T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 12 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

TAEK: Nükleer santral Sinop'a yapılacak

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu, "nükleer santral konusunda 8 yer önerdiklerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yerler içinde bulunan Sinop'u ilan ettiğini" söyledi.

TAEK Başkanı Okay Çakıroğlu
TBMM KİT Komisyonu'nda konuşan TAEK Başkanı Çakıroğlu, nükleer santralin nereye yapılacağı konusunda Türkiye genelinde detaylı teknik incelemelerde bulunduklarını anlatarak, deniz suyu sıcaklığından, iklim, rüzgar ve havanın durgunluğuna kadar 43 kritere göre 8 yer belirlediklerini ifade etti.

Belirlenen yerlerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a arz edildiğini, Başbakan'ın ise bunlar içerisinde bulunan Sinop'u ilan ettiğini bildiren Çakıroğlu, nükleer santral yapılacak yerde bir de teknoloji merkezinin kurulmasının öngörüldüğünü, Sinop'un bu açıdan da uygun olacağını vurguladı.

CHP Yozgat Milletvekili Emin Koç'un Sinop dışında nereleri önerdiklerini sorması üzerine Çakıroğlu, Eskişehir'deki Sarıyer Barajı'nın kenarındaki göl alanını, Konya'da birkaç yer, Trakya'da da Kırklareli'nde bir yer önerildiğini belirtti.

Bunlar içerisinde de Sinop'tan sonra ikinci olarak öne çıkan yerin Sarıyer Barajı kenarındaki göl alanı olduğunu anlatan Çakıroğlu, bu yerin 8-9 tonluk reaktörlerin taşınmasının göz önüne alınması sonucunda tercih edilmediğini söyledi.

"NÜKLEER SANTRALIN KURULACAĞI YERLERDEN BİRİ SİNOP"

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, nükleer santralın kurulacağı yerlerden birinin Sinop olduğunu doğruladı.

Bakanlık yetkilileri, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkanı Okay Çakıroğlu'nun, TBMM KİT Komisyonu'nda "nükleer santral konusunda 8 yer önerdikleri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yerler içinde bulunan Sinop'u ilan ettiği" yönündeki sözlerine açıklık getirdiler.

Planlamaya göre 2020 yılında 4.500 megavatlık nükleer enerjiye ihtiyaç olduğunu, bunu ise bir santraldan almanın zorluğuna işaret eden bakanlık yetkilileri, şunları söylediler:

"43 kritere bakılarak yapılacak seçimde, nükleer santralın kurulacağı yerlerden biri Sinop. Ancak bu sadece Sinop'ta kurulacağı anlamına gelmiyor. Değişik yerlerde, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci santral kurulabilir. 2010 yılında başlayıp 2020 yılına varan süreçte, toplamı 4.500 megavat olmak zorunda. Bunlardan biri Sinop."

Bu arada Başbakan Erdoğan, 8 Nisan'da İstanbul'da yapılan Sinoplular Şöleni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin nükleer enerji noktasında kararını verdiğini, anlaşmada en önemli illerden birinin Sinop olduğunu vurgularken, "Sinop'ta bu merkezi oluşturmayı planlıyoruz, düşünüyoruz" demişti.

YARIN BAKANLIK'TA NÜKLEER ZİRVESİ VAR

Öte yandan nükleer santralların yapımı konusunda, özel sektörün önde gelen 10 şirketinin yetkilileri ile yarın Bakanlık'ta toplantı yapılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler başkanlığında bir araya gelecek özel sektörün önde gelen firmaları, nükleer enerjiden yararlanma, nükleer santral yatırım modeli gibi konularda fikir alışverişinde bulunacaklar.

Bakan Güler, daha önceki açıklamalarında, nükleer santralı "ya özel sektörün kendisinin direkt" yapacağını veya "kamu-özel sektör birlikte yapacağını" dile getirmişti.

Güler, bunlar olmadığı takdirde üçüncü yol olarak nükleer santral yatırımının kamu tarafından üstlenileceğini, tercihlerinin ise özel sektör tarafından yapılması olduğunu vurgulamıştı.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi