T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 12 NİSAN 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Prodi foto-finişle

İtalya'da Romano Prodi liderliğindeki merkez sol, Meclis'in ardından Senato'da da üstünlük sağladı. Zaferini ilan eden Prodi, "Kıl payı farkla da olsa İtalya'yı 5 yıl biz yöneteceğiz" dedi. Yenilgiyi reddeden Berlusconi yeniden sayım istedi

İtalya'da önceki gün sona eren genel seçimlerde, Romano Prodi liderliğindeki merkez sol, Meclis'in ardından, Senato'da da kılpayı farkla üstünlük sağlamayı başardı. Resmi olmayan verilere göre, Senato'da, yurtdışındaki İtalyanlara ayrılmış olan 6 kontenjandan 4'ünün Zeytin Ağacı Birliği'ne gitmesi, Prodi'yi Senato'da da avantajlı konuma geçirdi. Bu gelişmeyle birlikte Senato'daki sandalye dağılımında, merkez solun senatör sayısı 158'e, merkez sağınkiyse 156'ya yükseldi.

HÜKÜMET KURMAK ZOR OLACAK

Siyasi gözlemciler ise mevcut aritmetikle İtalya'da hükümet kurabilmenin hiç de kolay olmayacağına işaret ediyor. İtalya'daki sistemde Senato Başkanı oy kullanamıyor. Bu da, Prodi'nin Zeytin Ağacı Birliği'ne mensup bir senatörü başkan seçmesi durumunda, merkez sağa oranla sağladığı üstünlüğün 1 sandalyeye düşmesi anlamına geliyor. İtalyan Senatosu'nda sahipleri seçimle belirlenen toplam 630 sandalyenin dışında, 'yaşam boyu senatör' sıfatıyla görev yapanlar bulunuyor. Halihazırda yaşam boyu senatör sıfatıyla Senato'da görev yapan siyasilerin sayısı 7. Bunların çoğunun Hristiyan Demokrat eğilimler taşıyor olması da, Senato'da yapılabilecek olası oylamalarda, Prodi'nin çoğunluğu yakalamakta zorlanabileceğinin göstergesi biçiminde değerlendiriliyor. Parlamento seçimlerinde de Prodi önde. İtalya'da parlamento seçimini kazanana oy oranına bakılmaksızın 340 sandalye, yani meclis çoğunluğu veriliyor. Dolayısıyla, Prodi 630 sandalyeli parlamentoda çoğunluğu kazanmış durumda.

UFUKTA KRİZ GÖRÜNÜYOR

Genel seçimlerin ne Prodi'ye ne de Barlusconi'ye net bir galibiyet getirmemesi, İtalyan gazetelerindeki manşetlerde genelde, ülkenin ikiye bölünmüş bir manzara sergilediğine işaret edilmesine yol açtı. "Ufukta siyasi kriz mi var?" diye soran gazeteler seçim sonuçlarını, kendi siyasi çizgilerini gözler önüne seren manşetlerle duyurmayı tercih etti.

Prodi: Irak'tan en kısa sürede çekileceğiz

Merkez sol ittifakın lideri Romano Prodi, Senato'daki tablonun değişmesinden sonra dün Roma'da yaptığı açıklamada, "Seçimleri biz kazandık. Kılpayı kazanmak bütün demokrasilerde mümkündür. İtalya'yı rahat bir şekilde 5 yıl boyunca yöneteceğiz. Şimdi ülke için çalışmaya başlama zamanı" dedi. Açıklamasında güçlü bir hükümet kurma sözü veren Prodi, hükümetin çalışmalarına başladığı gün Irak'taki askerleri çekme kararı alacaklarını söyledi. Prodi, teknik ve siyasi açıdan kuvvetli bir hükümet olacaklarını belirterek,"Avrupa ve barış hükümetimin önceliği olacak" dedi.

Berlusconi: Yenilgiyi kabul etmiyorum

İtalya'da seçimlerin ardından muhalefetteki sol blok zafer ilan etmesine rağmen Başbakan Silvio Berlusconi'nin önderliğindeki grup yenilgiyi kabul etmiyor. Berlusconi'nin "Forza İtalya" partisi ulusal koordinatörü Sandro Bondi, 43 bin oyun hala tartışmalı olduğunu savundu. Bondi, muhalefet lideri Romano Prodi'nin zafer ilan etmesinin erken olduğunu belirtti. Hükümetin yayınladığı tam sonuçlara göre Prodi'nin sol bloğu meclisin alt kanadında 25 bin oy fark attı. Oyların tekrar sayılmasını isteyeceklerini belirten Bondi, televizyon tartışmasında muhalefet yetkililerine, "Sadece 25 bin oy farkı var" dedi.

Birbirine düşman iki İtalya

İtalyan basını seçim sonuçlarını, kendi siyasi çizgilerini gözler önüne seren manşetlerle duyurmayı yeğledi. Corriere della Sera gazetesi ortaya çıkan tablo karşısında Prodi ve Berlusconi'nin sergilediği tavırları, "Prodi 'Zafer' diyor. Özgürlük Evi itiraz ediyor" manşetiyle özetledi. Spot cümlelerinde, "Meclisi kılpayı alan Birlik hükümete talip, Özgürlük Evi'ne göre oyların sağlaması yapılmalı. Merkez-sağ Senato'da 1 sandalye önde, yurtdışındaki İtalyanların oyları belirleyici olacak" ifadelerine yer veren Corriera della Sera'nın başyazısı için seçilen başlıktaysa seçim sonuçları "Parçalanmış ve birbirine düşman iki İtalya" diye yorumlandı.

Senato 1 farkla Prodi'ye gitti

Il Messaggero gazetesi ise seçim sonuçlarını, "Meclis Birlik'te, Özgürlük Evi de Senato'da avantajlı" manşetiyle duyurdu. Prodi'ye verdiği açık destekle dikkatleri çekmiş olan La Repubblica ise "Gece Prodi kazandı" biçimindeki manşetinin alt başlığında, "Berlusconi Meclis'te hezimete uğradı, Senato 1 sandalyelik farkla Özgürlük Evi'nin" dedi. Berlusconi'nin gazetelerinden biri olarak bilinen Il Giornale ise dün, "Prodi kazanmış rolü yapıyor" manşetiyle çıktı. Spotta da şu ifadelere yer verildi: "Özgürlük Evi, yüzde 50,2 ile Senato'yu fethetti. Birlik, Meclis'te sadece 25 bin oyla önde olmakla birlikte, zafer şarkıları söylüyor. Özgürlük Evi buna itiraz ederek, oyların yeniden sayılmasını istiyor. Yarım milyon oy pusulası iptal edildi."

Bütün anketler alt üst oldu

İtalya'da komünistlerin en önemli yayın organı olan Il Manifesto gazetesiyse, "Kendimizi mahvettik" biçiminde bir manşet kullanmayı yeğledi. Spotta ise İtalya'da önceki gün oy verme işleminin sona ermesinin ardından ortaya çıkan gelişmeler, şöyle özetlendi: "Sandık başı anketleri altüst oldu, tahminler fiyaskoyla sonuçlandı, en sağlam bölgeler saf değiştirdi. Yürek titreten bir günde, sandık başı tahminlerinde 5 puan avantajla yola çıkan Birlik, sandıklarda oy sayımının bitişine yakın Meclis'te 1 puan önde, Senato'da bir puan gerideydi. Kesin olan tek bir şey var: İtalya ikiye bölünmüş bir ülke. Berlusconi'den kurtulamadık. Forza İtalya en büyük parti, Kuzey Birliği düşüşte."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi