. Türkiye motosiklet pazarında büyümenin 2006 yılında da artarak devam edeceğini kaydeden Kıray, "Bu yıl pazarda 250 cc üzerinde yüzde 40, altında ise yüzde 100'lük bir büyüme bekliyoruz. Bu yıl da motosiklet tutkunlarına sürprizlerimiz olacak" diye konuştu.

    Coupe ile Station birarada

    Son dönemlerde geliştirdiği taze fikirleriyle dikkat çeken Hyundai Avrupa Tasarım Merkezi, Cenevre Otomobil Fuarı ile birlikte herkesi bir kez daha şaşırttı ve Genus konseptiyle yepyeni bir tasarım çalışmasına imza attı. Hyundai'nin, D segmentinde bir coupe'nin dinamizmini station wagon'un esnekliğiyle bir araya getiren Genus konsepti 2.2 litrelik common-rail dizel motor ile birlikte 5 kademeli otomatik şanzıman kullanılıyor. Bu sayede dinamik, konforlu ve ekonomik bir sürüş elde edilirken dört tekerlekten çekiş sistemi ve 20 inçlik jantlar da aracın sportif ruhunu dışa yansıtıyor.

    Civic: En iyilerin en iyisi

    Honda, Yeni Honda Civic'in yüksek tasarım kalitesi ile 51'inci uluslararası "Red dot: Best of the best" (Kırmızı nokta: En iyilerin en iyisi) ödülünü kazandı. Honda daha önce de 2001 yılında Honda S2000 ile büyük ödülünün sahibi olmuştu. 41 ülkeden 2.068 projenin katıldığı ve 485 ürünün ödül aldığı yarışmada Civic'in tasarımı juri tarafından "bir devrime işaret ediyor" şeklinde değerlendirildi.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi