T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 2 NİSAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Geri dönüş çare değil

Daha önce rafa kaldırılan yeni Terörle Mücadele Kanunu'nun yeniden gündeme gelmesi tepki topladı. Mazlumder Başkanı: Hakların geri alınmasıyla terör çözülemez. İHD Başkanı: Yıllarca bu ülkede sıkıyönetim vardı ne oldu?

Başta Diyarbakır olmak üzere Güneydoğu'nun bazı il ve ilçelerinde başlayan şiddet olayları Terörle Mücadele Kanunu'nda (TMK) geriye dönüş endişesine neden oldu. İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş ve Mazlumder Genel Başkanı Cevat Özkaya, haklardan dönüşün çözüm olamayacağını ifade ettiler.
Yarın Başbakan Erdoğan'ın başkanlığı'nda yapılacak olan Bakanlar Kurulu toplantısında teröre karşı alınacak önlemler masaya yatırılacak. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün başkanlığında önceki gün toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nda (TMYK) Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Teşkilatı'nın ayrı ayrı sundukları raporlarda, tutukluluk süreleri, arama izinleri ve delillerin incelenmesi konusunda radikal değişiklikler talep edildiği ifade edildi. TMYK'da üzerinde durulan bir başka konunun ise buzdolabına kaldırılan yeni TMK'nın tekrar gündeme getirilmesi olduğu belirtildi.

GÖZALTIYA YENİ DÜZENLEME

Terör ve örgüt tanımının geniş tutulmasının yanı sıra düşünce özgürlüğünü yönelik kaygılara neden olan sözkonusu yasa, kaldırılan 312. Maddenin yerine getirilen 216. Maddeyi de terör kapsamına alıyordu. Yeni TMK yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda da bir dizi değişiklik amaçlanıyor. Acil durumlarda yapılacak ev, işyeri aramaları için savcılıktan alınması gereken iznin yapılacak baskın sırasında da alınabilmesini ve şahısların sorgulanması için gözaltına alınma sürelerinin yeniden düzenlenmesini öngörüyor. Buna göre bireysel suçlarda bir gün olan gözaltı müddetinin dört güne, örgütlü suçlarda ise 4 gün olan gözaltı süresinin on beş güne çıkarılmasını isteniyor.

Savcılara taktir imkanı sunan belirsizlik nedeniyle, terörle ilgisi olmayan faaliyetlerin de "Örgüt suçu" kapsamına alınabileceği ifade edilen yeni TMK'nın birinci maddesi şöyle: "Örgüt terimi,
765 sayılı Türk Ceza Kanunu ile ceza hükümlerini içeren özel kanunlarda geçen teşekkül, cemiyet, silahlı cemiyet, çete ve silahlı çeteyi de kapsar."

Yeni TMK'nın ikinci maddesi ise şöyle düzenlenmişti: "Terör örgütüne mensup olmasa dahi örgüt adına veya birinci maddede belirtilen amaçlar doğrultusunda suç işleyenler de terör suçlusu sayılır ve örgüt mensupları gibi cezalandırılır."

  • MUSTAFA ORTAÇ-ALİ SALİ / ANKARA

    Sıkı yönetim çare değil

    İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Yusuf Alataş: "Son günlerde meydana gelen olaylar onaylanabilir değildir. Biz yıllar öncede bu filmi gördük. Çıkartılmak istenen yasa hiçbir derde deva olmayacaktır. Geçmişte yıllarca bu ülkede sıkıyönetim vardı ne oldu? Böyle bir yasa kabul görürse bundan herkes nasibini alır. Kişilerin hak ve özgürlükleri kısıtlanacak, uzun süre gözaltılar başlayacak, telefonlar dinlenecek ve herkes fişlenecek."

    Haklardan dönüş olmaz

    Mazlum Der Genel Başkanı Cevat Özkaya: "Sorun Türkiye'nin ciddi sorunudur. Daha önceden verilen hakların şimdi tekrar alınması ile terör çözülemez. Güvenlik konseptinde ele alırsak çözemeyiz. Ancak tüm kurumların ortak bir politikası mevcut olursa üstesinden gelinebilir. Ama herkes ayrı politika uyguluyor. İstihbarat Daire eski Başkanı Sabri Uzun hadiselere en güzel teşhisi koydu.1960'da meydana gelen olaylardan sonra Şemdinli olayları başlamıştır. TBMM'ye her kurum ve kuruluş saygı göstermelidir. Meclisin saygınlığı artarsa bu hadiseler çözülür."


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi